Vezi profilul

Ediția #121

Misreport
Ediția #121
De Misreport • Ediția #121 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 Liderii maghiari prezenți săptămâna trecută la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad au livrat în discursurile lor propaganda Rusiei, cu puternice accente anti-UE, criticând sancțiunile impuse Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina. G4Media le trece în revistă și menționează că Ungaria, al cărei guvern este apropiat de Kremlin, nu permite nici acum transportul de armament către Ucraina. De asemenea, Budapesta s-a opus unor sancțiuni mai dure la adresa Rusiei.
👉 Prezent și el la Tușnad, Viktor Orbán, premierul Ungariei, a lansat una din narațiunile dezinformative preferate ale Rusiei: și anume că o formă de pace ar fi posibilă în Ucraina doar când SUA va negocia asta direct cu Rusia. (Libertatea)
👉 E o teză pe care o mai promovează în România personaje precum Cozmin Gușă sau Adrian Severin, fost parlamentar european din partea PSD, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită și promotor al ideilor putiniste. (PressOne)
👉 Veridica arată de ce narațiunea asta - că „adevăratul” război ar fi între Rusia și SUA și doar între cele două poate fi negociată pacea pentru Ucraina - e dezinformare și vine din laboratoarele Rusiei
Într-o parte (a Uniunii Europene, n.r.) avem ţări, naţiuni, unde cu europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niște conglomerate de popoare (…)”, a afirmat premierul maghiar. (RFI)
👉 …pentru ca mai apoi să decoleze complet în declarații care par desprinse din discursurile naziste: „Maghiarii nu sunt o rasă amestecată și nu vrem să devenim una”, a mai spus Orbán la Tușnad. 
👉 BONUS read - istoricul Cosmin Popa explică în profunzime situația actuală a războiului declanșat de Rusia în Ucraina și intențiile Federației Ruse, privite prin lentila istoriei. (Europa Liberă
👉 #FALS Și tot săptămâna trecută, pe fondul unui val de caniculă care a cuprins Europa, am avut de-a face și cu falsuri legate de schimbările climatice. Verificat AFP arată că două hărți meteorologice din Franța, din 2019 și 2022, sunt folosite în postările de pe rețelele de socializare, pentru a susține ideea că mass-media exagerează gravitatea valului de caniculă. 
Utilizatorii care le răspândesc susțin în mod fals că hărțile ar arăta, prin comparație, situația din Europa în urmă cu 20 de ani și acum, și că temperaturile care erau considerate normale în trecut sunt prezentate acum de presă ca fiind dezastruoase. Doar că datele folosite în hărți arată diferența de temperatură dintre 2019 și 2022, adică mult mai puțin decât 20 de ani. 
👉 BONUS read France 24 trece în revistă (conținut în limba engleză) mai multe astfel de cazuri în care hărțile de temperaturi au fost folosite pentru a dezinforma, prin manipularea contextului în care au fost folosite. 
👉 #CONTEXT Medicul Mihai Craiu scrie, într-o postare pe Facebook, că avem dovezi acum că decizia de vaccinare anti-COVID a fost influențată de dezinformarea din Social Media, care se extinde și asupra vaccinării de rutină și spune că, probabil, în România vom lua măsuri doar când ne vom trezi că „arde casa”. (G4Media)
Internațional
👉 O scriitoare din China a pierdut romanul la care lucra - aproape un milion de cuvinte - , după ce editorul de text folosit de scriitoare a cenzurat pur și simplu cuvintele interzise de guvernul chinez. MIT Technology Review scrie că informația a generat o dezbatere în societatea din China privind cenzura și tacticile acesteia. 
👉 UE a interzis canalele media finanțate de guvernul de la Kremlin, după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina. Ca urmare, acestea și-au creat alte site-uri și copii online prin care răspândesc falsul și dezinformarea. (Politico)
👉 EU DisinfoLab și-a publicat metodologia după care analizează și clasifică tipurile de fals și dezinformare pe care le verifică ulterior.
👉 Până la momentul în care oamenii vor putea detecta minciuna și falsurile online, avem nevoie de programe bazate pe inteligență artificială care să facă asta. Problema e că avem nevoie ca ele să aibă o abordare „umană”. (Forumul Economic Mondial)
👉 Organizația Reporteri Fără Frontiere atrage atenția că regulile de moderare ale platformelor social media, menite să reducă impactul falsului și dezinformării, afectează, de fapt, munca jurnaliștilor din Ucraina
👉 7% din adulții din UK nominalizează TikTok ca sursă primară pentru a-și obține informațiile. The Verge arată că asta transformă platforma de socializare în sursa inițială de știri cu creșterea cea mai rapidă în preferințele adulților britanici. Studiul menționează că respondenții sunt, totuși, suspicioși asupra credibilității informațiilor obținute astfel.
👉 Un studiu realizat de o agenție media din SUA arată că sume imense din bugetele de marketing online ajung să finanțeze siteuri create special pentru a monetiza conținut de tip clickbait. (Adweek)
👉 Dezinformarea e folosită ca armă în războiul din Ucraina mai mult decât în cazul oricărui alt război din istorie, a declarat un vicepreședinte al Google. De notat că e vorba de opinia acestuia, nu de o concluzie validată de studii științifice. (The Baltic Times)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue