View profile

Ediția #14 - Efectele dezinformării pe timpul pandemiei de COVID-19

Bună dimineața,  Săptămâna trecută a fost marcată, în tot spațiul european, de apariția unor proteste
Misreport
Ediția #14 - Efectele dezinformării pe timpul pandemiei de COVID-19
By Misreport • Issue #14 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută a fost marcată, în tot spațiul european, de apariția unor proteste la adresa măsurilor de izolare impuse de guvernele statelor (G4Media).

👉🏼 În Germania, protestatarii sunt un melanj ciudat de extremiști de dreapta, stânga și fani ai teoriilor conspirației (Deutsche Welle).
👉🏼 În UK, din cei 100 de protestatari care au ieșit în Hyde Park, o mare parte sunt antivacciniști sau fani ai teoriilor conspirației, convinși că miliardarul american Bill Gates a creat coronavirusul pentru a controla lumea (The Independent).
👉🏼 În România, câteva sute de persoane, printre care mulți conspiraționiști care contestă existența virusului SARS-CoV-2, dar și multe personaje preferate de media pro-Kremlin și Sputnik, organul de propagandă al Rusiei, au protestat sâmbătă și duminică în Piața Victoriei (G4Media).
👉🏼 Organizatorii protestului din România au dat ca exemplu un protest similar organizat în Bulgaria de un partid pro rus (Europa Liberă).
👉🏼 #DEZINFORMARE Promovarea narativelor pro-ruse pe platformele social media din România se bazează masiv pe materialele publicate de Sputnik și reluate apoi de rețele de suporteri și conturi false și difuzate în grupurile de Facebook. În paralel, vectori de propagandă rusă dublează mesajele prin poziții publice care consolidează direcțiile de lucru, arată un raport care analizează dezinformarea rusă în România (G4Media).
👉🏼 O narativă - sau narațiune - este un curent de teme lansate de către un emițător cu anumite interese, așa cum am spus – fie electorale, fie strategice, fie pecuniare -, respectiv clickbait, cu scopul de a amplifica mesaje și de a crea opinii. Am detaliat subiectul narațiunilor promovate de Rusia în România în PressOne.
👉🏼 O narativă face parte din instrumentarul unui război informațional - adică încercarea unui actor (state, companii etc.), în mod programatic, cu un instrumentar potrivit, de a proiecta o realitate alternativă asupra unui public-țintă. Într-un interviu din 2017 pentru PressOne, Iulian Chifu explică ce înseamnă războiul prin cuvinte și cine sunt țintele acestuia.
👉🏼 “Războiul informațional va deveni – a devenit – o amenințare de securitate care nu (mai) poate fi neglijată”, arată într-o analiză din 12 mai Dan Dungaciu (LARICS).
👉🏼 Tot într-un interviu din 2017, psihologul Mircea Miclea explică de ce suntem tentați să credem în conspirații (PressOne).
👉🏼 #FAKE NEWS Rubrika: Fake-ul viral al săptămânii vine de la blogul superimagini-album de pe platforma Blogspot, care anunță în mod eronat că miliardarul american Bill Gates a fost arestat de FBI, sub acuzația de terorism biologic. Articolul a înregistrat peste 300.000 de interacțiuni Facebook. Am scris în detaliu despre acest subiect pe pagina de Facebook Misreport.
👉🏼 #CONȚINUT ÎNȘELĂTOR Câteva declarații ale preotului Constantin Necula, prezentate cu titlul “Să desfiinţezi Institutul Cantacuzino ca să aduci pe piaţă vaccinuri expirate înseamnă să-ţi supui poporul la un holocaust” sunt promovate intens, în ultimele două luni, în contextul crizei sanitare provocate de pandemie.
Siteuri precum anonimul.ro sau 24pharte.ro promovează materialul ca și cum ar fi recent. De fapt, declarațiile datează din 2015 (Libertatea). Materialul a mai fost rulat pe internet și în anul 2019, când a fost reluat de capital.ro, contextul în care a fost prezentat atunci fiind criza vaccinurilor.
👉🏼 #FALS Factual a verificat declarația ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, potrivit căreia salariul unui polițist din Ministerul de Interne este jumătatea celui primit de un polițist local din Timișoara și a descoperit că este falsă.
Internațional
👉🏼 The Atlantic lansează Shadowland - un proiect care urmărește apariția și creșterea fenomenului conspiraționist în SUA. Primul episod este dedicat misteriosului Q, un personaj care postează conspirații pe 4chan, și comunitatea de fani din jurul său, mișcarea QAnon.
👉🏼 Războiul informațional al antivacciniștilor era aici și înainte de pandemia de COVID-19 (The New York Times).
👉🏼 Woodstock a avut loc în 1969, dar nu în mijlocul unui val al infectării cu virusul H2N3 (gripa Hong Kong), ci la luni bune după ce primul val al pandemiei trecuse (Reuters Fact Check).
👉🏼 Cum a devenit așa numitul “documentar” Plandemic viral? Cu ajutorul unui fost angajat de la Google (Vice).
👉🏼 USA susține că hackeri chinezi au încercat să fure rezultatele unei cercetări despre un posibil vaccin pentru COVID-19 (CyberScoop).
👉🏼 TikTok nu respectă normele legislative impuse de SUA pentru a proteja datele personale ale copiilor, acuză grupuri de utilizatori (The New York Times).
👉🏼 Franța va taxa marile companii digitale începând de anul acesta (Reuters).
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue