Vezi profilul

Ediția #126

Misreport
Ediția #126
De Misreport • Ediția #126 • Vezi online
Bună dimineața, 
Am început săptămâna cu proteste anti-guvernamentale, anti-UE și anti-NATO în capitala Cehiei, Praga, unde aproximativ 70.000 de oameni au ieșit în stradă.
Potrivit Reuters, care citează publicații și televiziuni din Cehia, protestul a fost organizat de Partidul Comunist, alături de alte organizații politice radicale, inclusiv de extremă dreapta.
Ce solicitau aceste organizații? În principiu, „neutralitate militară” și negocierea directă, inclusiv cu Rusia, a livrării de gaze naturale, agitând spectrul unui dezastru economic, începând din această toamnă. 
Premierul ceh Petr Fiala a declarat că protestul a fost organizat de actori politici pro-ruși, apropiați de poziţii extremiste şi care sunt împotriva intereselor Republicii Cehe. (HotNews)
M-am gândit că e un moment bun să ne amintim de ce teza „neutralității” în contextul războiului cu Ucraina este considerată de experți propagandă pro-rusă de război. 
În primăvara acestui ai, unul din promotorii acestei teze în România era fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat pentru luare de mită și trafic de influență în Parlamentul European. Veridica.ro a explicat atunci de ce avem de-a face cu o narațiune de propagandă care folosește Rusiei.
„Neutralitatea” mai este promovată în România de personaje precum senatoarea Diana Șoșoacă sau Oana Lovin. George Simion, președintele AUR, are și el declarații care sugerează că România nu trebuie să se implice în războiul dus de Rusia contra Ucrainei.
Să ne amintim doar declarația sa dinainte de nuntă: „Nu s-a semnat cu UE că trebuie să mâncăm gândaci, că trebuie să renunțăm la curentul electric și să ne implicăm în războiul din Ucraina”.
Tot George Simion a declarat la Antena 3, în week-end, că vrea organizarea unui protest în 2 octombrie, despre care a afirmat că va fi unul „anti-guvernamental”, motivele fiind, la fel ca în Cehia, creșterile prețurilor la energie.
Ce solicită Simion cu protestul său? Alegeri anticipate, în contextul creșterii facturilor la gaz și electricitate. „Sperăm să iasă mii, poate zeci de mii de oameni în stradă. Noi vom fi acolo cu membrii şi simpatizanţii noştri”, a mai spus Simion.
În acest context, m-am gândit să închei cu o altă declarație, făcută vinerea trecută de premierul Nicolae Ciucă. Aflat la conferinţa „New Security Center – Black Sea and Balkans Security Forum”, premierul a constatat că „(…) suntem cu cel puțin un pas în urma acțiunilor de dezinformare și propagandă”. (News.ro)
Okay, dar totuși facem ceva pentru a rezolva asta, nu? 
Nu am soluţia, în momentul de faţă, nu cred că o are nimeni, s-a încercat la toate forurile şi la toate structurile, naţionale şi internaţionale. Cred că este nevoie de un efort naţional cât şi de unul internaţional, pentru o soluţie care este cât se poate de necesară (…)”, a mai spus Ciucă, în aceeași luare de cuvânt. 
În martie, 2022, Centrul de Excelență pentru Comunicații Strategice, un stratcom acreditat NATO, a publicat un raport consistent care analizează soluțiile, eforturile și succesul unor țări în combaterea dezinformării. (Unele din aceste soluții vin chiar de la guverne!)
Soluțiile variază de la educația media introdusă în grădinițe și școli, campanii de comunicare ale guvernelor sau strategii de pre-bunking și gamification. (Puteți citi detalii despre eficiența jocurilor online în combaterea dezinformării, prin „inoculare”, într-o analiză NiemanLab de săptămâna trecută.)
În fine, Poynter Institute a creat chiar un ghid interactiv care prezintă măsurile adoptate de țări pentru a contracara efectele dezinformării și propagării conținutului fals. 
Are și o hartă și buline colorate, deci n-ar trebui să fie prea greu de parcurs! ;)

Național
👉 #DEZINFORMARE Un colaj realizat din capturi de la mai multe televiziuni de știri, cu informații despre efectele valului de căldură care a afectat vara aceasta Europa, scoase din context, este folosit pentru a crește numărul de membri ai unui canal de Telegram.
👉 …și nu, UE nu ne „obligă să mâncăm gândaci”. (PressOne)
👉 #PROPAGANDĂ Cum au ajuns dacii material de propagandă pentru comuniști și legionari, explică Adevărul
👉 #CONTEXT Site-uri falsificate ale unor instituții media cunoscute sunt folosite ca vehicule pentru un nou val de știri false și propagandă rusească, arată o analiză Deutsche Welle
BONUS READ În 2019, scriam în PressOne că am identificat cinci pagini de Facebook care clonau identitatea paginii oficiale a televiziunii Digi24. 
👉 Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și director al Direcției Furnizare Expertiză din Institutul Diplomatic Român analizează pentru spotmedia cât de amenințată este Republica Moldova și cum ocolește Maia Sandu capcanele Moscovei, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. 
Internațional
👉 Modelul de business al rețelelor sociale dominante sapă la baza regimurilor democratice, avertizează într-un manifest, mai mulți câștigători ai premiului Nobel pentru Pace.
Acumularea de date personale și mijloacele prin care acestea captează atenția utilizatorilor subminează jurnalismul de calitate și polarizează dezbaterea în societate, spun semnatarii manifestului. (The Guardian)
BONUS READ Puteți citi în Rappler manifestul integral
👉 Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a criticat de mai multe ori sistemul electronic de vot al Braziliei, despre care pretinde, fără nicio dovadă, că e supus fraudării.
Bolsonaro repetă și el strategia fostului președinte SUA Donald Trump, care a acuzat luni întregi, fără să aducă vreo dovadă, că votul la prezidențiale ar fi „fraudat” în cazul în care pierde alegerile.
Bolsonaro repetă ori de câte ori poate că doar Dumnezeu îl poate schimba din funcția de președinte. (France24)
👉 …apropo de Donald Trump - într-o cascadă de 88 de postări pe rețeaua sa socială, denumită „Truth Social”, fostul președinte a cerut reluarea alegerilor din 2020, pe motiv că ar fi fost fraudate - deși în continuare nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație. The New York Times notează și restul teoriilor conspiraționiste pe care Trump le recuperează din „periferia internetului”. 
👉 Publicul de limba spaniolă din SUA este ținta unui val de informații eronate referitoare la legislația privind avortul, după decizia Roe vs Wade.
Unul din experții citați de Axios arată că informațiile greșite pot crește mortalitatea maternă, care a înregistrat oricum o creștere alarmantă în ultimii ani. 
👉 Dezinformarea e una din din cele cinci tendințe care vor influența felul în care terorismul va acționa în viitor. (Foreign Policy Research Institute)
👉 DC Comics editează, printre altele, și revista de benzi desenate Superman: Son of Kal-El. În numărul 10 al revistei, eroul se luptă cu un… video dezinformativ lansat de Lex Luthor. Unul din autorii revistei explică tinerilor cum a gândit „montajul dezinformativ”
👉 Ce se întâmplă când organizațiile evanghelice creștine descoperă cum sunt seduși membrii lor pe rețelele sociale de mesajele conspiraționiste de tip QAnon. (thegospelcoalition.org)
👉 Rappler scrie despre vulnerabilitatea membrilor de pe grupurile de credincioși sau de spiritualitate din Filipine. Potrivit analizei, aceștia sunt foarte ușor de atras spre teorii ale conspirației. 
👉 Vorbeam mai sus despre „inoculare” (pre-bunking) ca tehnică de combatere a efectelor dezinformării. NiemanLab a publicat un eseu consistent în care trei cercetători de la Universitatea Cambridge descriu ce au descoperit după ce au testat această metodă direct pe YouTube. 
👉 VIDEO Deutsche Welle a creat un video care ne învață cum să recunoaștem faptele de falsuri și propaganda pro rusă din spatele unor presupune informații referitoare la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. 
👉 OPINIE. Putem lupta cu dezinformarea tăindu-i fondurile care vin dinspre companiile de publicitate. Un raport realizat de Newsguard și Comscore sugerează că, anual, aproximativ 2,6 miliarde de dolari din bugetele de publicitate sunt plătite creatorilor de conținut extremist sau dezinformativ. (euroconsumers.org)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue