Vezi profilul

Ediția #123

Misreport
Ediția #123
De Misreport • Ediția #123 • Vezi online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută, conspiraționistul american Alex Jones, autorul blogului InfoWars, a fost condamnat de un juriu din Texas să plătească 49,3 milioane de dolari - daune punitive și compensatorii - unei familii hărțuite ani de zile de fanii conspiraționistului.

Care e povestea? Alex Jones a susținut, ani la rând, fără dovezi, că un atac armat de la școala Sandy Hook din Connecticut e un fals, o farsă organizată de guvernul SUA cu scopul de a impune, apoi, interzicerea posesiei armelor de foc în SUA. (BBC)
Cine l-a dat în judecată? Trei părinți ai căror copii au fost uciși în atacul de la școala Sandy Hook și care au arătat că au fost hărțuiți ani la rând de fanii conspiraționistului, care credeau ceea ce auzeau de la Jones: că totul e un fals și părinții copiilor uciși în atac sunt, de fapt, actori. (BBC)
Ce a spus Jones în timpul procesului? Alex Jones a mărturisit că, de fapt, nu crede că atacul a fost o farsă, în ciuda faptului că a susținut asta.
În plus, a cerut să nu fie pedepsit prea aspru financiar, pentru că asta ar putea să-i falimenteze site-ul. Juriul nu s-a lăsat impresionat de afirmațiile sale, cu atât mai mult cu cât o informație scursă din telefonul său a arătat că doar într-o singură zi, Jones a încasat 800.000 de dolari din vânzarea de suplimente alimentare și alte produse, pe site-ul său. (France 24)
Ce a mai susținut Jones de-a lungul timpului, fără dovezi? De pildă, că administrația Bush a fost în spatele atacului terorist asupra turnurilor gemene WTC din New York.
Sau că fostul președinte al SUA, Barack Obama, nu e cetățean american.
InfoWars, blogul său, a fost și unul din promotorii conspirației QAnon Pizzagate. Și în acel caz, Jones a recunoscut că a mințit și și-a cerut scuze pentru minciuni.
Ce e relevant de reținut? Dimensiunea financiară a afacerii cu fals dezvoltate de Jones. Un economist care a depus mărturie în timpul procesului, a spus că valoarea combinată a companiei care deține blogul InfoWars și cea a lui Alex Jones s-ar situa între 135 și 270 de milioane de dolari. Între 2015 și 2018, InfoWars a produs, în medie, 53,2 milioane de dolari anual. (The New York Times)
În plus, la finalul lunii iulie, Jones și-a cerut falimentul în instanță, încercând să-și protejeze astfel averea. (CNN Business)
Național
👉 #FALS Nu, uleiul de floarea soarelui nu se toarnă în toaletă pentru a combate mirosurile neplăcute de canalizare, după cum fals susține titlul unui articol distribuit de mai multe pagini ori grupuri în limba română, pe Facebook. 
În realitate, nu doar că la contactul cu aerul, uleiul începe să se descompună și să genereze mirosuri de rânced după o anumită perioadă, însă deversarea acestuia creează mari probleme în epurarea apelor uzate și implicit pentru mediu. (Factual)
👉 #DEZINFORMARE Conturi de Twitter care au promovat teorii ale conspirației antivacciniste QAnon și alte grupuri asemănătoare își îndreaptă acum atenția și eforturile de a răspândi dezinformare spre criza alimentară mondială provocată de invazia rusă a Ucrainei, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian. (Digi 24)
👉 #DEZINFORMARE Guvernul de la Kremlin a transmis mass-mediei din Rusia două ghiduri care conțin propagandă referitoare la războiul din Ucraina, pe care televiziunile și publicațiile trebuie s-o folosească în relatările lor. 
Publicația independentă Meduza a realizat un rezumat al acestora și arată că ambele ghiduri dau vina, pentru invazia din Ucraina, pe „Occidentul colectiv”, despre care susțin în mod fals că a petrecut aproape un mileniu atacând Rusia în încercarea de a-i captura resursele naturale și de a distruge Biserica Ortodoxă.
Conflictul din Ucraina a fost instigat de către țările occidentale, care au furnizat Ucrainei arme. Ucraina urma să devină un teren de scenă pentru un atac asupra Rusiei. Scopul strategic al Occidentului colectiv a rămas neschimbat de secole: ei vor izolarea, slăbirea, dezmembrarea și distrugerea completă a Rusiei.”, se arată într-un fragment din documentele transmise de guvernul de la Kremlin presei. (Meduza via Știrile ProTV)
👉 #CONTEXT Cum ne putem proteja de dezinformare și fals? Am întrebat pentru Scena9 câțiva specialiști și am pus răspunsurile lor într-un text, să fie de ajutor. 
Internațional
👉 #FALS China nu „a amenințat că va doborî” avionul cu care Nancy Pelosi a zburat spre Taiwan, așa cum fals pretinde o postare Instagram care a devenit virală în SUA.
Amenințarea i-a aparținut unui fost jurnalist, devenit comentator TV - Hu Xijin - care și-a șters ulterior postarea. (PolitiFact)
👉 „Lupta” guvernului din India împotriva falsurilor și dezinformării este, de fapt, o încercare de a amuți oponenții politici ai premierului Narendra Modi și ai guvernului său.
Bloomberg documentează cazuri în care autoritățile publice din India au cerut companiilor big tech să șteargă conținut, sub pretextul că acesta ar fi fals sau dezinformativ. 
👉 VIDEO CBS News dedică o întreagă emisiune 60 minutes producțiilor de „media sintetică”: videouri deep fake create cu ajutorul Inteligenței Artificiale, care pot manipula fețe și voci astfel încât să pară că o persoană a spus ceva ce nu a spus niciodată, în realitate. Pe parcursul emisiunii, spectatorii învață cum să recunoască acest tip de fals. 
👉 O analiză CEPA urmărește eforturile de dezinformare și propagandă ale Chinei în Europa Centrală și de Est. Potrivit raportului, Partidul Comunist Chinez preferă să răspândească în zonă narațiuni negative la adresa Vestului și pozitive la adresa Chinei, dar nu face eforturi semnificative pentru operațiunile sale de dezinformare și nici nu documentează specificul local al zonelor pe care le abordează. 
👉 YouTube a blocat monetizarea a două clipuri realizate de Jordan Peterson, în care acesta folosește un discurs instigator la ură față de persoanele transgen. (Axios)
👉 Meta, compania mamă Facebook, a fost dată în judecată pentru că ar fi colectat date personale referitoare la sănătatea unor utilizatori, alături de 33 de spitale din SUA. (The Verge)
👉 Maria Ressa, jurnalista care a câștigat anul trecut premiul Nobel pentru pace, vorbește într-un interviu Vogue despre felurile în care companiile big tech au alterat jurnalismul, dar și despre noul regim din Filipine, care încearcă să-i închidă publicația (Rappler). 
„Sunt jurnalist, nu creator de conținut” - e una din replicile memorabile pe care le spune Ressa în dialogul ei cu jurnaliștii de la Vogue.
👉 „Jester” e pseudonimul unui hacker care a creat o rețea socială unde conținutul fals sau operațiunile de dezinformare sunt moderate și nu reușesc să influențeze utilizatorii. Gizmodo Australia l-a contactat și publică fragmente de dialog cu acesta. 
👉 Repetiția e una din tehnicile cele mai de succes de care se folosesc campaniile de propagandă și dezinformare. Ukraine Crisis Media Center explică cum funcționează. 
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue