View profile

Ediția #15

Bună dimineața,  Săptămâna trecută au explodat mesajele alarmiste și conspirațiile legate de măsurare
Misreport
Ediția #15
By Misreport • Issue #15 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută au explodat mesajele alarmiste și conspirațiile legate de măsurarea temperaturii clienților, la intrarea în supermarketurile din România.

👉🏼 #FALS Medicul estetician Adina Alberts a scris pe Facebook că se declară împotriva procedurii de măsurare a temperaturii cu termometre cu infraroșu, la intrarea în supermarketuri:
Și nu pentru că ar fi nocivă tehnologia minim invazivă bazată pe raze infraroșii (exact ca la telecomandă), deși eu nu mi-aș lăsa niciodată copilul în bătaia telecomenzii… Mă rog, asta este altă discuție pentru că dacă ți se ia temperatura în acest mod, de 10 ori pe zi, vreo câteva sute de zile la rând, nu mai e chiar un nimic
Am verificat
  1. Cum funcționează o telecomandă? Emițând pulsuri de lumină infraroșie care corespund unor coduri binare specifice: pornit, oprit, sau modificarea canalelor TV. (HowStuffWorks)
  2. Cum funcționează un termometru cu infraroșu? Acesta preia radiația infraroșie transmisă de corpul uman și o transformă în căldură, pe care o exprimă apoi în valori de temperatură. (Sciencing)
Cu alte cuvinte, NU, termometrele cu infraroșu nu funcționează ca o telecomandă. Și dacă vă luați temperatura astfel, de 10 ori pe zi, câteva sute de zile la rând, nu vă ”expuneți” la radiație infraroșie. Vă expuneți, în schimb, la radiație infraroșie, de fiecare dată când stați la soare, de exemplu. 
Iată și o listă cu surse de radiații de diverse feluri din viața de zi cu zi și cât de periculoase sunt fiecare. (Gizmodo)
👉🏼 #FAKE Rubrika: Un articol publicat de siteul incorectpolitic.com a fost printre cele mai viralizate articole pe Facebook: “Scandal Internațional fără precedent: OMS a încercat să îl reducă la tăcere pe Andry Rajoelina cu 20 de milioane de dolari”. AFP Fact Check a verificat această informație și a descoperit că nu există nicio dovadă care să o susțină.
👉🏼 Adevărul despre scandalul termoscanării de la Kaufland: Un incident regizat cu scopul de a crea senzaţional, filmat de un cameraman profesionist. (Adevărul)
👉🏼 De ce prind conspirațiile în perioadele de criză și cum statul român le-a alimentat când a comunicat despre COVID-19. (Libertatea)
👉🏼 #DEZINFORMARE Mitropolia Ortodoxă din Moldova, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, răspândește propaganda „fake news” care își are originile în rețelele de dezinformare create de Rusia sau de China. 
Bill Gates este considerat principalul responsabil pentru crearea tehnologiei de microcipare a populaţiei prin intermediul unui vaccin care să introducă în trup nanoparticule care reacţionează la undele transmise de tehnologia 5G şi permit sistemului să îl controleze pe om de la distanţă”, transmitea Mitropolia săptămâna trecută, într-o scrisoare transmisă autorităților. (Europa Liberă)
👉🏼 #DEZINFORMARE România TV anunță că spitalele plătesc oameni să declare decese fictive de COVID. Informația e rostogolită pe ecrane zile în șir și se transformă în campanie de presă. România TV cere autorităților, imperativ, să investigheze acuzațiile.
Am mers pe urmele acestui montaj informativ ca la carte: firele duc la un ONG care apără drepturile deținutului Liviu Dragnea. (PressOne)
Internațional
👉🏼 Cehia are o “armată de elfi” care urmăresc și demontează dezinformările Rusiei și știrile false din online, luptând cu trollii de pe internet. (Coda Story)
👉🏼 O listă cu falșii experți care au promovat teorii nefundamentate științific și conspirații în timpul pandemiei de COVID-19. (BuzzFeed News)
👉🏼 Așa numitul “documentar” Plandemic a fost mai viral decât reuniunea actorilor serialului “The Office” sau imaginile cu presupuse obiecte zburătoare neidentificate publicate de Pentagon. The New York Times a urmărit răspândirea “Plandemic” pe Facebook cu ajutorul CrowdTangle.
👉🏼 Povestea noii televiziuni preferate de Donald Trump, OAN, care face Fox News să pară un canal de știri profesionist. (The Atlantic)
👉🏼 YouTube a implementat un nou mesaj care să sugereze utilizatorilor că ar fi cazul să meargă la somn :) (The Verge)
👉🏼 Adepții teoriilor conspiraționiste din SUA au găsit un nou mod de a-și promova video-urile, după ce YouTube sau Facebook le-au șters conținutul de pe platformele lor. (Washington Post)
👉🏼 Aproape jumătate din conturile de Twitter care postează informații despre coronavirus se comportă mai degrabă ca roboți computerizați (bots) decât ca niște persoane reale, arată o cercetare a Universității Carnegie Mellon din SUA. (NPR)
👉🏼 NBC News arată că de la începutul lunii aprilie, China a lansat o adevărată ofensivă pe Twitter. Peste 200 de surse oficiale din China au postat aproximativ 90.000 de mesaje în care promovează teoria potrivit căreia coronavirusul ar fi fost creat de SUA în laborator. (NBC News)
👉🏼 Și tot Twitter testează o metodă de a lăsa la îndemâna utilizatorilor să aleagă cine poate răspunde la mesajele postate pe platformă. (The Verge)
👉🏼 Un podcast de fact checking cu un grup de WhatsApp atașat și multe infografice colorate - soluția unui outlet media din Paraguay pentru a contracara dezinformarea din spațiul public. Rezultatele sunt optimiste. (Storybench.org)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue