View profile

Ediția #17

Bună dimineața, Mark Zuckerberg și o parte din angajații de la Facebook sunt în conflict, din cauza
Misreport
Ediția #17
By Misreport • Issue #17 • View online
Bună dimineața,
Mark Zuckerberg și o parte din angajații de la Facebook sunt în conflict, din cauza felului în care se raportează la postările președintelui Donald Trump, în perioada protestelor. În România, începem să analizăm ce s-a întâmplat, de fapt, în perioada stării de urgență.

👉🏼 „Decretele privind starea de urgență au permis, pentru prima oară în istoria post-decembristă, punerea în paranteze a prevederii constituționale potrivit căreia nici o publicație nu poate fi suprimată, arată Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent, într-o opinie semnată în Dilema Veche. 
Ea pune sub semnul întrebării acțiunile Guvernului de a suspenda, pe perioada stării de urgență, accesul la 16 site-uri. (Dilema Veche)
👉🏼 Rubrika: O opinie controversată a unui celebru medic italian este printre cele mai circulate în această săptămână pe Facebook. Alberto Zangrillo a declarat că „din punct de vedere clinic, virusul nu mai există”.
Epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove și alți experți, au afirmat că comentariile lui Zangrillo nu au fost susținute de dovezi științifice. Momentan, nu există date care să arate că noul coronavirus se schimbă semnificativ, fie în forma sa de transmitere, fie în severitatea bolii pe care o provoacă, au spus ei. (Reuters)
👉🏼 Interzis pe teritoriul României, lăudat de Dughin, „jurnalist” la stiripesurse.ro. Raoul Weiss, antropolog francez promovat de Aleksandr Dughin și expulzat din România în 2018, pentru „acte care se constituie în amenințări la adresa securității naționalea semnat ca „jurnalist” o analiză pe site-ul stiripesurse.ro. (PressOne)
În detaliu
👉🏼 Mark Zuckerberg s-a lovit, săptămâna trecută, de protestele propriilor angajați, după decizia de a nu marca în niciun fel, pe Facebook, mesajele liderului SUA, Donald Trump, care conțin informații false sau îndeamnă la violență. Asta după ce Twitter a făcut-o. Vorbim, în esență, despre aceleași mesaje - conținutul pe care îl postează Donald Trump pe Twitter apare automat și pe Facebook.
Internațional
👉🏼 O curte de justiție din Australia a decis că publicațiile care își postează conținutul pe Facebook sunt responsabile, în fața legii, pentru comentariile defăimătoare postate de utilizatori la acest conținut. (The Guardian)
👉🏼 China și Rusia inundă internetul cu mesaje direcționate spre populația SUA în încercarea de a adânci disensiunile. (EUvsDisinfo)
Printre publicațiile vizate se află Russia Today și Sputnik, instituții de propagandă ale Kremlinului, dar și entități media finanțate de statul chinez. (CNN Business)
👉🏼 George Soros este acuzat, în sute de mesaje alarmiste și conspiraționiste postate pe Twitter și Facebook, că s-ar afla în spatele protestelor din SUA, după uciderea lui George Floyd. Aceleași mesaje mai susțin și că Floyd nu ar fi cu adevărat mort. (The New York Times)
Este, dacă vă amintiți, același scenariu pe care încercau să-l acrediteze și câțiva lideri PSD în timpul protestelor anticorupție din România.
👉🏼 O pledoarie pentru jurnalismul care nu simplifică poveștile, încercând să le surprindă în cât mai multe nuanțe - și felul în care această abordare ne face mai înțelegători față de lumea din jur. (Anne Applebaum/The Atlantic)
👉🏼 Facebook a șters aproximativ 190 de conturi asociate cu grupuri de pe platforma socială în care erau promovate mesaje rasiste și se sugera participarea la protestele din SUA cu arme. (Associated Press)
👉🏼 Jurnaliștii au fost vizați în mod direct și programatic de agresiunile poliției, în timpul protestelor desfășurate în SUA. Bellingcat a documentat peste 140 de astfel de cazuri.
👉🏼 O listă cu falsurile și conținutul înșelător răspândit despre protestele din SUA. (BuzzFeed News)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue