View profile

Ediția #10

Bună dimineața! Săptămâna dinaintea Paștilor a “înviat” știri vechi, numai bune de creat audiență:
Misreport
Ediția #10
By Misreport • Issue #10 • View online
Bună dimineața!
Săptămâna dinaintea Paștilor a “înviat” știri vechi, numai bune de creat audiență:

👉🏻 #CONȚINUT ÎNȘELĂTOR România TV a anunțat cu breaking news, duminică seara (19 aprilie 2020), că Lucian Vela a avut un accident de elicopter. Ce a uitat să precizeze postul e că accidentul data din 2007 (Pagina de Media).
Captura paginademedia.ro
Captura paginademedia.ro
👉🏻 O știre din 2013 (stiridecluj.ro) referitoare la posibile tăieri ilegale de lemne a făcut peste 33.000 de interacțiuni pe Facebook săptămâna trecută, fiind prezentată de site-ul alertadestiri.ro ca fiind de actualitate (Rubrika). Conținutul din 2013 a fost distribuit pe paginile de Facebook Generatia „Feisbuc” & Diaspora Romaneasca (370K likes) și Romani prin lume (72K likes).
👉🏻 Site-ul presacurată.ro (sau xn–presacurat-qgb.ro) publica săptămâna trecută un material alarmist cu titlul „AU IZBUCNIT PROTESTE în Germania ÎMPOTRIVA LOCKDOWN. Și în CANADA. VEZI IMAGINILE”.
Pentru că e un subiect care polarizează opiniile, am verificat informația din mai multe surse credibile din Germania și putem arăta ceea ce site-ul presacurată.ro omite să prezinte în materialul său:
👉🏻 #MINCIUNĂ Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, declara săptămâna trecută că nu există o centralizare la nivelul țării cu toți angajații din sistemul public. Factual a verificat și a descoperit că afirmația este falsă.
👉🏻 #PROPAGANDĂ „Europa trebuie să se întoarcă cu fața spre Est” - este mantra pe care o repetă publicațiile de propagandă pro-Kremlin zilele acestea.
LARICS a analizat mai multe materiale care conțin dezinformare și propagandă și au ca sursă un site înregistrat în Republica Moldova (LARICS).
👉🏻 Un exercițiu de gândire critică: de ce conspirația coronavirus+5G era mai mult decât previzibilă (Mindcraft Stories).
👉🏻 ANCOM a blocat accesul la două site-uri, săptămâna trecută:
În detaliu
Un studiu Avaaz realizat în februarie și martie arată că milioane de utilizatori Facebook sunt expuși în continuare informațiilor false sau înșelătoare despre COVID-19, chiar dacă ele au fost verificate și dovedite ca atare. Iată câteva concluzii ale studiului:
  • Facebook este epicentrul de propagare al știrilor false sau dezinformării legate de COVID-19. 
  • 104 informații studiate și dovedite ca false au avut o audiență estimată la peste 117 milioane de vizualizări.
  • Conținutul înșelător funcționează la rândul său ca un virus: se multiplică, suferă “mutații” și “infectează” și surse credibile de informații.
Internațional
👉🏻 #FALS Un video devenit viral pe Facebook, Instagram și Twitter pretinde că arată imagini de la o petrecere gay din Italia, exact dinainte să izbucnească focarul de COVID-19. De fapt, video-ul a fost filmat la un carnaval din Brazilia, în 2018 (Factcheck AFP).
👉🏻 Teoria conspirației în India: musulmanii sunt atacați cu violență, fiind acuzați că răspândesc coronavirusul pentru a îmbolnăvi populația hindu (The Guardian).
👉🏻 Facebook va începe să informeze utilizatorii că au citit știri false sau greșite pe platforma de socializare (Politico).
👉🏻 Publicul se îndreaptă spre ziarele locale și naționale cu credibilitate în perioada pandemiei, în timp ce publicațiile extremiste înregistrează creșteri minore (Axios).
👉🏻 Totuși, interesul sporit pentru știri al publicului a început să scadă, iar asta se vede în scăderea traficului site-urilor, față de aceeași perioadă a lunii martie (Nieman Lab).
👉🏻 Aplicația de dating Bumble a scos filtrul de distanță și utilizatorii pot acum să aibă întâlniri cu orice alt utilizator din țara lor. Tinder a anunțat luna trecută că a făcut swipe-ul posibil între utilizatorii de pe tot mapamondul (The Verge).
👉🏻 Cum ar trebui să se pregătească SUA pentru încetarea perioadei de izolare - The Atlantic a pus cap la cap zeci de surse pentru a schița un plan.
👉🏻 Un fost consilier pe probleme de tehnologie de la Casa Albă avertizează că nu putem ieși din criza COVID-19 renunțând la intimitate și protecția datelor personale (Protocol). Majoritatea planurilor de redresare post pandemie sunt bazate pe crearea de platforme de supraveghere a interacțiunilor sociale.

Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue