View profile

Ediția #18

Bună dimineața,  În numărul de astăzi adăugăm context poveștii cu “raportul comandat de Ministerul de
Misreport
Ediția #18
By Misreport • Issue #18 • View online
Bună dimineața, 
În numărul de astăzi adăugăm context poveștii cu “raportul comandat de Ministerul de Interne al Germaniei” care ar arăta că pandemia de coronavirus “a fost o alarmă falsă globală”, care s-a viralizat pe Facebook-ul românesc la finalul săptămânii trecute. În plus, aflăm cum au acționat Rusia și China pentru a submina democrațiile vestice, tot în perioada pandemiei.

👉🏼 Rusia și China au desfășurat operațiuni coordonate de dezinformare, atât în UE, cât și la nivel global, în timpul pandemiei de COVID-19, pentru a submina democrațiile și a diviza societățile, arată un raport al Comisiei Europene. (Europa Liberă)
👉🏼 Un lector al Universității din Craiova, mare admirator al Rusiei, pledează acum și cauza Chinei. El a cerut Guvernului României să își facă rețele 5G și reactoare nucleare cu Beijingul. Florin Păsătoiu a fost protagonistul unui scandal cu fake-news. (G4Media)
👉🏼 Medicul Virgil Musta: Teoriile legate de inexistența coronavirusului, vehiculate tot mai mult, “alimentează dorința unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare”. (HotNews)
👉🏼 PSD manipulează o analiză independentă despre COVID-19 pentru a arăta că Guvernul nu și-a făcut treaba și România e “codașa Europei”. (Europa Liberă)
👉🏼 #FALS Rubrika: Un articol publicat de siteul antenanews.xyz a fost printre cele mai viralizate articole pe Facebook: СОVID-19: POLIȚIA A DEZGROPAT 32 DE SICRIE PLINE CU PIETRE…Articolul nu prezintă nicio dovadă care să susțină informația din titlu, iar siteul antenanews.xyz este un site din Republica Moldova recunoscut pentru distribuirea de știri false (sis.md).
👉🏼 #FALS Factual.ro a analizat o declarație a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, și a descoperit că este falsă: nu, România nu a avut cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru, ci Irlanda.
👉🏼 Adevărul despre un exemplu ”istoric” de FAKE NEWS: ”Manualul” de Educație sexuală care nu există. (Educație Privată)
👉🏼 La nivel mondial circulă peste 100 de teorii false despre noul coronavirus, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea americană Carnegie Mellon, care studiază modalitățile de răspândire a dezinformării în mediul online. (Europa Liberă)
În detaliu
👉🏼 La finalul săptămânii trecute e foarte probabil să fi văzut cel puțin dintr-o sursă povestea cu raportul “realizat la comanda Ministerului Afacerilor Interne din Germania”, care ar demonstra că “coronavirusul a fost o alarmă falsă globală”.
Am comparat forma publicată în România a acestui subiect și relatarea sa în presa din Germania, de acum o lună. Am decis că e bine să vă oferim mai mult context pentru aceste presupuse informații.
Nu este prima dată când o parte a presei din România preia informații insuficient documentate sau din surse controversate. În aprilie, site-ul stirileprotv.ro prelua “opinia controversată a unui virusolog german”, a cărei sursă era Sputnik Germania. (PressOne
De data aceasta, stirileprotv.ro preia “raportul” din GlobalResearch.ca, un website cunoscut pentru promovarea unor narațiuni dezinformative, deținut de un ONG înregistrat în Quebec. (NewsGuard)
Internațional
👉🏼 Uniunea Europeană a solicitat Google, Facebook și Twitter să ofere rapoarte lunare despre dezinformarea privind COVID-19 pe fiecare platformă. (The Verge)
👉🏼 Facebook a plătit o companie de securitate cibernetică pentru a aduna dovezi împotriva unui bărbat din California care hărțuia și șantaja fetițe pe rețelele sociale. (Vice.com)
👉🏼 Twitter testează o funcționalitate care îți sugerează să citești un material înainte să-l dai mai departe prin Retweet. (The Guardian)
👉🏼 Donald Trump a postat pe Twitter o teorie a conspirației, care avea ca sursă un blog anonim, încercând să convingă publicul că un om de 75 de ani bruscat de poliție la un protest ar fi un membru al Antifa. (NBC News)
👉🏼 Ce înseamnă când jurnaliștii afirmă că tratează cu obiectivitate un subiect? (the1A.org - podcast NPR)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue