View profile

Ediția #16

Misreport
Ediția #16
By Misreport • Issue #16 • View online
Bună dimineața,
Săptămâna trecută a fost marcată de conflictul deschis dintre președintele SUA, Donald Trump, și Twitter, și escaladarea acestuia. În România, pe rețelele sociale, crește din nou răspândirea teoriilor conspirației legate de implementarea tehnologiei 5G. De data asta, avem și un politician decis să transforme toată povestea în capital politic.

👉🏼 #FICȚIUNE „Noi trăim capitalismul supravegherii, în momentul acesta se extrag date din noi…” sau „Ăsta este primul mare experiment global, ăsta cu COVID-ul, în care vom afla care suntem utili și care suntem inutili”, afirma, săptămâna trecută, senatorul PSD Gabriela Crețu, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru afaceri europene din Senat.
Senatorul PSD nu a oferit niciun argument științific pentru afirmațiile susținute și nici nu a precizat cum anume s-ar „extrage date din noi”.
La audiere, Crețu a invitat Coaliția STOP 5G România, care se autodefinește ca fiind „o mișcare civică fără formă juridică” și care protestează față de instalarea antenelor 5G în România. 
Comisia internaţională pentru protecţia împotriva radiaţiilor neionizante (ICNIRP), un organism european care evaluează impactul undelor electromagnetice asupra populației, arăta încă din 11 martie, că rețelele 5G nu expun oamenii niciunui pericol. (Economica.net)
Pentru a înțelege mai bine ce este și ce presupune tehnologia 5G, puteți urmări un video realizat în iulie, anul trecut, de fizicianul Cristian Presură:
Radiația 5G, un pericol?
Radiația 5G, un pericol?
👉🏼 #CONȚINUT ÎNȘELĂTOR Rubrika: Un articol publicat de siteul daniel-roxin.ro a fost printre cele mai viralizate articole pe Facebook: “2020 – Situația GLOBALĂ a deceselor: Dacă de Covid-19 au murit 350.000 de oameni, iar de Foame 4.500.000, în ce loc e Apocalipsa? Statistici bulversante…”.
Tot mai multe persoane pun la îndoială gravitatea pandemiei de COVID-19, comparând numărul deceselor cauzate de această boală cu alte cauze de deces. Astfel de comparații nu iau însă în calcul numeroase aspecte importante. Puteți citi mai multe detalii despre astfel de comparații (🇫🇷) pe site-ul de fact checking al Radio Canada.
👉🏼 #DEZINFORMARE Ambasada Rusiei la București a promovat, săptămâna trecută, informații despre presupuse experimente microbiologice periculoase efectuate de cercetători americani în Ucraina. Această narațiune este o temă recurentă, promovată mai ales în unele țări din fostul bloc sovietic, parte a unei campanii de dezinformare. Un fact check realizat de Sinopsis.
👉🏼 Andrei Cornea scrie, în Dilema veche - pe care o puteți cumpăra din nou la chioșcurile de ziare 🖤 - despre credințele „stranii” și mari conspirații. În opinia sa, aceste credințe neagă evidența și susțin o „realitate paralelă” invizibilă pe care o explică printr-o „mare conspirație”. (Dilema veche)
👉🏼 #CONȚINUT ÎNȘELĂTOR Probabil ați văzut în feed-ul de Facebook și un link către așa numita „dezvăluire” că un bărbat din România „a atins vârsta de 300 de ani şi încă trăieşte”.
Materialul a fost publicat pe site-ul antena3.ro în martie, 2017. Sursa informației este o afirmație a fostului cântăreț Costi Ioniță, care a povestit, la rândul său, că cineva i-ar fi spus că acest bărbat există.
Nu există nicio dată verificabilă în această presupusă dezvăluire.
👉🏼 Surpriză în cazul femeii din Botoșani care a spus că „un domn și o doamnă de la DSP” i-au oferit 3.000 de lei ca să-și treacă soțul drept mort COVID-19: femeia susține acum că de fapt fiica sa ar fi primit oferta, iar fiica și-a schimbat și ea declarația. (Libertatea)
În detaliu - Trump vs Twitter
👉🏼 Marțea trecută, Twitter a etichetat două postări ale președintelui Donald Trump, referitoare la votul prin poștă, ca fiind „potențial înșelătoare”. Este prima dată când compania atașează postărilor președintelui SUA un link care duce la relatări în care sunt verificate afirmațiile făcute de acesta. (The Verge)
Ce putem să reținem: nici Facebook și nici Twitter nu verifică per se valoarea de adevăr a conținutului postat de utilizatori - ci terțe instituții de fact checking. Atunci când postările încalcă reglementări de conținut ale companiilor, acestea etichetează postările ca atare.
Internațional
👉🏼 Sputnik Serbia, publicație finanțată de Kremlin, alimentează percepția unei diviziuni dintre Est și Vest, publicând materiale care prezintă mereu forțele pro-Vest ca fiind slabe și corupte, arată un studiu făcut timp de un an pe conținutul publicat de acesta. (EUvsDisinfo)
👉🏼 Conducerea Facebook a blocat eforturile de a transforma platforma socială într-un spațiu mai puțin orientat spre polarizarea opiniilor. The Wall Street Journal a descoperit că un studiu din 2018 al companiei arăta că algoritmii Facebook exploatează atracția creierului uman pentru antagonizare. (The Independent)
👉🏼 În același timp, Facebook a anunțat că va începe să verifice identitatea pentru profilele ale căror mesaje se viralizează repetat - ca o măsură de a limita dezinformarea. (The Verge)
👉🏼 Deși se plâng că sunt cenzurate, vocile de dreapta și extrema dreaptă domină rețelele sociale din SUA. (CNN Business)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue