Vezi profilul

Ediția #124

Misreport
Ediția #124
De Misreport • Ediția #124 • Vezi online
Bună dimineața, 
Week-end-ul trecut, site-ul stirileprotv.ro a anunțat, fără să citeze nicio sursă, că Florin Salam a decedat din cauza unei supradoze. Presupusa informație a fost contrazisă chiar pe pagina oficială de Facebook a cântărețului, câteva zeci de minute mai târziu.
Florin Salam a publicat ulterior două video-uri, unul în care vorbește despre COVID-19 și le cere oamenilor să trateze existența bolii cu seriozitate. În al doilea clip, cântărețul le cere televiziunilor să-i lase copiii în pace.
Site-ul stirileprotv.ro a șters falsul la câteva zeci de minute după publicare. Mai târziu, pe site a apărut acest anunț: „Ne cerem scuze cititorilor pentru eroare. Reporterii Știrilor Pro TV au primit, pe surse, informația conform căreia Florin Salam a murit. Din păcare, stirileprotv.ro a eșuat în a verifica informația și din alte surse, fapt care a condus la o regretabilă greșeală.” (G4Media)
În 2020, în luna martie, Digi24 a difuzat o presupusă informație conform căreia șefa secţiei ATI de la Spitalul Gerota din București ar fi murit de COVID-19. Informaţia a fost infirmată, la aproximativ o oră, de secretarul de stat Raed Arafat. (Pagina de Media)
Și în cazul Digi24 și în cel de acum, care vizează site-ul stirileprotv.ro, mi-am amintit o replică din serialul american The Newsroom. Pe scurt, ea amintește că nu presa ori jurnaliștii sunt cei care declară o persoană decedată, ci doctorii - iar jurnaliștii ar trebui să-i citeze, atunci când publică informații atât de sensibile. (YouTube)

👉 #DEZINFORMARE Focurile care distrug lanurile de cereale sunt puse de mâini criminale, iar mass media dă vina pe încălzirea globală - așa sună una din teoriile conspirației care circulă vara asta pe Facebook.
👉 O rețea de 252 de site-uri răspândesc în mod activ dezinformarea rusă despre război în limbi precum engleză, franceză, germană și italiană, după ce UE a interzis Sputnik și Russia Today în spațiul său. (NewsGuard via The Guardian & G4Media)
👉 Actorul Steven Seagal, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, filmează un presupus documentar despre „războiul din Donbas”. Jurnaliștii care i-au urmărit relația cu Rusia spun că, cel mai probabil, filmul lui Seagal va fi unul de propagandă pro Kremlin. (Digi24)
👉 #CONTEXT Twitter va interzice din nou utilizatorilor publicarea de conţinut înşelător, cu intenţia de a descuraja alegătorii să voteze, precum şi afirmaţiile fără acoperire menite să submineze încrederea în alegeri, inclusiv prin informaţii false despre rezultatul procesului electoral. Decizia vine înainte de alegerile parlamentare parţiale din SUA. (HotNews)
👉 Când nu putem decide ce e adevărat și ce e fals din sursele de informare pe care le accesăm, experiența unui cercetător în domeniu poate să ne ajute. (Revista 22)
Internațional
👉 EUvsDisinfo a identificat cinci narațiuni dominante utilizate de media pro Kremlin. Una dintre cele cinci face apel la așa numita „suveranitate pierdută” a statelor, care nu mai pot să ia decizii singure, ci SUA sau UE iau deciziile în locul lor.
Din aceeași narațiune fac parte și falsurile conform cărora, prin aderarea la NATO, Finlanda și Suedia renunță la propria suveranitate.
În strânsă legătură cu această narațiune dominantă sunt relatările care susțin că revoluțiile colorate din țările care înconjoară Rusia sunt orchestrate de Vest.
👉 Propaganda pro Kremlin interzisă se găsește în video-uri de pe YouTube, iar uneori e susținută de personaje cunoscute sau celebre, precum regizorul sârb Emir Kusturica. (Coda Story)
👉 Brian Kilmeade e gazda unor emisiuni pe postul american Fox News. Săptămâna trecută, în timpul unei emisiuni moderate de el, Fox News a proiectat pe ecran o fotografie care îl înfățișa pe judecătorul care a semnat ordinul de percheziție la locuința din Mar-a-Lago a lui Donald Trump.
A doua zi, Kilmeade a scris pe Twitter că fotografia fusese falsificată și s-a referit la ea ca fiind o memă. (Politico)
👉 FBI a percheziționat reședința fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump, pentru a recupera documente oficiale secrete, potrivit declarațiilor făcute de procurorul general al SUA.
Însă, după percheziție, amenințările și incitarea la violență din declarațiile online ale suporterilor lui Donald Trump au generat efecte în viața reală: un bărbat înarmat, fan al conspirațiilor promovate de Trump și apropiații săi, a încercat să pătrundă într-un sediu al FBI din Cincinatti (Ohio) și a fost împușcat de forțele de ordine. (TechCrunch)
👉 Televiziunile de știri difuzate prin rețelele de cablu au un efect mai mare decât rețelele sociale, în ceea ce privește polarizarea publicului, arată un studiu realizat în SUA.
„Bula” online e mai puțin nocivă decât folosirea unei singure surse de informare TV, care demonstrează partizanat politic, mai arată studiul. (NiemanLab)
👉 Educația e cheia în combaterea dezinformării. The Conversation mai arată și că încrederea populară în sursele media mainstream este într-un declin continuu și tot mai accentuat. 
👉 Informarea greșită îngreunează aproape fiecare aspect al muncii pe care o duce autoritatea electorală din SUA, arată un raport oficial. Membrii ai autorității sunt hărțuiți constant și amenințați de fanii teoriilor conspiraționiste care susțin fără dovezi că alegerile prezidențiale din 2020, din SUA, ar fi fost fraudate. (Nextgov.com)
👉 Un studiu publicat de revista Nature confirmă că dezinformarea și conținutul fals referitoare la vaccinurile anti COVID-19 au crescut scepticismul populației față de vaccinare, în general, și a determinat în rândul adulților o scădere în intenția de a vaccina copiii. 
👉 Google a îmbunătățit acuratețea rezultatelor pentru căutări, după ce publicul din SUA s-a plâns constant că vede prea mult conținut fals online. (CNET)
👉 Cum se descurcă Generația Z față în față cu valurile de fals și dezinformare? MIT Technology Review dă un răspuns complex. 
👉 OPINIE. Dacă sunteți pasionați de felul în care bias-urile ne afectează percepția asupra realității și deciziile, probabil vi se va părea interesantă perspectiva pe care o propune Jason Collins, cercetător și director al unui program de master la University of Technology Sidney. 
Collins e interesat de intersecția dintre economie și biologie evoluționistă, iar opinia sa propune un model mai bun pentru a descrie felul în care oamenii iau decizii. (Works in progress)
👉 …și rămânem în aceeași zonă pentru finalul newsletter-ului. Un eseu din The Conversation ne explică de ce emoțiile ne schimbă opiniile, și nu datele sau relatarea unor fapte
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue