Ediția #112

#112・
3.7K

abonați

130

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #112
De Misreport • Ediția #112 • Vezi online
Bună dimineața, 
Citiți o ediție light Misreport - în ultimele două zile, la invitația Fundației Friends for Friends, am participat la Zilele și Gala Premiilor Superscrieri. Iată selecția știrilor despre știri false:

👉 Lipsa unei victorii în Ucraina în preajma sărbătoririi Zilei Victoriei (9 mai) a determinat propaganda pro-Kremlin să atingă noi limite ale absurdităţii, arată o analiză a platformei EUvsDisinfo, citată de Adevărul. Astfel, propaganda pro-Kremlin a prezentat eşecul de a cuceri oţelăria Azovstal ca fiind cauzat de „ritualurile satanice” ale ucrainenilor.
👉 Propaganda Kremlinului a câștigat războiul informațional în Ungaria lui Orban după ce Rusia a invadat Ucraina. „Ungaria a devenit un laborator de ‘post-truth’ și iliberalism în ultimii ani. E un experiment despre cum poți crea un regim hibrid în interiorul UE și NATO”, spune Péter Krekó, analist la CEPA (Center for European Policy Analysis) și director al Political Capital, un grup de cercetare din Budapesta, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii din Europa Centrală și de Est la care a participat și HotNews.ro
👉 Succesul propagandei pro-Kremlin în Ungaria este verificabilă: un sondaj de opinie realizat în Ungaria arată că numărul cetățenilor care consideră Rusia drept un agresor a scăzut constant şi într-o măsură importantă, în ultimele două luni. Sondajul a fost realizat de Institutul Publicus, o companie de cercetare și sondare a opiniei și pieței cu sediul la Budapesta. (Rador via G4Media)
👉 Numele lor sunt gravate pe clădiri importante din Occident, stau alături de cei mai puternici oameni și cele mai cunoscute companii din istoria Americii. Sunt miliardarii ruşi care finanţează burse la școlile Ivy League şi centre educaționale, care le poartă apoi numele. O investigaţie a CNN citată de TVR Moldova descrie mecanismele prin care oligarhii ruşi şi-au cumpărat prestigiul în Occident
Internațional
👉 Tatiana Lebedeva s-a mutat din Rusia în Canada în 2014. A fost începutul unui lung drum în care a trebuit să uite propaganda cu care a fost obișnuită ani în șir și să învețe cum să aibă încredere în sursele de informații. Povestea ei, spusă chiar de ea, e publicată de CBC News.
👉 Eutelsat, o companie franceză de distribuție de programe prin satelit, a refuzat să oprească accesul Rusiei la rețeaua de sateliți prin care își difuzează programele de propagandă. (Wired)
👉 O bază de date care conține falsuri demontate despre războiul din Ucraina a fost creată de Social Media Lab de la Universitatea Metropolitană din Toronto. Informațiile sunt verificate de peste 100 de organizații de fact-checking, prin Google Fact Check Tools. 
👉 Secțiunea de știri a browserului Yandex, supranumit „Google-ul rusesc”, a folosit algoritmi care selectau conținutul oferit publicului dintr-o listă de 15 publicații, toate înregistrate în Rusia și considerate apropiate de guvernul de la Kremlin, a descoperit în 2019 un angajat al platformei. 
După izbucnirea războiului din Ucraina, la finalul lunii aprilie, Yandex a anunțat că vinde acea secțiune rețelei VKontakte, o platformă socială asemănătoare Facebook, destinată rușilor și deținută de fiul unui angajat al administrației prezidențiale ruse. Meduza reface istoria unui motor de căutare odată performant, a cărui credibilitate a fost distrusă.
👉 Canada analizează cum poate combate efectele dezinformării, despre care politicienii spun că produce radicalizare în societate și crește discursul care promovează ura. (The Star)
👉 Peste 100 de grupuri de activiști au solicitat marilor platforme de social media să adopte măsuri de reducere a efectelor dezinformării. Printre cazurile grave de fals și dezinformare menționate s-a numărat și „Big Lie” (marea minciună, n. red.), adică teoria lui Donald Trump potrivit căreia a pierdut alegerile prezidențiale din cauza unei fraudări masive a votului. Trump nu a putut aduce până acum nicio dovadă care să-i susțină afirmațiile. (Reuters)
👉 Doi cercetători de la Cambridge au studiat legătura dintre credibilitatea pe care o acordăm surselor de informare și dispoziția de a crede falsuri publicate de sursele pe care le investim cu încredere. (Psichology Today)
👉 Rest of World prezintă povestea protestelor online din China împotriva lockdown-urilor stricte ce ajung să fie înăbușite rapid de către cenzura guvernamentală.
👉 Mii de siteuri din top 100.000 colectează datele tastate de utilizatori în formulare, înainte ca aceștia să folosească butonul de Submit. (Wired)
👉 Elon Musk a anunțat vineri că încetinește procedura de achiziție a Twitter. Compania ar urma să verifice care este numărul real al boților și conturilor false din rețea înainte de perfectarea achiziției. (CNBC)
👉 Nolan Higdon, autorul volumului The Anatomy of Fake News: A Critical News Literacy Education, susține că cea mai bună cale de a combate falsul și dezinformarea este educația media. (The Progressive)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue