👉 Există o conexiune clară între propaganda prorusă și grupările online de extremă dreapta din întreaga lume, arată un studiu realizat de cercetători de la George Washington University.
Cercetătorii au observat că narațiunile proruse sunt amplificate de adevărate “clustere ale urii” din zone cu grave clivaje sociale, pe rețele sociale sau alte platforme.
👉 Peste 70 de redacții au fost închise în Rusia, după declanșarea războiului cu Ucraina, estimează Denis Kamalyagin, un jurnalist independent rus, care s-a exilat în Letonia, pentru a continua să-și facă munca.
- Afectarea Ucrainei prin blocarea exporturilor de grâne
- Crearea unui nou val de migranți în Europa, din zonele afectate de foamete
- Crearea unei noi surse de propagandă și dezinformare, odată cu declanșarea protestelor și conflictelor sociale generate de foamete (Business Insider)
Autorii arată că Kremlinul se teme de contracararea tezelor sale de propagandă din interior, și atunci recurge la cenzură, promovând ideea unui „internet suveran”.
👉 …iar Ofițerul Șef al autorității electorale din Canada susține că înșelarea deliberată a publicului cu privire la procesul electoral sau rezultatele lui
ar trebui să fie pedepsită de lege. (
Reuters)
👉 Credința obsesivă în informații greșite sau teorii ale conspirației poate degenera.
Unul din autorii studiului a numit algoritmul Facebook „o cutie neagră” și a subliniat că nimeni nu știe ce conține acesta.
Președintele Jair Bolsonaro, care candidează pentru un nou mandat, este una din sursele de dezinformare referitoare la alegeri, iar o parte din autorități se tem că, în cazul în care va pierde alegerile, acesta nu va accepta rezultatul. (Financial Times)
Concluzia oamenilor de știință e că avem nevoie de legislație care să reglementeze activitatea platformelor în ceea ce privește răspândirea conținutului malign.
👉 …dar reglementarea prin lege deschide o paletă de alte probleme, iar lipsa de transparență a platformelor, menționată mai sus, nu ajută la rezolvarea lor.
Prieteni, Misreport intră într-o scurtă vacanță - așadar veți primi următoarea ediție a newsletter-ului marți, 28 iunie. Nu uitați să verificați sursele informațiilor care vă creează emoții puternice și să consumați media reponsabil! :)