Vezi profilul

Ediția #128

Misreport
Ediția #128
De Misreport • Ediția #128 • Vezi online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută vă spuneam că nu, Elveția nu își amendează sau arestează cetățenii dacă aceștia setează temperatura din casă la peste 19 grade. HotNews a publicat o serie de dialoguri cu români din diaspora, care povestesc cum stau lucrurile în țările în care locuiesc ei. 
Nouă români care locuiesc în Elveția spun că deocamdată urmăresc campania de informare privind posibilele măsuri de economisire a energiei electrice și că, în general, nu-i deranjează ideea de a face economii.
✒️ BONUS READ Puteți citi și episodul în care români care trăiesc în Germania vorbesc despre cum e să ai în casă o temperatură mai mică de 22 de grade Celsius, iarna. Spoiler alert: nici ei nu sunt deranjați de ideea de a economisi energie :)

👉 Probabil ați mai văzut pe rețelele sociale și un afiș despre care se afirmă că le-ar sugera cetățenilor Elveției să-și „toarne” vecinii autorităților, în caz că descoperă că aceștia au în case o temperatură mai mare de 19 grade. (Eu am dat de el pe Telegram). E bine să știți că e fals și acela, după cum demonstrează Reuters într-un material în care verifică autenticitatea afișului.
✒️ M-am gândit că ar fi distractiv - și un bun exercițiu - să vedeți și cum a relatat site-ul RomâniaTV despre acest fals dovedit și documentat de Reuters: a publicat un material în care arată că afișul e fals și nu e fals, în același timp :)
Dezinformare prin preluarea eronată a unui fact check
Dezinformare prin preluarea eronată a unui fact check
👉 #FALS Pe reţelele sociale sunt distribuite masiv imagini cu vehicule militare americane pe şosele din Republica Moldova. Ministerul Apărării din Moldova precizează, însă, că filmarea respectivă este de la un exercițiu militar desfăşurat în 2016.
Potrivit experţilor, scopul celor care au distribuit aceste imagini este de crea panică și dezinformare în rândul populaţiei. (TVR Moldova)
👉 #FALS Uniunea Europeană a abandonat Republica Moldova, România i-a dublat tariful pentru energie, iar politica antirusească a guvernării de la Chișinău a provocat crize profunde, susține un site în limba rusă.
Veridica.ro arată că vorbim de narațiuni de propagandă care prezintă falsuri. Dar, în același timp, e adevărat că Moldova trece printr-o criză economică.
✒️ BONUS READ „Putin pare atât de disperat încât este dispus să pescuiască în ape tulburi, iar în Moldova are toate condițiile”, spune Cosmin Popa, istoric și specialist în probleme ruse și sovietice și cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. (G4Media)
👉 #FALS În 2019, două fete din Caracal au fost ucise, iar Gheorghe Dincă a fost pus sub acuzare de procurori și trimis în judecată. Subiectul este folosit acum la promovarea unui site de știri clickbait pe Facebook, fără a da niciun fel de context. Ba mai mult, postările lasă să se înțeleagă că una dintre fete ar fi fost găsită. (Factual)
Pagina de Facebook ROL.ro reia în 5 septembrie o știre falsă publicată de același site (alienforum.org) în ianuarie 2022, despre care Ovidiu scria în 2018 că a fost folosit în trecut pentru a distribui „știrea” că Jay-Z a fost surprins în timp ce se tranforma într-un reptilian în timpul unui zbor în SUA. (Facebook)
👉 #DEZINFORMARE O presupusă „declarație mondială privind clima”, despre care se afirmă că ar fi fost semnată de peste 1,200 de persoane este distribuită pe scară largă începând din august 2022 pe rețelele de socializare în mai multe limbi, inclusiv în română.
„Declarația” contestă consensul științific privind schimbările climatice provocate de om. 
Verificat AFP arată, însă, că doar un număr mic de semnatari sunt oameni de știință în domeniul climei, iar unii dintre ei au legături cu industria petrolieră sau cu organizații sceptice față de dovezile științifice care atestă schimbările climatice.
Internațional
👉 Mișcarea anti știință crește și devine globală. The Conversation arată cât de mult contribuie la asta site-urile cu conținut pseudo științific și cum procedează autorii acestui conținut pentru a crea îndoială în rândul cititorilor și a da aparența de credibilitate materialelor pe care le publică. 
👉 California are de-acum o lege care obligă rețelele sociale să depună de două ori pe an rapoarte în care să dea explicații privind moderarea conținutului pentru a preveni radicalizarea utilizatorilor sau influențele politice străine. (The Verge - nu, nu am greșit linkul, ci The Verge a făcut recent un redesign al site-ului ;) )
👉 Mânie și naționalism - acestea sunt zonele în care se retrag propagandiștii Kremlinului, pe fondul pierderilor semnificative înregistrate de Rusia în Ucraina. O analiză Washington Post trece în revistă mesajele care se repetă la televiziunile finanțate de guvernul Federației Ruse. 
👉 …iar Foreign Policy notează că, de la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, presa din Italia a devenit un refugiu al propagandiștilor Moscovei, care promovează narațiunile preferate ale Kremlinului. 
👉 Taiwan învață din experiența Ucrainei din timpul războiului în ceea ce privește comunicarea și sistemele prin care informațiile ajung la oameni.
Ministrul spațiului digital din Taiwan a arătat că statul va investi 18 milioane de dolari în următorii doi ani pentru a crea o rețea paralelă, securizată, prin care să poată comunica cu populația.
În același timp, Taiwanul are și o strategie de contracarare a narațiunilor dezinformative pe care China le folosește împotriva sa. (Reuters)
NBC News documentează cazuri în care folosind dezinformarea prin mesaje SMS nesolicitate s-a încercat schimbarea sorții unui referendum local în SUA.
Articolul notează că, în aceste cazuri, o parte de responsabilitate aparține și operatorilor de telefonie mobilă.
👉 Documente declasificate recent arată că Regatul Unit a sprijinit o operațiune de dezinformare, în SUA, la finalul anilor ‘60. Scopul acesteia era să-l decredibilizeze pe Stokely Carmichael, un activist afro-american pentru drepturile omului.
Operațiunea de dezinformare viza și slăbirea mișcării Black Power din SUA. (The Guardian)
👉 Rezultatele oferite de opțiunea de căutare din TikTok, Search, sunt informații greșite în aproximativ 20% din cazuri. (Mashable)
👉 …iar din ce în ce mai mulți tineri folosesc TikTok pentru a căuta informații. (The New York Times).
👉 The Big Lie - campania de propagandă prin care Donald Trump a pretins timp de un an, fără vreo dovadă, că alegerile prezidențiale din SUA „vor fi fraudate”, s-a amplificat cu ajutorul rețelelor sociale, arată un studiu publicat de Centrul „Stern” pentru Afaceri și Drepturile Omului de la Universitatea din New York
Axios a documentat luna trecută un material consistent care arată ce măsuri vor să ia de data asta platformele big tech, pentru a împiedica replicarea minciunilor referitoare la alegeri. Spoiler alert: nu prea mai par să aibă efect, acum că neîncrederea în legitimitatea alegerilor, în general, circulă liberă prin restul media :)
👉 Mai multe firme de PR din SUA au fost chemate să depună mărturie într-o audiere organizată de reprezentanți ai Partidului Democrat.
Companiile au refuzat invitația, ele ar fi urmat să explice în cadrul audierii care a fost rolul lor în mai multe campanii de tip „greenwashing” pentru companii petroliere. (Reuters)
👉 OPINIE China tace și face: în timp ce lumea e cu ochii pe campaniile de propagandă ale Rusiei, China investește în servicii pe care să le poată folosi în viitor pentru a „schimba mesaje cu restul lumii”. Ce înseamnă asta mai exact și cum pot fi afectate în viitor societățile deschise de tactica guvernului chinez citiți în Bloomberg Europe.
👁️‍🗨️ Prieteni, dacă sunteți săptămâna viitoare în București și vreți să ne cunoaștem și să vorbim mai mult despre cum ne protejăm mințile (și democrațiile!) de dezinformare și fals, vă invităm la DEZinfo Talks, un eveniment organizat de Scena9 (Facebook Event), unde voi susține un atelier de consum media responsabil. Vă recomand să veniți să-l ascultați și pe Valeriu Pașa, pe care l-ați mai citit aici în Misreport! Intrarea este liberă, dar cu rezervare prealabilă :)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue