Vezi profilul

Ediția #104

Misreport
Ediția #104
De Misreport • Ediția #104 • Vezi online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a început, din nou, să crească, după săptămâni întregi de scăderi. Pe acest fond, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că informația potrivit căreia varianta Omicron ar fi ultima mutație a virusului SARS-CoV-2 e greșită. La fel și percepția că pandemia s-ar fi terminat.

👉 #PROPAGANDĂ Teme de propagandă ale Rusiei sunt promovate la postul local din Cluj al televiziunii publice (TVR), culmea, sub forma unei așa numite „emisiuni anti fake-news”, în cadrul căreia a fost invitat de mai multe ori, ca „analist al fenomenului fake-news”, fostul politician Cozmin Gușă.
O ediție a emisiunii, postată pe YouTube în 13 martie, îl arată pe Cozmin Gușă prezentând un așa numit „top fake news”, iar una din presupusele dezvăluiri pe care acesta le prezintă publicului e că ar exista o înțelegere „subterană” între SUA și Rusia în ceea ce privește invadarea Ucrainei de către Rusia. Moderatorul emisiunii, fost director al studioului TVR Cluj, nu îi solicită lui Gușă să prezinte dovezi în sprijinul afirmațiilor sale.
Ileana Racheru, director al Direcției Furnizare Expertiză la Institutul Diplomatic Român și expert în spațiul ex-sovietic a analizat pentru Misreport afirmațiile făcute de Cozmin Gușă în acea emisiune. 
„Câteva teme prezentate în emisiune sunt vehiculate frecvent de propaganda pro-rusă: de pildă, tema Occidentului care se înțelege în secret cu Rusia și trădează Ucraina, liderii din Occident, la fel ca și Vladimir Putin, nu sunt interesați ca în Ucraina să fie pace, serviciile secrete occidentale subminează interesele României, încercând să racoleze ca spioni patrioți români, în vreme ce instituțiile similare din Federația Rusă nu fac acest lucru.
Denigrarea Occidentului este urmată de o tentativă de reabilitare a unor persoane publice care în mod constant au promovat discursul propagandei Kremlinului, inclusiv în mass-media care au fost sancționate cu amenzi de CNA”, a arătat Racheru.
Ea face referire la postul de radio Gold FM, deținut de fiul lui Cozmin Gușă, care a fost amendat de către CNA cu 50.000 de lei pentru propagandă pro-rusă, exact cu câteva zile înainte să fie difuzată producția TVR Cluj. Emisiunea pentru care Gold FM a fost amendată îl are și ea ca protagonist pe Gușă.
„Clar este o dezinformare și noi l-am identificat la Veridica drept promotor al dezinformării pe Cozmin Gușă. A mai aruncat el pe piață că Ucraina ar fi fost vândută grupului Rotschild, asta se trage dintr-o conspirație antisemită veche. Cozmin Gușă s-a remarcat de-a lungul timpului cu poziții similare sau foarte apropiate de Rusia și interesele ei”, a arătat pentru Misreport jurnalistul Cătălin Gomboș, redactor-șef Veridica.ro.
Ileana Racheru a mai adăugat că emisiunea difuzată de TVR Cluj ar fi putut la fel de bine să fie difuzată în Rusia:
Prin mesajul general, care denaturează și distorsionează menirea televiziunii publice cu privire la informarea obiectivă a publicului, emisiunea s-ar fi pretat pentru a fi difuzată la Pervii Kanal, principalul canal de televiziune din Federația Rusă, care nu este altceva decât un organ de propagandă al Kremlinului”.
L-am contactat și pe Romeo Couți, moderator și producător al emisiunii postate pe YouTube, pentru a comenta situația. Acesta a declarat că nu poate face nicio precizare. „Fiind un produs al televiziunii publice, nu avem voie să dăm declarații”, a explicat Couți. 
👉 #DEZINFORMARE Ambasade ale Rusiei le-au cerut cetățenilor ruși din mai multe țări să notifice dacă se simt discriminați.
Prin astfel de mesaje, lansate după invadarea Ucrainei, Moscova sugerează că rușii ar fi discriminați pentru a intimida țări ca Republica Moldova, dar și pentru a-și descuraja cetățenii care vor să plece din țară.Veridica.ro demontează această dezinformare și detaliază obiectivul ei.
Propunerea privind statutul de „neutralitate absolută” a României ignoră faptul că România, ca membru al unei alianțe militare, oricum nu este stat neutru, iar acțiunile și le coordonează cu aliații săi din NATO și partenerii din UE. (Veridica)
👉 #FALS Ați citit, probabil, în ultimele zile și că video-ul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, vizitează un spital, ar fi fost filmat mult înainte de difuzare.
Argumentul ar fi că alături de Zelensky s-ar afla Inna Derusova, un medic care a fost ucis în februarie 2022 în timpul invaziei rusești. Însă e vorba de o minciună.
👉 Iar dacă ați văzut video-ul în care câțiva politicieni toarnă apă pe steagul Ucrainei, în parlamentul slovac, cu afirmația înșelătoare că „țările se întorc spre Rusia” și că „Slovacia a spus «NU» alianței NATO”, să știți că nu e recent și nici nu are legătură cu războiul din Ucraina. (Verificat AFP)
👉 #CONTEXT Președintele organizației Expert Forum, Sorin Ioniță, explică într-un interviu pentru Libertatea, că propaganda rusă în România este una slabă, din motive obiective, care țin inclusiv de bariera de limbă.
În schimb, crede că portavocile acesteia sunt, mai degrabă, „actori domestici”. Oameni din țară, „cu interese personale, nu neapărat plătiți de Kremlin”.
👉 Dacă vreți să înțelegeți mai mult despre cum e percepută propaganda Rusiei chiar de către ruși, HotNews oferă 8 perspective din Rusia, care arată o altă imagine a țării decât cea pe care Putin vrea să o vândă Occidentului.
Internațional
👉 Doisprezece entități de propagandă a Rusiei au fost sancționate de SUA și Marea Britanie. Printre acestea se află și celebra fermă de trolli a Rusiei, Internet Research Agency. (The Guardian)
👉 Dacă inițial termenul „naziști” era folosit pentru a descrie Ucraina, statele baltice sau Polonia în propaganda din Rusia, acum s-a transformat într-o obsesie generală la adresa Europei, arată o analiză EUvsDisinfo
👉 …iar Deutsche Welle trece în revistă câteva video-uri deepfake folosite în războiul informațional dintre Rusia și Ucraina. 
👉 Propaganda de război a Kremlinului e predată drept lecție de patriotism în școlile din Rusia. (The Washington Post)
👉 Procurorul italian Giovanni Kessler, fost director general al Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) și membru al Consiliului consultativ anticorupție pentru Ucraina, a explicat într-un interviu pentru TruthMeter că sancțiunile impuse televiziunii de propagandă Russia Today, finanțată de guvernul de la Kremlin, nu reprezintă o strategie de combatere a dezinformării.
👉 Guvernul Australiei pregătește legi pentru a reduce răspândirea conținutului fals și al dezinformării. După ce noile reglementări vor intra în vigoare, guvernul va putea solicita marilor rețele sociale (Meta, Twitter) să remită informații referitoare la felul în care au fost rezolvate diferite plângeri sau angrenarea publicului în amplificarea falsurilor. (The Sydney Morning Herald
👉 …iar instituții și oficiali ai Uniunii Europene au cerut deja marilor platforme să se implice mai mult în combaterea dezinformării. (Euractiv)
👉 …însă nicio reglementare nu va avea efecte mai solide în acest domeniu decât modificarea modelului de business al companiilor precum Meta (Facebook), ale căror profituri depind în mod direct de menținerea utilizatorilor cât mai mult în rețea, indiferent cât de dăunător e conținutul care le atrage atenția. (The Conversation)
👉 Curtea Supremă a Braziliei a anulat ordinul de blocare a accesului la Telegram, după ce compania a blocat mai multe canale care ar fi răspândit dezinformare.
Decizia de a bloca accesul la Telegram a venit pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale din octombrie și l-a nemulțumit pe actualul președinte, Jair Bolsonaro, subiect al mai multor investigații în ceea ce privește dezinformarea. (Reuters)
👉 Unul din cele mai simple adevăruri despre propagandă este că ea funcționează doar în măsura în care publicul este dispus să o creadă - de aceea, oferă justificări în care oamenii vor să creadă. (Psychology Today)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue