Vezi profilul

Ediția #127

Misreport
Ediția #127
De Misreport • Ediția #127 • Vezi online
Bună dimineața, 
👉 Ucraina a reușit să preia inițiativa tactică și să recupereze peste 3000 de kilometri pătrați ocupați de Rusia de la declanșarea invaziei, în ultimele zile. (HotNews)
👉 Istoricul Cosmin Popa, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, a explicat, pentru Europa Liberă, ce înseamnă asta pentru Vladimir Putin și societatea rusească, precizând că, în opinia sa, suntem „departe-departe” de un final al războiului.
👉 Contraofensiva ucraineană i-a dezbinat pe propagandiștii Moscovei, care se ceartă în privința pașilor de urmat de către Federația Rusă. (HotNews)
👉 În acest context, un profesor de istorie din Sankt Petersburg vorbește cu HotNews despre lecțiile patriotice impuse de ministerul Educației de la Moscova. Acesta spune că ceea ce se întâmplă acum în sistemul de învățământ din Rusia este mai dur decât în timpul URSS, pentru că îndoctrinarea e bazată pe exploatarea emoțiilor și este sincronizată cu propaganda agresivă a televiziunilor rusești.

Probabil ați auzit sau ați citit în ultimele zile - mai ales pe canale de Telegram - că Elveția va amenda sau chiar aresta propriii cetățeni, dacă aceștia vor folosi la iarnă gazul pentru a-și încălzi locuințele la temperaturi de peste 19 grade Celsius
Am verificat informația în publicațiile elvețiene și pe site-ul oficial al guvernului Elveției.
Potrivit informațiilor verificate, e adevărat că, la finalul lunii august, guvernul elvețian, alături de mai mult de 40 de parteneri publici și privați, a lansat o campanie prin care încurajează economia de gaze naturale din propria inițiativă a cetățenilor. (Euractiv) Campania își propune să reducă cu 15% consumul de gaze naturale și vine cu o serie de recomandări către populație.
În același timp, guvernul a lansat în dezbatere publică un plan de măsuri restrictive, care ar urma să fie aplicate exclusiv în cazurile de penurie gravă de energie care ar putea apărea la iarnă. (Le puteți consulta pe site-ul guvernului elvețian, pentru că sunt publice.)
Planul de restricții în ceea ce privește consumul de gaze naturale (îl puteți citi aici în limba franceză) are ca termen de dezbatere 22 septembrie, abia apoi urmând ca guvernul să ia o decizie privind măsurile care vor fi implementate, după consultarea tuturor actorilor interesați. În plus, aceste măsuri ar urma să fie implementate doar în cazul unei penurii severe, așa cum menționează documentele. 
Într-adevăr, în acel plan se vorbește despre păstrarea temperaturii la 19 grade Celsius - dar, din nou, vorbim doar de măsuri puse în dezbatere publică. Doar forma finală a acestora ar urma să fie aplicată și doar în cazul în care Elveția se va afla într-o penurie gravă. 
În nota publicată pe site-ul guvernului, se arată că măsurile vor fi adaptate constant la gravitatea penuriilor și că acestea vor fi aplicate doar în ultimă instanță locuințelor.
Între timp, administrațiile cantoanelor și orașelor au anunțat deja măsuri pe care le-ar implementa pentru raționalizarea resurselor de energie la iarnă. (swissinfo.ch)
Nu am găsit niciunde în documentele oficiale puse în dezbatere publică referințe la posibile amenzi sau chiar arestări pentru încălcarea viitoarelor restricții.
Am găsit, însă, în tabloidul Blick! câteva citate atribuite lui Markus Spörndli, un purtător de cuvânt din cadrul Secretariatului General al Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educație și Cercetare din Elveția.
El vorbește de amenzi într-un context general - adică după ce a fost întrebat ce presupune încălcarea de către populație a măsurilor (care sunt doar un proiect acum), în contextul legislativ actual. 
Ce să reții? Elveția implementează o campanie care susține economisirea voluntară a resurselor de energie, pentru a reduce riscul de penurie, la iarnă.
Campania le propune cetățenilor să economisească energia prin reducerea voluntară a temperaturilor din birouri și locuințe, reducerea cantităților de apă folosite sau gătitul la maxim 60 de grade Celsius. Da, guvernul le recomandă cetățenilor și să folosească mai degrabă dușul decât baia în cadă. 
Restricțiile sau limitările care ar putea fi impuse pe timpul iernii sunt doar în dezbatere publică, cu alte cuvinte nu există reglementări în acest moment. Dezbaterea publică va dura până în 22 septembrie. Chiar și așa, măsurile restrictive ar urma să fie aplicate doar în caz de penurie severă de energie.
~^~^~^~^~^~^~^~
👉 #FALS Nu, decesul reginei Elisabeta a II-a nu a survenit mai demult, iar acest lucru a fost „păstrat secret”, după cum susțin mai multe postări în social media de limbă engleză. (Am văzut și postări în limba română care susțin varianta asta). PolitiFact demontează teoriile conspiraționiste care pretind că aceasta ar fi murit în urmă cu mai mult timp.
👉 #FALS Nu, Forumul Economic de la Davos și președintele acestuia, Klaus Schwab nu ne vor „microcipa copiii”. Factual demontează această ipoteză conspiraționistă
👉 #CONTEXT Cât de mult se aseamănă verile ultimilor ani cu cele de odinioară și cât de îngrijorați ar trebui să fim în privința viitorului?
PressOne a întrebat-o pe Viorica Nagavciuc, cercetătoare în domeniul paleoclimatologiei în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Institutului Alfred Wegener din Germania.
Internațional
👉 Mai mulți editori ruși de pagini Wikipedia care fac referire la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă au devenit ținte ale hărțuirii și amenințărilor.
În același timp, autoritățile ruse au început să facă presiuni asupra fundației care editează Wikipedia, pentru a șterge conținutul referitor la război pe care îl consideră „ilegal”. (rest of world)
👉 O instanță din Moscova a revocat licența pentru publicația print Novaya Gazeta, la mai puțin de un an după ce redactorul-șef al acesteia, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace. Motivul invocat de instanță e că jurnaliștii nu au reușit să depună acte relevante referitoare la schimbarea proprietarilor revistei, în 2006. (The Guardian)
👉 EUvsDisinfo analizează comunicarea Federației Ruse referitoare la transporturile de gaze naturale spre Europa și ajunge la concluzia că, deși Kremlinul a susținut permanent că oprește conducta Nord Stream 1 din cauza unor defecțiuni, de fapt gazele sunt folosite ca metodă de șantaj de Federația Rusă pentru a scăpa de sancțiunile economice impuse. 
👉 Ucraina a folosit dezinformarea pentru a păcăli trupele ruse în legătură cu obiectivul contraofensivei din ultimele zile. (The Guardian)
👉 Twitter a cooptat în Birdwatch, proiectul de combatere a conținutului fals, un membru al comunității QAnon, care promovează teorii ale conspirației.
Informația este prezentată într-un audit intern al companiei, care s-a scurs în presă. (Business Insider)
👉 O analiză semnată de doi experți descrie ecosistemul dezinformării din Țara Galilor și cine sunt actorii principali care diseminează conținut fals și alarmist.
Antivaccinismul, negaționismul climatic și teoriile conspirației promovate de QAnon în SUA fac parte din arsenalul acestora. Analiza notează că o parte din sursele de conținut fals sunt apropiate unor organizații de extremă dreapta. (iwa.wales)
👉 Voto Latino este o organizație nonguvernamentală care și-a propus să combată dezinformarea în limba spaniolă, în SUA, înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. (The Guardian)
👉 Yahoo a cumpărat The Factual, o organizație care atribuie, pe baza unui algoritm, scoruri de credibilitate pentru sursele de informații.
Matt Sanchez, președinte și manager general Yahoo, a explicat pentru Axios că, de pildă, The Factual ar putea marca unele materiale distribuite de Yahoo ca fiind prea puțin argumentate sau lipsite de dovezi, însă asta nu va însemna neapărat că acele articole încalcă regulile Yahoo. 
👉 VIDEO France 24 demontează un fals potrivit căruia soldații ucraineni ar pune în scenă presupuse crime de război, pe care le atribuie apoi soldaților ruși. 
👉 OPINIE Doi experți în afaceri internaționale și științe militare argumentează pentru Foreign Policy ideea că Vladimir Putin vrea să transforme invadarea Ucrainei într-un război cultural. Propaganda Kremlinului l-a portretizat până acum drept un luptător împotriva „Vestului decadent” precum și un „protector al valorilor tradiționale”. 
😺 BONUS READ Ne-am gândit să contracarăm puțin și dezinformările care au ca țintă pufoșeniile pe care le iubim în ciuda temperamentului lor =^..^= . Așa că iată patru dovezi care îți arată că pisica ta te iubește, bazate pe cercetări științifice . (The Conversation)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue