Cu siguranță vei vedea mult conținut fals zilele astea și multă propagandă și cel mai probabil nu vei putea să le identifici pe toate. Totuși, cum navighezi printre ele?
Ne-am gândit să-ți oferim câteva din tips & tricks-urile care ne ajută pe noi să nu ne lăsăm copleșiți:
✔️ Alege să te informezi de câteva ori pe zi din surse în care ai ajuns să ai încredere de-a lungul timpului. E metoda noastră de a evita doomscrolling-ul: adică tendința de a scrolla continuu conținut negativ/deprimant. Dacă se întâmplă ceva cu adevărat relevant, vei afla asta din sursele pe care le-ai cultivat până acum.
✔️ Știm că e tentant, dar uneori e mai bine să nu-ți începi dimineața direct pe rețelele sociale. Ia-ți puțin timp pentru tine, gândește-te la ziua care urmează și la câteva obiective pe care ți le stabilești.
Unul din ele poate fi să ai un timp fix pe care îl aloci rețelelor sociale. În plus, gândește-te că postările de pe rețelele sociale nu trec prin filtrul jurnalistic prin care trec materialele de presă.
✔️ Atunci când te informezi, setează-ți niște obiective: ce doresc să aflu acum? Ce fel de informații caut? Am aflat ceea ce voiam să aflu?
✔️ Dacă totuși descoperi că scrollezi de zeci de minute pe rețele sociale și simți că devii din ce în ce mai anxios, încearcă să-ți setezi momente în care devii conștient de comportamentul ăsta.
De pildă, una din metodele mele (Codruța) e să închid Facebook atunci când realizez că dau peste prima postare/informație care se repetă.
✔️ Dacă o informație sau o fotografie sau un clip video de a cărui sursă nu ești sigur îți produce anxietate, gândește-te care va fi efectul asupra prietenilor tăi, dacă le dai mai departe.
Te rugăm, verifică sursa și credibilitatea ei înainte să dai mai departe orice tip de informație.
✔️ Dacă simți că nu ai niciun control asupra a ceea ce se întâmplă, încearcă să-ți canalizezi atenția și energia pe ceea ce poți să faci. De pildă, poți să te oferi voluntar pentru o organizație în a cărei muncă ai încredere. Sau poți să ajuți ONG-uri și jurnaliști prin donații, apoi să urmărești munca pe care o fac.