View profile

Ediția #12

Misreport
Ediția #12
By Misreport • Issue #12 • View online
Bună dimineața, 
În turul de azi al știrilor false avem chiropracticieni din SUA care se recomandă în România drept “medici”, conspirații autohtone și revenirea în online a unui site restricționat săptămânile trecute, cu același conținut înșelător:

👉🏻 #CONȚINUT ÎNȘELĂTOR Un video cu “medicul din SUA” care ne sfătuiește să ne tratăm de COVID-19 cu apă tonică a înregistrat peste 3.000 de shares și peste 40.000 de vizualizări în ultimele zile pe Facebook-ul românesc. 
De fapt, “medicul” este un chiropractician care răspândește informații înșelătoare despre virusul SARS-CoV-2. BuzzFeedNews face o listă a falsurilor afirmate de acesta.
👉🏻 Site-ul ortodoxinfo.ro suspendat de autorități a revenit online la adresa ortodox.info.ro. În 2 mai, site-ul titrează: “În timp ce la noi se blochează site-uri, în SUA directorul facebook, Mark Zuckerberg, este audiat în Congresul american din cauza cenzurii postărilor anti-vaccinare”.
Problema cu această informație e că datează din octombrie, anul trecut (The Atlantic), dar este prezentată ca și cum ar fi din prezent.
👉🏻 #FAKE Tot săptămâna trecută se poate să fi primit pe WhatsApp sau în feed-ul de Facebook două presupuse schimburi de mesaje, în care se spune că autoritățile ar oferi bani familiilor care acceptă să apară la televizor ca fiind “grav bolnave de COVID-19”.
Unul dintre mesaje este generat automat de pe site-ul ifaketextmessage.com. Am generat și noi unul la fel, dar am marcat conținutul fake :)
Sursa acestor screenshoturi fake este un grup public de Facebook din Republica Moldova cu numele A.O.Baştina -Chişcăreni.
👉🏻 #FAKE Nu, SUA nu deține un laborator biologic de cercetare în domeniul armelor chimice în Republica Moldova. Informația a apărut săptămâna trecută, în limba rusă, pe site-uri din Republica Moldova, Ucraina și SUA. (EuvsDisinfo)
👉🏻 #FAKE “Se cere arestarea lui Anthony Fauci și a lui Bill Gates” titrează site-ul oficialmedia.com, în 1 mai.
De fapt, conținutul este preluat din media de extremă dreaptă și conspiraționistă din SUA, care îl acuză pe imunologul american Anthony Fauci că ar fi “participat” la lansarea virusului SARS-CoV-2 în lume.
BuzzFeedNews demontează afirmațiile aici și oferă mai multe detalii despre controversatul osteopat Rashid Buttar, cel care face aceste acuzații.
Osteopatul Rashid Buttar pentru postul conspiraționist Next News Network
Osteopatul Rashid Buttar pentru postul conspiraționist Next News Network
👉🏻 #FAKE Fake news cu mii de distribuiri pe Facebook: o declarație falsă atribuită premierului Orban despre presupuse restricții până la finalul anului. Guvernul respinge categoric asemenea restricții. (G4Media)
👉🏻 Guvernul vrea să modifice Legea audiovizualului astfel încât platformele video precum YouTube și altele similare să intre sub supravegherea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Proiectul a fost retras din dezbatere publică, urmând să fie reanalizat. (Pagina de Media)
În detaliu
👉🏻 Cu peste 300.000 de interacțiuni pe Facebook (conform Rubrika: [știrea 1] / [știrea 2] / [știrea 3]) și numeroase preluări, “campioana” săptămânii trecute e o presupusă știre care pornește de pe site-ul Antenei 3. 
Publicat pe 1 mai, la ora 10.52, textul citează o anume “Elena” - și atât, care ar fi postat pe Facebook că nu i se permite să-și ridice o rudă moartă decât dacă declară că a murit de COVID-19. Antena 3 a șters textul la câteva ore de la publicare, iată un screenshot din Google Cache:
Conținutul a fost imediat copiat de:
  • Gandul.ro și spynews.ro - care citează Antena 3
  • Wowbiz.ro care citează sursa “Elena”
  • România TV care citează Wowbiz
  • stiridinbucovina.ro și totcetrebuiesastii.com, care citează Antena 3 (fără link)
Niciuna din aceste publicații nu prezintă numele complet al presupusului cont care ar fi postat conținutul, nici vreun screenshot care să dovedească existența acestuia.
Niciuna din aceste publicații nu a încercat să ia legătura cu sursa, să verifice spusele acesteia - ba, mai mult, la doar câteva ore de la publicare, Antena 3 a șters presupusa știre, așa cum spuneam.
Internațional
👉🏻 Cinci diagrame care reflectă libertatea presei în lume. (Pew Research Center)
👉🏻 Elon Musk a răspândit informații înșelătoare despre virusul SARS-CoV-2 și boala pe care acesta o determină în repetate rânduri. (The Verge)
👉🏻 Facebook urmează să fie reglementat în Marea Britanie. Așa că l-a angajat pe cel care a scris documentul oficial care conține reglementările. (The Times)
👉🏻 YouTube va afișa informații de fact checking pentru căutările din SUA care pot returna minciuni sau dezinformare. (The Verge)
👉🏻 China instalează camere de luat vederi la intrarea în locuințele persoanelor carantinate din cauza COVID-19. Și, uneori, chiar în casele acestora. (CNN)
👉🏻 Vânzările la alcool au crescut cu 26% în SUA, odată cu declararea măsurilor de izolare socială. (Wall Street Journal)
👉🏻 Un eseu despre motivele pentru care oamenii aleg sau nu să creadă știrile și mentalitatea din spatele atitudinilor conspiraționiste precum negarea Holocaustului. (Harvard HKS Misinformation Review)
👉🏻 Un material-resursă foarte util pentru jurnaliștii care vor să investigheze cazuri de dezinformare și propagandă online. (NiemanLab).
👉🏻 Un ghid video de la BBC News pentru identificat sursele de știri false și dezinformare:
Fake News Generator: Who starts viral misinformation? - BBC News
Fake News Generator: Who starts viral misinformation? - BBC News
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue