Vezi profilul

Ediția #111

Misreport
Ediția #111
De Misreport • Ediția #111 • Vezi online
Bună dimineața, 
În ultimul an, România a coborât opt locuri în topul libertății presei, de pe 48 pe 56, situându-se înapoia Moldovei, Cehiei, Slovaciei sau Croației. 
Norvegia, Danemarca și Suedia conduc în 2022 acest top, realizat de organizația Reporteri fără frontiere. Pagina dedicată României atrage atenția asupra proceselor abuzive care vizează jurnaliștii, dar și asupra finanțărilor lipsite de transparență, din fonduri publice, care ajung în mass-media.

👉 #FALS „Joe Biden dă mâna cu o persoană imaginară și se rătăcește complet”, spune descrierea unei postări Facebook distribuită de peste 4.500 de ori, de la mijlocul lunii aprilie, în care apare președintele SUA, după ce a susținut un discurs.
Dar imagini de la acel discurs, filmate din diferite unghiuri, arată că gesturile președintelui par să fi fost îndreptate către publicul aflat în spatele său și care nu este vizibil în fragmentele video virale. Verificat AFP arată imagini din toate unghiurile, demontând afirmațiile false.
👉 După ce au apărut informații că ar exista mercenari români care au mers să lupte în Ucraina, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat: „Nu avem cetăţeni români care să fi trecut din România în Ucraina în această perioadă”. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că e falsă
👉 #DEZINFORMARE Într-o încercare repetată de a denigra Ucraina şi de a-l cataloga pe preşedintele Volodimir Zelenski drept „nazist”, în ciuda faptului că este evreu, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a sugerat că Hitler „avea şi sânge evreu” şi că „cei mai înfocaţi antisemiţi sunt, de obicei, evrei.
Este doar vârful aisbergului unei campanii antisemite în care Rusia rescrie istoria pentru a o folosi în scopuri politice, scrie EUvsDisinfo via Adevărul.
👉 O comisie parlamentară italiană a deschis o anchetă privind „dezinformarea” la TV, după o dezbatere aprinsă privind aparițiile frecvente ale oaspeților ruși la programele de știri ale țării în ultima perioadă, de când Rusia a invadat Ucraina. (Reuters via Digi24)
👉 #CONTEXT „Dacă vrem ca acest război să se încheie, trebuie să ne asigurăm că regimul Putin se va prăbuși. Câtă vreme Putin este la putere, războiul nu se va încheia, spune Garry Kasparov, într-un interviu pentru Europa FM.
Opozant deschis al regimului condus de Vladimir Putin, Kasparov a mai spus că, în opinia sa, România este printre țările cel mai puțin afectate de propaganda Kremlinului. 
Internațional
👉 „Politicienii mă angajează să răspândesc materiale false”, povestește pentru BBC un troll care acționează în Filipine și care a lucrat până acum, potrivit propriilor mărturii, cu diverși politicieni. El descrie un ecosistem al dezinformării care trece pe sub „radarul” Meta, compania mamă Facebook. 
👉 Facebook a blocat anul trecut paginile ziarelor din Australia, în timp ce guvernul țării negocia cu platforma socială plata conținutului produs de instituțiile media și folosit de platformă.
Documente interne scurse din compania Meta sugerează acum că Facebook a închis deliberat și pagini ale spitalelor sau serviciilor de urgență, pentru a-și crește influența în cadrul negocierilor.
În aceeași perioadă, guvernul Australiei lansa campania de imunizare la COVID-19. (Wall Street Journal)
👉 Yevgeniy Golovchenko e autorul unei cercetări doctorale referitoare la dezinformare și cercetează în continuare răspândirea acesteia.
El povestește cum o parte din familia sa, care trăiește în Crimeea, nu crede că altă parte a familiei, de data asta din Kyiv, a fost bombardată de Rusia. (University Post, University of Copenhaga)
👉 Cercetătorii și jurnaliștii care investighează campaniile de dezinformare au nevoie de acces la date complexe și instrumente de analiză, pe care marile companii big tech nu le furnizează complet sau transparent. (NiemanLab)
👉 Legislația europeană va obliga platforme de social media mai „tinere”, precum TikTok, să devină mult mai transparente cu algoritmii care le guvernează și efectele pe care le au asupra psihicului tinerilor, arată o analiză Wired.
👉 Video-urile de tip deepfake au utilitate atunci când sunt folosite în tehnologii care ajută bolnavii sau invalizii, dar se pot dovedi extrem de toxice atunci când sunt folosite pentru a dezinforma. The Conversation analizează posibilele efecte în cazul din urmă
👉 Bonus: Kendrick Lamar folosește deepfakes în ultimul său clip, iar efectul este spectaculos. Citește mai multe detalii despre producția acestuia pe Engadget sau vezi direct clipul pe YouTube.
👉 Axios trece în revistă eforturile șefului cancelariei din statul Georgia (SUA) de a combate informațiile greșite referitoare la alegeri pe care Donald Trump le-a promovat de-a lungul ultimului an. 
👉 Rusia blochează site-uri care nu au ca obiect informarea în masă, dar care încearcă să-și informeze corect publicul referitor la războiul din Ucraina. (Business Insider)
👉 Trei televiziuni de stat controlate de Kremlin și promotoare ale propagandei nu vor mai avea acces la fondurile de publicitate provenite din SUA, potrivit unui nou pachet de sancțiuni adoptate exact înainte de 9 mai. (The Guardian)
👉 Propaganda lui Putin are fani în Vietnam. Mesajele pe care aceștia le amplifică pe rețelele sociale urmăresc să creeze o imagine negativă guvernului Ucrainei și ucrainenilor, în condițiile în care guvernul vietnamez a păstrat până acum o atitudine imparțială față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. (The Conversation)
👉 În 1991, fostul cancelar de atunci al Germaniei, Helmuth Kohl, a încercat să prevină extinderea NATO spre est, conform unor documente publicate recent de Institutul pentru Istorie Contemporană „Leibniz”. (Der Spiegel)
👉 VIDEO Crearea confuziei până în punctul în care nu mai distingem realitatea de ficțiune e una din țintele propagandei pro-Kremlin. Deutsche Welle explică într-un video manualul strategic după care se ghidează sursele de propagandă și dezinformare ale Rusiei. 
👉 The New York Times prezintă un rezumat al propagandei pe care Rusia o servește la TV propriilor cetățeni în legătură cu principalele evenimente ale invaziei din Ucraina.
👉 Suedia a devenit ținta unei campanii de dezinformare a Rusiei, care îi are ca protagoniști pe Astrid Lindgren, autoarea romanelor pentru copii cu Pippi Longstocking, regizorul Ingmar Bergman și fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad. „Noi suntem împotriva nazismului, dar ei nu sunt”, titrează postere afișate în Rusia și în care apar și cei trei. The local analizează această campanie, demontând falsurile folosite și adăugând context.
👉 „Babushka Z” a devenit imaginea propagandei de război a Rusiei. Povestea ei e în France24
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue