Vezi profilul

Ediția #115

Misreport
Ediția #115
De Misreport • Ediția #115 • Vezi online
Bună dimineața, 
A patra lună a războiului declanșat de Rusia în Ucraina vine cu intrarea într-o nouă fază a conflictului – cea a confruntărilor prelungite în plan militar, informațional și psihologic. Este un adevărat război de uzură, notează Veridica într-o analiză care arată cum s-au schimbat narațiunile despre război în Ucraina și Rusia. 
Avem de-a face și cu o „normalizare” a discursului public despre genocidul din Ucraina, fapt ce îi servește agresorului, adică regimului de la Kremlin, arată într-o analiză pentru Atlantic Council Stephen Blank, analist pentru Foreign Policy Institute. 

👉 #FALS Cosmin Prelipceanu a prezentat în emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24 un clip video cu un presupus „recrut rus” care nu știa că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. În realitate, însă, în discuția dintre un reporter și tânăr se vorbește despre muzică și clipul datează de cel puțin 14 ani. (G4Media)
👉 #PROPAGANDĂ Rușii au furat din spitalele și școlile din Mariupol diferite echipamente pe care le-au dus în clinici și școli din Donețk, spunând că sunt ajutoare aduse din Federația Rusă. Aceasta e doar una din formele de propagandă pe care rușii o fac în orașul de la Marea Azov – după cum spune la Europa FM viceprimarul din Mariupol.
👉 #CONTEXT O analiză a Legii serviciilor digitale/Digital Service Act a Uniunii Europene, care va intra în vigoare în 2023, arată că textul legii nu face referire precisă la „dezinformare”, ci menționează 
  • „informațiile – false sau înșelătoare în mod verificabil – create, prezentate sau propagate pentru a obține avantaje economice sau pentru a induce în eroare cu bună știință publicul” 
sau, mai precis: 
  • „tentativele coercitive și înșelătoare ale unui actor statal străin sau ale agenților săi de a perturba formarea și exprimarea liberă a voinței politice a indivizilor”. (Project Syndicate via Dilema Veche)
👉 …între timp, Consiliul UE a adoptat săptămâna trecută al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei după invadarea Ucrainei. Pachetul conține mai multe măsuri, printre care interdicția – cu o perioadă de tranziție – a importului de petrol rusesc pe mare. 
Statele membre UE și Comisia au negociat dur timp de aproape o lună acest pachet, dat fiind că Ungaria s-a opus unui embargo total pe petrol, dar și sancționării patriarhului rus Kiril. (G4Media)
👉 …iar distribuitorii de servicii media din Moldova nu vor retransmite programe de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale UE, SUA, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.
Internațional
👉 Uniunea Europeană crește eforturile de a demonta narațiunile dezinformative ale Rusiei care spun că întreaga vină a scumpirilor alimentare din ultimele săptămâni ar fi rezultatul sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei. (Euractiv)
👉 Autorul unui site care promovează fals și dezinformare pro-rusă în Bulgaria a povestit pentru Deutsche Welle că ideea de a crea site-ul i-a venit în 2015, după o perioadă în care a încercat să contracareze sursele de fals pe care le vedea online, pe rețelele de socializare. Când a realizat că nu poate combate dezinformarea, s-a gândit că poate să facă bani din ea
Una din observațiile sale dezvăluie că sursa de venituri a acestui tip de site-uri sunt marile platforme care monetizează conținut, precum Google. 
👉 Mai multe canale de Telegram rusești încearcă să acrediteze ideea falsă că Ucraina ar încerca să construiască o bombă convențională, care conține și material radioactiv. (DFR Lab via Atlantic Council)
👉 Literatura scrisă de autori de extremă dreapta ajunge ușor la utilizatori pentru că este recomandată acestora de algoritmii platformelor de pe care poate fi cumpărată (Amazon, Google Play sau Book Depository). Doi cercetători de la Universitatea Deakin din Australia arată că romanele scrise de autori care se prezintă ca fiind de extremă dreapta îndeamnă la ură și radicalizare, iar în unele cazuri stau la baza unor evenimente violente. (Nieman Lab)
👉 Statul Connecticut (SUA) plănuiește să angajeze un expert în contracararea falsurilor și dezinformării electorale, înaintea rundelor de alegeri. Colorado și California intenționează și ele să angajeze experți de acest tip. (The New York Times)
👉 Obiectivul algoritmilor care stau la baza platformelor sociale este să ne țină cât mai mult în rețea, chiar dacă asta înseamnă mai puțină securitate pentru datele personale sau momente sensibile pentru sănătatea mintală. Iată trei pași simpli care ne ajută să avem o relație mai sănătoasă cu rețelele sociale. (The Jack via The Globe and Mail)
👉 SUA se clasează pe ultimele locuri într-un top al democrațiilor liberale, în ceea ce privește integritatea alegerilor electorale, și asta din cauza campaniilor care promovează fals și dezinformare, arată un studiu realizat de Electoral Integrity Project. Finlanda, Suedia și Danemarca conduc acest top. (The Conversation)
👉 Cel puțin o sursă de propagandă a guvernului Chinei s-a regăsit în top 10 rezultate pentru 88% din căutările de știri referitoare la COVID-19 sau tratamentele aplicate minorității uigure. Studiul a inclus rezultate din Google Search, Google News, Bing Search, Bing News și YouTube. (CyberScoop)
👉 Ce putem învăța din anatomia unui fals care a devenit viral? Să verificăm întotdeauna credibilitatea surselor care ne propun materiale „controversate”, care ne generează emoții puternice. Chiar și atunci când emoția e satisfacția că „am avut dreptate”. (Don Moyniham via Substack)
👉 VIDEO Al Jazeera analizează răspândirea propagandei și a materialelor dezinformative pro-ruse, la patru luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia. (Al Jazeera via YouTube)
👉 PODCAST Cât de relevantă se poate dovedi tehnologia blockchain în protejarea adevărului? Victoria Lemieux, cercetător și profesor asociat la Universitatea British Columbia, vorbește despre cartea sa în care explorează metodele prin care informațiile corecte pot fi stocate fără temerea că acestea ar putea fi deteriorate. (CyberCrimeology.com)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue