Vezi profilul

Ediția #116

Misreport
Ediția #116
De Misreport • Ediția #116 • Vezi online

Bună dimineața,
👉 #FALS Forumul Economic Mondial nu are „propriile forțe paramilitare sau de poliție”, așa cum susțin mai multe postări de pe rețelele sociale.
Verificat AFP demontează aceste două minciuni propagate în ultimele săptămâni pe rețelele sociale.
👉 #CONTEXT „Una dintre marile greşeli făcute din zona noastră, în timpul pandemiei, a fost să aducem toate aceste conspiraţii în atenţie. Am fost întrebat în interviuri, care sunt conspiraţiile care circulă şi am spus să fie întrebaţi cei care le fac.
Al doilea lucru a fost asocierea unui personal care are un background ştiinţific solid, are un discurs ştiinţific solid, cu un personaj absolut irelevant. (…)”, arată Marius Geantă, preşedinte şi co-fondator al Centrului pentru Inovare în Medicină.
Reporter 24 îl citează, alături de alți experți, într-o analiză care ne arată cum să deosebim falsul de informația validă.
👉 Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a arătat săptămâna trecută că o ştire falsă, care susţine că boala COVID -19 este o armă biologică produsă de Canada, a fost citită de 2,1 milioane de ori pe reţelele sociale în ultimele trei luni.
În acelaşi timp, publicaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au avut doar 25.000 de vizualizări, a relatat el el.
În acest context, Blinken a promis că SUA îşi vor spori mijloacele puse în aplicare pentru a lupta împotriva dezinformării pe reţelele sociale de limbă spaniolă. (AFP, Agerpres via G4Media)
👉 Activistul Nikolae Kostirkin, editor al portalului Gagauznews.md din Moldova, a fost percheziționat și reținut săptămâna trecută de către procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și angajații Serviciului de Informații și Securitate.
👉 Propaganda Kremlinului îl prezintă pe jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff, ucis de ruși drept „mercenar”. Felul în care agenția oficială de presă Tass a tratat moartea lui Frédéric Leclerc-Imhoff este un exemplu perfect al strategiei rusești de dezinformare, care mizează pe „dezorientarea” publicului.
La o jumătate de oră după ce Emmanuel Macron a prezentat în mod detaliat confirmarea morții jurnalistului, agenția rusă a început să difuzeze informația că ar putea să nu fie vorba de un jurnalist, ci de un „mercenar”. (RFI România)
Internațional
👉 Există o conexiune clară între propaganda prorusă și grupările online de extremă dreapta din întreaga lume, arată un studiu realizat de cercetători de la George Washington University.
Cercetătorii au observat că narațiunile proruse sunt amplificate de adevărate “clustere ale urii” din zone cu grave clivaje sociale, pe rețele sociale sau alte platforme.
👉 Peste 70 de redacții au fost închise în Rusia, după declanșarea războiului cu Ucraina, estimează Denis Kamalyagin, un jurnalist independent rus, care s-a exilat în Letonia, pentru a continua să-și facă munca.
Kamalyagin a povestit pentru The Globe and Mailpresa independentă a fost obligată să se refugieze în afara Rusiei după ce Kremlinul a adoptat un pachet de legi care pedepsește așa numita difuzare de „informații false” despre război, iar în această categorie intră toate informațiile care nu sunt furnizate de propaganda de la Kremlin.
👉 Istoricul Timothy Snider (Universitatea Yale) susține că Vladimir Putin se pregătește să înfometeze o parte a lumii, ca pas următor al războiului pe care l-a declanșat în Ucraina. Istoricul spune că vede trei obiective ale acestui plan:
  • Afectarea Ucrainei prin blocarea exporturilor de grâne
  • Crearea unui nou val de migranți în Europa, din zonele afectate de foamete
  • Crearea unei noi surse de propagandă și dezinformare, odată cu declanșarea protestelor și conflictelor sociale generate de foamete (Business Insider)
👉 …iar Politico trece în revistă minciunile prin care Rusia încearcă deja să dea vina pentru criza grânelor pe Ucraina. 
👉 O analiză CEPA arată că Rusia a început acum trei ani să construiască o nouă Cortină de Fier: de data asta, pe internet, promovând conceptul de „internet suveran”.
Autorii arată că Kremlinul se teme de contracararea tezelor sale de propagandă din interior, și atunci recurge la cenzură, promovând ideea unui „internet suveran”. 
👉 Rusia s-a plâns că media din Italia relatează „ostil” acțiunile sale în războiul declanșat pe teritoriul Ucrainei. Ca atare, Italia l-a convocat pe Ambasadorul Rusiei pentru a respinge aceste acuzații. (Reuters)
👉 …și tot Rusia este acuzată că a declanșat o campanie de promovare a informațiilor false potrivit cătora Ucraina ar vinde armele și tehnologia militară primite din Vest. (Ukrinform)
👉 VIDEO Nu, Finlanda nu se pregătește de război cu Rusia și nu comasează trupe la granița cu această țară, așa cum sugerează un video analizat și demontat de France 24
👉 Canada e targetată de Rusia într-o campanie de răspândire a propagandei proruse, arată o analiză a peste 6 milioane de tweets și zona din care acestea provin. (NationalPost.com)
👉 …iar Ofițerul Șef al autorității electorale din Canada susține că înșelarea deliberată a publicului cu privire la procesul electoral sau rezultatele lui ar trebui să fie pedepsită de lege. (Reuters)
👉 Credința obsesivă în informații greșite sau teorii ale conspirației poate degenera.
Cel puțin asta povestește un psiholog al cărui client a ajuns în pragul divorțului, din cauza conținutului fals citit online de soția acestuia - care a refuzat vaccinarea copiilor împotriva COVID-19, iar atunci când s-a îmbolnăvit ea, și-a administrat doze uriașe de ivermectină, fals promovată drept „tratament minune” împotriva COVID-19. (Psichology Today)
Unul din autorii studiului a numit algoritmul Facebook „o cutie neagră” și a subliniat că nimeni nu știe ce conține acesta. 
Președintele Jair Bolsonaro, care candidează pentru un nou mandat, este una din sursele de dezinformare referitoare la alegeri, iar o parte din autorități se tem că, în cazul în care va pierde alegerile, acesta nu va accepta rezultatul. (Financial Times)
👉 …în același timp, The Conversation arată că rapoartele depuse la finalul lunii mai de Meta, Google și Twitter, în care sunt explicate măsurile luate împotriva dezinformării și a conținutului fals în Australia sunt vagi.
Concluzia oamenilor de știință e că avem nevoie de legislație care să reglementeze activitatea platformelor în ceea ce privește răspândirea conținutului malign. 
👉 …dar reglementarea prin lege deschide o paletă de alte probleme, iar lipsa de transparență a platformelor, menționată mai sus, nu ajută la rezolvarea lor.
👉 Informațiile greșite propagate în SUA ar putea pune în dificultate accesul la cea mai populară pastilă contraceptivă. Scientific American demontează aceste informații greșite
👉 Un jurnalist maghiar povestește ce înseamnă să simți presiunea politică a guvernului Orban și cum s-a repercutat asupra organizației sale eticheta de „agent străin”, pe care Ungaria a impus-o printr-o lege inspirată de legislația din Rusia. (Nieman Reports)
👉 BONUS READ. O altă lege inspirată din Rusia, preluată de guvernul maghiar, și care ignoră drepturile omului, e translatată și în România, cu ajutorul a șapte parlamentari UDMR. (Europa Liberă România)
👉 Deși trend-ul e să consumi legumele crude, iată 9 dintre ele care sunt mai nutritive după ce au fost gătite, potrivit experților. (The Conversation)
👉 …și nici postul intermitent nu se dovedește a fi mai util pentru pierderea în greutate decât alte diete, arată un studiu care a urmărit pe o perioadă de un an persoane care au încercat să slăbească prin diferite metode. (The Conversation)
Prieteni, Misreport intră într-o scurtă vacanță - așadar veți primi următoarea ediție a newsletter-ului marți, 28 iunie. Nu uitați să verificați sursele informațiilor care vă creează emoții puternice și să consumați media reponsabil! :)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue