View profile

Ediția #13

Bună dimineața,  În ediția de săptămâna aceasta vorbim despre conținut viral video și autorii săi -
Misreport
Ediția #13
By Misreport • Issue #13 • View online
Bună dimineața, 
În ediția de săptămâna aceasta vorbim despre conținut viral video și autorii săi - unii mincinoși, alții lipsiți de logică. Mai vedem cum se schimbă narațiunile propagandei ruse și ce le putem spune rudelor care încep să creadă conspirațiile despre pandemia de COVID-19.

👉 #CONȚINUT ÎNȘELĂTOR Probabil că ați primit de la prieteni sau ați văzut, săptămâna trecută, un video creat de “răzeșul” Cezar Ionașcu, în care acesta vorbește pe un ton foarte convins despre virusul SARS-CoV-2 și boala pe care acesta o determină, dând chiar sfaturi medicale. “Manifestul” circulă și în variantă text, fiind preluat de numeroși utilizatori: “Nu port mască pentru că facilitează reproducerea perfectă pentru bacteriile […]”.
Cezar Ionașcu se definește pe LinkedIn ca fiind “masculinity mentor” și este patronul unei companii care oferă consultanță vestimentară. Este licențiat în drept internațional la Universitatea din București.
În 2018, a fost invitatul TVR pentru a opina tocmai despre… manipulare și adevăr.
Cercetătorii științifici Cristian Presură și Ștefan Szedlacsek demontează într-o postare discursul și afirmațiile acestuia cu argumente științifice și logice (Facebook/Cristian Presura).
👉 #FALS Nu, Germania nu ne “trimite înapoi suspecții de COVID-19”. Informația a apărut, “pe surse”, în săptămânalul local Gazeta de Cluj, de unde a fost preluată, pe Facebook, de Răzvan Dumitrescu, moderatorul emisiunii Subiectiv de la Antena 3. Ulterior, Libertatea a verificat știrea și a descoperit că informația citată este falsă.
👉 #FAKE „Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile” și “Victimele accidentelor rutiere ar fi trecute în lista celor care au decedat de COVID-19” sunt două titluri false care au circulat săptămânile trecute în Republica Moldova. O cronică detaliată a site-urilor de știri false și dezinformare din Moldova citiți la StopFals.md.
👉 Italia i-a trimis acasă pe militarii ruși care ajutau la combaterea Covid: aceștia ”decontaminau” doar în jurul unei baze strategice NATO (Curs de guvernare)
👉 O analiză care evaluează cât de utilă a fost măsura de a bloca accesul la site-urile care răspândesc știri false în România (Sinopsis).
👉 #DEZINFORMARE Rusia și China au încercat să „forțeze narațiuni false" conform cărora cele două state „sunt lideri globali în contracararea virusului, în timp ce Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite nu sunt dornice sau sunt incapabile în a gestiona“ pandemia. (Europa Liberă)
În detaliu
👉 Ați auzit probabil de așa numitul “documentar” video Plandemic - Programul secret din spatele COVID-19.
Săptămâna trecută, într-un fragment devenit viral în SUA, extras din acest presupus documentar, o vedem pe Judy Mikovits, biochimist și fost cercetător în medicină, sugerând că pandemia de COVID-19 este parte a unui plan secret pus la cale de miliardarii lumii - care urmăresc să ne controleze prin intermediul vaccinurilor.
Am făcut un sumar al articolelor de presă care verifică și demontează afirmațiile apărute în presupusul documentar:
  • Washington Post arată că Judy Mikovits este controversată, iar rezultatele pe care pretinde că le-ar fi obținut în cercetarea științifică nu au putut fi confirmate de alți cercetători, prin replicare. Jurnaliștii mai arată că Mikovits minte atunci când se prezintă ca o “victimă a sistemului” - de fapt, ea a fost arestată 5 zile după ce a sustras documente de la compania care o concediase.
  • Mai mulți medici au demontat afirmațiile lui Mikovits în video-uri personale. Unul din cele mai accesate îi aparține medicului Zubin Damania:
A Doctor Reacts To “Plandemic"
A Doctor Reacts To “Plandemic"
  • Între timp interviul video cu Mikovits a fost îndepărtat de pe YouTube și Facebook. (CBS News)
  • New York Times chiar a contactat-o pe Judy Mikovits, pentru a-i pune câteva întrebări referitoare la afirmațiile sale din video, însă aceasta a refuzat.
  • Mai multe outlet-uri de fact-checking au verificat afirmații din interviul biochimistei și au dovedit că sunt false:
Internațional
👉 Ce să faci când rudele tale cred în conspirațiile despre coronavirus. (New York Times)
👉 Media pro-Kremlin renunță treptat la dezinformările legate de pandemie, revenind la temele clasice. În același timp, potrivit surselor oficiale, numărul de noi infectați și decedați cu COVID-19 este în creștere în Rusia. (EUvsDisinfo)
👉 Autorii conspiraționiști de pe YouTube au succes pentru că au înțeles cultura mediului virtual în care se ardesează publicului (MIT Technology Review).
👉 Și tot de la MIT Technology Review vine și prima bază de date a app-urilor dezvoltate în lume pentru a supraveghea cetățenii și dispersia virusului SARS-CoV-2: Covid Tracing Tracker.
👉 Google a înlăturat din Play Store peste 1000 de app-uri care supravegheau sau hărțuiau utilizatorii (OneZero).
👉 Pot să iau virusul de pe suprafața obiectelor pe care le ating la magazin? Sunt antibioticele eficiente în prevenirea și tratarea COVID-19? COVID Explained este o platformă creată de o echipă de cercetători și studenți din SUA care își propun să explice cât mai corect informațiile științifice pe care le avem până acum despre coronavirus, pentru a evita confuziile sau contradicțiile.
👉 Guvernatorul statului Maryland (SUA) a respins un proiect care prevedea taxarea companiilor care obțin venituri mai mari de 100 de milioane de dolari din publicitate digitală (MediaPost).
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue