View profile

Ediția #21

Bună dimineața,  Săptămâna trecută, pe fondul creșterii numărului infectaților cu virusul SARS-CoV-2
Misreport
Ediția #21
By Misreport • Issue #21 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută, pe fondul creșterii numărului infectaților cu virusul SARS-CoV-2, PSD a găsit o metodă de a amplifica teoriile conspirației despre cum numărul acestora ar fi mult mai mic decât anunță Guvernul. Pe plan extern, Facebook se confruntă cu tot mai multe acțiuni de boicot din partea brandurilor, care își retrag publicitatea de pe platformele companiei.

👉🏼 Probabil ați văzut video-ul în care consultantul vestimentar Cezar Ionașcu vă recomandă să vă “împuterniciți” în loc să vă protejați de COVID-19.
RFI l-a întrebat într-un interviu ce înseamnă asta. Ionașcu n-a fost capabil să explice, dar a oferit un lung șir de slogane, explicații lipsite de susținere științifică sau, de multe ori, chiar de sens. (RFI România)
👉🏼 “Media captive guvernelor și oligarhilor sunt o sursă majoră a dezinformării”, spune cercetătorul Marius Dragomir, director al Center for Media, Data and Society. Într-un interviu pentru Euractiv.ro, el explică în ce constă industria dezinformării și de ce este atât de toxică astăzi
👉🏼 E mai ușor să crezi în conspirații decât să te speli și să respecți regulile. Se numește iresponsabilitate, afirmă medicul Cristian Oancea, director medical al spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19. (Europa Liberă)
👉🏼 #PROPAGANDA RUSIEI Alegerile prezidențiale din SUA joacă un rol în radicalizarea discursurilor politice, iar dinspre Moscova se aud deja vocile “consultanților” politici de duzină. Cum prezintă ei deformat protestele din SUA și de ce explică expertul Nicolae Țîbrigan. (LARICS)
👉🏼 #FALS “Într-o perioadă foarte scurtă de timp, de șase luni şi ceva, noi am reușit să absorbim fonduri europene în valoare de două miliarde de euro. Trebuie comparate aceste șase luni cu cei șase ani în care noi nu am fost la guvernare și în care s-au absorbit 6 miliarde.
Declarația îi aparține premierului Ludovic Orban. Factual a verificat-o și a descoperit că este mincinoasă.
👉🏼 #FAKENEWS marca Firea-PSD cu “blocarea testării” în București și incidența COVID-19. Am mers pe firele poveștii “testarea interzisă din București” și am descoperit că e o intoxicare pornită de la edilul Bucureștiului, Gabriela Firea, și Antena 3. Am scris despre asta în PressOne.
👉🏼 În fiecare duminică, de la 16.30, pe TVR1, jurnalistul Marian Voicu prezintă emisiunea Breaking Fake News - în care sunt analizate și demontate campanii de dezinformare.
Internațional
👉🏼 Ce este greșit la WhatsApp? Aplicația permite crearea unor grupuri în care dezinformarea și conținutul fals se răspândesc fără a putea fi vreodată monitorizate. (The Guardian)
👉🏼 Aproape jumătate din țările membre ale Organizației Națiunilor Unite au împiedicat presa să relateze corect date despre pandemia de COVID-19. (Reporteri fără frontiere)
👉🏼 Grupurile de Facebook ale conspiraționiștilor din Lituania s-au mărit îngrijorător în timpul pandemiei de COVID-19. Unele dintre acestea și-au triplat numărul de membri, arată DFRLab.
👉🏼 Sugestia de a fi atent la acuratețea unei informații, înainte de a o da mai departe pe rețelele sociale, pare să funcționeze ca un instrument împotriva răspândirii de informații false și dezinformare, arată un studiu științific. (SAGE Journals/Psychological studies)
👉🏼 Facebook a devenit prea mare pentru a mai putea să-și modereze propriul conținut.
În plus, el arată că și dacă toate brandurile și-ar retrage publicitatea de pe Facebook, asta ar însemna doar o pierdere de 10% din veniturile platformei. (The Verge/The Interface)
…iar compania a anunțat că își va modifica algoritmul în așa fel încât să susțină jurnalismul de calitate, care produce conținut original. (Axios)
👉🏼 India interzice 59 din cele mai folosite aplicații chinezești, inclusiv TikTok. (Bloomberg)
👉🏼 Google pune presiune pe publisherii din Europa să-i permită în continuare să colecteze date personale despre utilizatorii care accesează publicațiile acestora. (Reuters)
👉🏼 Un ghid realizat de echipa BBC Trending ne arată cum putem verifica că imaginile pe care le vedem online sunt reale. (BBC)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue