Ediția #113

#113・
3.7K

abonați

130

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #113
De Misreport • Ediția #113 • Vezi online
Bună dimineața,
Săptămâna trecută, George Simion, liderul AUR, a încercat să pătrundă cu forța în sediul televiziunii Digi 24. Motivul invocat de Simion era că în timpul unei emisiuni difuzate pe post, ministrul Energiei, Virgil Popescu, l-a acuzat că ar fi pro-rus și, ca atare, voia să ofere un drept la replică. (G4Media)
Simion s-a îmbrâncit cu un paznic, la care a și țipat, apoi a fost condus de mai multe echipaje de poliție în afara proprietății private a televiziunii.
A doua zi, Simion a participat la o ședință a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), unde membrii forului i-au explicat acestuia că trebuie să respecte legislația României. (Pagina de Media)
Istoricul Mihai Demetriade spune că acutizarea ieșirilor AUR are loc pe fondul unei mari pierderi în lupta politică internă, în contextul războiului provocat de Federația Rusă în Ucraina.
În mod legitim au fost asociați cu agresiunea rusă. Legitim spun, pentru că au susținut practic narațiunea Moscovei și a Kremlinului și, esențialmente, au încercat să submineze agenda Ucrainei de la agenda europeană. Asta a dus, implicit, la o scădere în sondaje. Or, aici a intervenit un amestec de frustrare și resentiment și nevoia de a recăpăta, dacă vreți, prima scenă a impactului public. Și cum poți face asta? Cel mai simplu prin violență”, explică Demetriade. (Europa Liberă)
De ce e îngrijorătoare ascensiunea discursului care incită la violență și ură?
Pentru că el va avea, în cele din urmă, efecte în realitate - cel puțin asta am observat în cazul protestelor așa numite „anti-pandemie”, organizate de-a lungul ultimilor doi ani, la baza cărora au stat mesaje false sau conspiraționiste propagate inițial în media TV, audio sau online.
Același efect - de translatare a violenței din discurs în realitate - a fost vizibil și în cazul atacului asupra Capitol Hill, când fanii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea care găzduiește camerele legislative ale SUA.
Și nu în ultimul rând, ascensiunea acestui tip de discurs este îngrijorătoare pentru că elimină, în timp, posibilitatea dezbaterii democratice.
O analiză din 2019, publicată în The Atlantic, vorbește despre dizolvarea „centrului” în politică, și posibilele sale efecte în viitor, în contextul creșterii partidelor extremiste de dreapta în spațiul european.
În același timp, PressOne observă radicalizarea comunității maghiare din România, un fenomen din care nu lipsesc banii guvernului maghiar.

👉 #FALS Posturile Digi24, DigiFM și ProTV și publicații precum Adevărul (Facebook) au relatat săptămâna trecută despre un nor de fum rezultat în urma unui incendiu de vegetație în jurul centralei nucleare de la Cernobîl.
Posturile și publicațiile au menționat că norul ar conține „izotopi radioactivi”, deși acest lucru nu a fost precizat de nicio autoritate locală sau europeană. Ba chiar autoritățile din Ucraina au spus clar că incendiile din jurul centralei nu prezintă o amenințare radioactivă pentru populație.
La ora la care scriu această ediție Misreport, informația greșită este încă postată pe paginile de Facebook ale DigiFM, ProTV sau Adevărul.
👉 Un antreprenor siberian care a cântat în public imnul național al Ucrainei a fost găsit vinovat de „propagandă nazistă”, a decis săptămâna trecută un tribunal local.
Este cel mai recent exemplu de represiune a Rusiei împotriva disidenței, relatează The Moscow Times via Digi24.
👉 Twitter va începe să plaseze avertismente în fața unor postări care conțin mesaje înșelătoare privind conflictul din Ucraina și va limita răspândirea afirmațiilor demontate de grupuri umanitare sau alte surse credibile, a anunțat rețeaua de socializare.
Noile avertismente vor semnala utilizatorilor că un tweet a încălcat regulile rețelei, dar acesta va putea fi în continuare vizualizat și comentat.
În schimb, platforma nu va distribui sau recomanda astfel de tweet-uri, iar retweet-ul va fi dezactivat. (Reuters via Libertatea
Internațional
👉 Rusia a anunțat că a folosit în războiul din Ucraina un sistem de arme laser de ultimă generație, care ar fi capabile să dezintegreze ținte.
👉 Editorii televiziunilor de stat din Rusia primesc temele pe care le pot dezvolta în emisiuni și talk-show-uri de la oficialii Kremlinului. Săptămânal, aceste teme sunt organizate în patru categorii: economice, sentimentale, ironice și revelatorii - adică dezvăluiri neașteptate. (The New Yorker)
👉 The Telegraph avertizează că mașinăria de propagandă a Kremlinului încearcă să normalizeze discursul despre un posibil război nuclear.
…în România, Veridica.ro a identificat deja acest tip de mesaj și arată de ce el contribuie la succesul dezinformării pro-ruse.
👉 YouTube a șters peste 70.000 de video-uri și 9000 de canale de pe platformă, conexate cu propaganda pro-rusă. YouTube este încă activ în Rusia. (The Guardian)
👉 Slovacia este inundată de mesajele dezinformării pro-ruse prin intermediul Facebook, susține guvernul țării. Săptămâna trecută, o comisie a Camerei Reprezentanților - camera inferioară a Congresului SUA - a solicitat Meta să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen. (Bloomberg)
👉 …în plus, Facebook a eșuat și în stoparea informațiilor false referitoare la legislația anti-avort care circulă în limba spaniolă. (The Guardian)
👉 …și tot Facebook a promis că va exclude targetarea publicității din platformă pe criterii de rasă, afiliere politică sau condiții medicale. The Markup a descoperit că, totuși, aceasta este posibilă în continuare.
👉 China și-a construit, în ultimele decade, un adevărat imperiu media în lume, și acum îl folosește pentru a-și reconstrui imaginea, după pandemia de COVID-19. (Grid)
👉 Cercetători în nutriție explică pentru The Conversation de ce nu ar trebui să aveți încredere oarbă în materialele de presă care vă prezintă „un aliment minune” pe baza unor studii de cercetare.
Experții citați arată că alimentele sunt substanțe complexe care interacționează unele cu altele și e complicat să pui în evidență doar efectele benefice ale unui singur aliment.
👉 Elon Musk a ridicat problema numărului de boți de pe Twitter. Însă, deocamdată, e foarte greu să îi numărăm fără să-i confundăm cu conturi care aparțin unor persoane reale și nu există o metodă 100% infailibilă pentru asta. (Wired)
👉 Există feluri în care putem să reducem timpul pierdut petrecut scrollând pe rețele sociale? Vestea bună este că da. Însă asta implică să ne cunoaștem obiceiurile online și să aplicăm câteva reguli simple înainte să deschidem platformele de socializare. (The Conversation)
👉 Un dialog despre viitorul tehnologiilor care creează sau analizează deepfakes arată că avem de-a face cu o cursă în care, cu cât sunt mai pregătite programele care depistează falsul, cu atât se perfecționează mai rapid și creatorii de deepfakes. (CyberWire)
👉 AUDIO Cum s-au răspândit informațiile greșite referitoare la vaccinuri în comunitățile de părinți din SUA, țară care ar putea anunța oficial că a înregistrat un milion de decese din cauza COVID-19. (NPR)
👉 O serie de podcast-uri produsă de Axios urmărește și explică invazia Rusiei în Ucraina, analizând consecințele războiului și cum ar putea să ajungă la final.
👉 VIDEO Momentul în care Joe Rogan, acuzat în repetate rânduri că susține și promovează conținut fals, descoperă că o presupusă informație pe care a citat-o în emisiunea sa, e, de fapt, un fals. (Twitter)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue