View profile

Ediția #19

Bună dimineața, Săptămâna trecută, povestea cu medici sau polițiști care ar încerca să plătească fami
Misreport
Ediția #19
By Misreport • Issue #19 • View online
Bună dimineața,
Săptămâna trecută, povestea cu medici sau polițiști care ar încerca să plătească familii pentru a-și declara membrii familiei morți de COVID-19 s-a repetat și în Republica Moldova, după același scenariu ca în România: nimeni nu poate să probeze aceste zvonuri.

👉🏼 Războiul informațional va deveni și mai dur în condițiile unui ecosistem informațional suprasolicitat de narațiuni strategice care, efectiv, s-ar putea să ne copleșească, dacă nu ne mobilizăm din timp, spune Nicolae Țîbrigan, expert al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS). (HotNews)
👉🏼 Clotilde Armand: O mare parte din banii dați de guvern presei intră în buzunarele celor care promovează fake news non stop, Dan Voiculescu a primit cei mai mulți bani de la guvern (G4Media)
👉🏼 #FALS Gabriela Firea susține că a găsit doar 600 de vehicule de transport în comun când a devenit primar. Factual a verificat declarația ei și a descoperit că este falsă: documentele publice arată că la sfârșitul lui 2015 circulau 1021 de vehicule.
👉🏼 #FICȚIUNE De ce prind teoriile conspirației? Cercetătorul Cristian Presură discută, într-un dialog cu Andi Moisescu, teorii ale conspirației celebre astăzi. (YouTube/Andi Moisescu)
👉🏼 Povestea cu autoritățile care ar plăti familii pentru a-și “declara” morții ca fiind cu COVID-19 se repetă și în Republica Moldova. La fel ca în România, acum câteva săptămâni, ea nu poate fi susținută cu nicio mărturie sau cu documente. (Ziarul de Gardă)
Internațional
👉🏼 Dopamină, dezinformare și cum să încetăm să mai alimentăm trollii de pe internet. (Samantha North / Analist dezinformare)
👉🏼 Facebook demarează cea mai mare campanie de informare din istoria alegerilor prezidențiale ale SUA, anunță Mark Zuckerberg. Obiectivul său este să ajute 4 milioane de americani să se înscrie pe listele electorale. (USAToday)
👉🏼 Datele legate de locație ale telefonului mobil pot fi folosite pentru a urmări cine participă la proteste - și asta ar trebui să genereze o dezbatere despre democrație. (The New York Times)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue