Vezi profilul

Ediția #117

Misreport
Ediția #117
De Misreport • Ediția #117 • Vezi online
Bună dimineața, 
Revenim din vacanță cu o ediție light Misreport, în care aflăm detalii despre legea pentru prevenirea și combaterea dezinformării, care a fost votată de parlamentul de la Chișinău și promulgată de președinta Maia Sandu.

Ce prevede legea? Documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova şi urmăreşte prevenirea şi combaterea tentativele de dezinformare care afectează securitatea naţională.
Ce înseamnă asta, mai precis? Potrivit textului legii, înseamnă că furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de provenienţa lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanităţii sau incită la ură.
În plus, legea instituie noțiunea de dezinformare - iar pedepsele pentru aceasta merg până la suspendarea licenței audiovizuale pentru 7 zile, inclusiv în timpul campaniilor electorale, când valurile de fals sunt abundente. (Adevărul)
Legea are doi opozanți: Partidul Socialiștilor din Moldova, pro rus, și ministrul Externelor al Rusiei, Serghei Lavrov.
Potrivit Partidului Socialiștilor, modificările la Codul Audiovizualului, aduse de noua lege, „cenzurează informația incomodă difuzată public”, instituie penalizări disproporționate pentru cel acuzat de „dezinformare” și astfel „strangulează agenții economici de profil”, relatează IPN. (Europa Liberă Moldova)
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat și el că autoritățile moldovene ar încerca să „anuleze tot ce este rusesc, așa cum face Ucraina” prin intermediul Legii securității informaționale.
„Această lege ține de decizia suverană a parlamentului, a președinției țării noastre și a fost necesară pentru a combate dezinformarea”, a replicat Maia Sandu, președinta Moldovei. (Europa Liberă Moldova)
România nu are legislație specifică pentru prevenirea și contracararea efectelor dezinformării, aceasta fiind menționată în OUG 6/2019 (unde instituția cu putere de reglementare este Autoritatea Electorală Permanentă) și Codul penal care, la articolul 404, pedepsește comunicarea de informații false, însă doar în cazul în care se pune în pericol securitatea națională. (juridice.ro)
Aflat la Cluj week-end-ul trecut, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că NATO s-ar bucura de orice inițiativă prin care țările membre să reducă efectele dezinformării pro ruse și să crească reziliența la acest tip de agresiune. (TIFF Talks/TIFF Unlimited)
Mircea Geoană a adus în discuție și războiul cognitiv, adică bătălia pentru mințile noastre și felul în care ne explicăm realitatea. Am scris despre asta în Scena9, unde voi curatoria o serie de texte al căror scop e să detalieze acest tip de război și felurile în care se manifestă.
#CONTEXT Cum funcționează propaganda în zonele de război? Lisiciansk este un oraș industrial care, înainte de război, avea o populație de 100.000 de locuitori. Acum, localitatea este izolată de cea mai mare parte a lumii, oamenii nu au telefonie mobilă, nu primesc pensiile și sunt ținta bombardamentelor rusești din ce în ce mai intense.
Pe fondul temerilor și al incertitudinii, unii locuitori au devenit vulnerabili la propaganda rusă sau chiar s-au apucat ei înșiși să o răspândească. (Libertatea)
Internațional
👉 Meta, compania mamă Facebook, se pregătește să închidă CrowdTangle, o aplicație de analiză a platformei sociale, și asta îi îngrijorează pe cercetătorii care studiază distribuția falsurilor și a dezinformării în rețea. (The Rappler)
👉 TikTok e folosit pentru a incita la ură în Kenya, și ar putea să reglementeze tipul ăsta de acțiune, dar preferă să ignore problemele legate de propagandă și dezinformare și să susțină mai departe că e doar o platformă lip-sync. (The Guardian)
👉 …iar Facebook bombardează pacienții bolnavi de cancer cu reclame la tratamente care nu au baze științifice și nici nu au fost testate. (MIT Technology Review)
👉 Un model matematic creat de un cercetător arată cum se schimbă percepția noastră în timp, dacă trebuie să alegem dintre mai multe alternative. Modelul este capabil și să determine în conținutul unor mesaje falsurile și dezinformarea. (The Conversation)
👉 În spațiul de limba chineză, Ucraina este portretizată ca fiind nazistă, arată o analiză EUvsDisinfo
👉 Muzeul Auschwitz Birkenau susține că este o țintă a propagandei pro-ruse. (Haaretz)
👉 În timp ce drepturile legate de sănătatea reproducerii sunt anulate, rețelele sociale permit amplificarea minciunilor și a falsurilor legate de avort. (Scientific American)
👉 Rusia a lansat atacuri cibernetice asupra a 42 de țări, ca parte a războiului declanșat în Ucraina. (The Brussels Times)
👉 AFP Fact Check a realizat o analiză detaliată despre cum marile companii petroliere dezinformează în legătură cu eforturile lor de reducere a gazelor cu efect de seră (i.e. greenwashing).
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue