Vezi profilul

Ediția #114

Misreport
Ediția #114
De Misreport • Ediția #114 • Vezi online
Bună dimineața, 
…și la mulți ani în avans tuturor copiilor - chiar și acelora care au devenit, între timp, adulți :)
Mai urăm la mulți ani în avans și newsletter-ului Concentrat, editat de DoR, care împlinește mâine doi ani!
Am organizat ediția asta de Misreport puțin diferit față de restul edițiilor, din cauza informațiilor pe care le-am selectat. Timpul mediu de citire rămâne undeva la 4-5 minute. 
Iată știrile despre știri false:

👉 #FALS Deputata AUR, Gianina Șerban, susține într-o postare pe Facebook că legea offshore prevede ca exploatările de gaze din Marea Neagră să fie făcute de companii externe, acestea „nefiind obligate să dea României nici o cotă mare din acestea, nici la prețuri preferențiale pentru români”.
Vom ajunge să le cumpărăm tot noi de la străini!”, mai susține deputata. 
Factual a verificat punct cu punct afirmația ei și arată că este o minciună.
👉 Reprezentanți ai AUR au declarat într-un articol despre finanțarea partidului pentru Europa Liberă că: „Nu există nicio relație contractuală între partidul AUR sau parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor și site-ul 4media.info”. Factual a verificat informația și arată că este falsă.
👉 Fostul președinte al Republicii Moldova, socialistul pro-rus Igor Dodon, ar fi fost arestat pentru a nu împiedica intrarea Republicii Moldova în războiul din Ucraina, susțin mincinos instituții de presă de la Chișinău și Moscova.
În realitate, dosare legate de finanțarea ilegală a formațiunii lui Dodon au fost deschise încă de acum câțiva ani. (Veridica)
👉 #DEZINFORMARE Rusia va încerca să justifice invadarea Ucrainei organizând procese spectacol ale prizonierilor de război, se tem analiștii de război. Astfel, Kremlinul analizează ideea organizării unor procese inspirate de celebrele tribunale militare de la Nurnberg. 
Ar fi un proces politic al cărui scop este:
  • să prezinte o narațiune specială despre război care să susțină argumentul despre denazificare pe care l-a prezentat Putin, 
  • să susțină afirmația sa că Ucraina este condusă de naziști 
  • să susțină afirmațiile sale că există legături directe între colaboratorii ucraineni din timpul celui de-al doilea război mondial și soldații ucraineni de astăzi,
a spus Francine Hirsch, profesor de istorie la Universitatea din Wisconsin-Madison. (The Guardian via HotNews)
👉 AUDIO În orașul ocupat Mariupol, rușii au adus ecrane mobile la care difuzează știri și documentare de propagandă. E vorba de camioane pe care sunt montate aceste ecrane și care se plimbă prin zonele unde sunt împărțite rațiile de apă sau de mâncare.
Videoclipurile publicate de Ministerul rus al Situațiilor de Urgență au arătat camionetele, numite „puncte mobile de informare”, difuzând segmente de știri ale televiziunii de stat și emisiuni de dezbateri politice, în care diverși experți ruși explică invazia din Ucraina. (BBC via EuropaFM)
👉 #PROPAGANDĂ Margarita Simonian, şefa postului de televiziune Russia Today, a declarat într-o emisiune TV de săptămâna trecută că acei copii care nu vor studia în Occident vor rămâne oameni „normali“ şi că, dacă Rusia nu câştigă războiul, va fi rău pentru întreaga omenire. (Adevărul)
👉 Rusia folosește o rețea hiper localizată de Telegram pentru a-și răspândi propaganda în Ucraina. Mesajele sunt adaptate realității din orașe specifice, sunt răspândite doar în zonele respective, iar autorii canalelor de Telegram sunt anonimi. (CyberScoop)
👉 O privire în interiorul unuia din centrele de cercetare din Ucraina demontează teoria Rusiei cu „biolaboratoarele” despre care susține că ar crea arme biologice care îi au în vizor doar pe cetățenii cu „ADN rus”. (CBS News)
👉 #CONTEXT Jurnalista Emilia Șercan demontează pas cu pas (pun intended!) mușamalizarea operațiunii de kompromat organizată împotriva ei, după ce probe dintr-o plângere depusă de jurnalistă la poliție s-au scurs în spațiul public. (PressOne)
👉 Numărul jurnaliștilor uciși în războiul declanșat de Rusia în Ucraina a crescut la cel puțin 29. (The New Voice of Ukraine)
👉 În fine, cel mai bun rezumat al stării de fapt în ceea ce privește războiul din Ucraina și operațiunile de propagandă și dezinformare ale Rusiei vine de la The CyberWire.
Internațional
👉 Finlanda a demarat în 2014 un program de educație media, după ce a remarcat o creștere îngrijorătoare a cantității de fals și dezinformare propagată de Rusia.
Psychology today arată, într-o analiză, de ce acest program funcționează și generează rezultate, adică populație rezilientă la dezinformare și capabilă să evalueze critic informația. 
…în timp ce în România, educația media în școli rămâne o inițiativă a organizațiilor non-guvernamentale. Există un singur opțional despre educație, se numește Competență în Mass-media și este în programa școlară de 20 de ani, dar nu a fost actualizat, a explicat Nicoleta Fotiade de la Mediawise Society. (Știrile ProTV)
👉 #FALS Nu, faptul că în mass media apar aceleași fotografii care ilustrează materialele despre variola maimuței nu înseamnă că boala a fost inventată sau că ar fi o conspirație.
Jurnaliștii de la Reuters Fact-Check arată că boala există de mai multe zeci de ani și arhivează o istorie a imaginilor cu leziunile produse de aceasta, folosite de-a lungul timpului. 
👉 #FALS Nu, rover-ul Curiosity nu a descoperit o „poartă” secretă pe planeta Marte.
👉 Noul Cod de practici privind dezinformarea al Uniunii Europene a înglobat recomandări formulate de Journalism Trust Initiative, un proiect Reporteri Fără Frontiere.
Codul este parte a Digital Services Act, o propunere legislativă a Comisiei Europene care urmărește să modernizeze reglementarea în ceea ce privește publicitatea online sau propaganda și dezinformarea. (Reporters Without Borders)
👉 PolitiFact a strâns o listă de falsuri sau informații greșite propagate după atacul armat de la școala din Uvalde, Texas, de săptămâna trecută. Acestea sunt verificate și demontate. 
👉 …dealtfel, extrema dreaptă din SUA acuză în mod greșit că de vină pentru atac ar fi o femeie transgen, scrie VICE.
👉 Meta, compania mamă a Facebook, a anunțat că va face publice mai multe date despre targetarea publicității pe teme politice și sociale.
Cercetătorii în domeniu spun că nu prea mai au încredere în datele oferite de companie, din cauza experienței din ultimii ani, când Meta a oferit date fragmentate și a ascuns alte date. (Columbia Journalism Review)
👉 David Shiffman e un biolog care și-a ales drept misiune să demonteze imaginea falsă pe care ne-am creat-o despre rechini, pe baza unor filme precum Fălci.
În realitate, rechinii nu sunt o amenințare pentru oameni și au un rol ecologic esențial în echilibrul habitatului din oceane. (CBC)
👉 Cercetători în securitatea online au descoperit că un software dezvoltat de o companie rusească poate genera campanii de dezinformare online folosind o rețea de boți Internet of Things (IoT).
Tool-ul, denumit Fronton, a fost descoperit în 2020, dar cercetătorii credeau că este folosit doar pentru atacuri de tip Distributed Denial of Service (DDoS). (CyberScoop)
Alți cercetători ce au luat parte la studiu au declarat că au întâlnit comentarii rasiste și homofobe în timp ce foloseau platforma de VR. (Business Insider)
👉 Războiul din Ucraina a determinat jucătorii de pe piața de combustibili fosili să adopte linii noi de propagandă și dezinformare pentru a-și susține industria, în ciuda dovezilor științifice care arată modificări climatice. 
Astfel, producătorii americani transmit trei mesaje: 
  • că producția de combustibili fosili asigură libertatea și securitatea națională a SUA, 
  • că prețurile ridicate ale gazului sunt cauzate de politicile publice privind clima, iar soluția e creșterea extracției, 
  • că doar elitele liberale „woke” sunt preocupate de schimbările climatice. (The Intercept)
👉 VIDEO Vladimir Putin a refuzat ani la rând să-i rostească numele. Asta nu l-a împiedicat pe Alexei Navalnîi să devină principalul oponent al regimului de la Kremlin. Un documentar difuzat de HBO Max îl arată pe Navalnîi în perioada de refacere, după tentativa de asasinare prin otrăvire cu noviciok, pusă la cale împotriva sa de câțiva agenți FSB, așa cum avea să rezulte dintr-o investigație Bellingcat. 
De fapt, documentarul spune și povestea acelei investigații și include celebra conversație telefonică a lui Navalnîi cu unul din agenții care a participat la otrăvirea sa, și care recunoaște implicarea sa în otrăvire.
👉 BONUS read. Psihologul Mircea Miclea scrie despre prețul lucidității, adică o înțelegere imparțială și mai profundă a realității, în contextul expunerii zilnice la o cantitate tot mai mare și volatilă de informație. 
Excesul de informație ne face mai puțin lucizi. Ca exercițiu de igienă mintală, fiecare dintre noi, pentru fiecare domeniu în parte, trebuie să identificăm punctul de inflexiune, de unde anume, plusul de informație nu mai aduce valoare adaugată ci devine toxic”, arată Miclea. (Edupedu)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue