View profile

Ediția #22

Bună dimineața,  Săptămâna trecută au continuat să se amplifice teoriile conspirației legate de pand
Misreport
Ediția #22
By Misreport • Issue #22 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută au continuat să se amplifice teoriile conspirației legate de pandemia de COVID-19, teza cea mai cunoscută fiind că virusul nu există. Am găsit și o falsă scrisoare, atribuită unui colegiu al universității Oxford, care a circulat pe Facebook. Pe plan extern, un studiu arată că pandemia a fost o oportunitate de creștere pentru grupurile și paginile susținute de antivacciniști.

👉🏼 #FAKE “Oxford – Riposta a început” - sub acest titlu a început să circule pe internetul românesc o presupusă scrisoare “de răspuns de la Oxford către studenții de culoare, beneficiari ai unei burse Rhodes, care solicită înlăturarea statuii întemeietorului universității, Cecil Rhodes”.
Textul a fost publicat sâmbătă, 11 iulie, de fostul premier Adrian Năstase, pe blogul său, dar a fost preluat și pe Facebook, fiind distribuit chiar de cadre universitare.
Snopes.com arată că textul original a fost publicat în anul 2015 în Breitbart, un site de extremă dreapta american, și nu, nu este un răspuns transmis de Oxford studenților. De altfel, în textul original publicat în Breitbart, autorii arată că acesta ar fi trebuit să fie răspunsul celebrei universități.
Adrian Năstase nu precizează sursa textului pe care anunță că l-a tradus personal și nici nu precizează că este un fals.
👉🏼 Raed Arafat: S-au intensificat campaniile care spun că virusul nu există. (Europa Liberă)
👉🏼 Cine sunt negaționiștii? Politicieni cu rang înalt, medici, preoți și agitatori de profesie fac parte din tabăra celor care nu cred în existența virusului, deși numărul îmbolnăvirilor crește în România într-un ritm care produce îngrijorări nu doar la București, ci și la Bruxelles, adaugă Europa Liberă.
👉🏼 PSD a organizat o dezbatere privind legea care va institui regulile de carantinare și izolare, la care a invitat ONG-uri care promovează teorii ale conspirației, antivacciniști și persoane care susțin că nu există nicio pandemie. (Digi24)
👉🏼 Totul a culminat cu un protest deschis, în Piața Victoriei din București, al câtorva sute de persoane care contestă legea carantinării. Printre organizatorii protestului sunt personaje promovate de Sputnik sau organizații care susțin că nu există pandemia de COVID-19. (G4Media)
👉🏼 #FAKE Un scurt video care prezintă un protest al medicilor parizieni de la începutul lunii ianuarie este prezentat pe Facebook ca fiind o dovadă a inexistenței pandemiei de COVID-19. „În Franța frauda Coronavirus a ajuns la cote alarmante. Doctorii și asistentele și-au dat jos măștile și protestează. Respect!” este mesajul afișat. Postarea lasă să se înțeleagă că videoul ar fi de dată recentă și protestul s-ar referi la pandemie, ceea ce este fals. (LARICS)
👉🏼 #FAKE Q Magazine a încercat să acrediteze ideea că numărul infectaților cu COVID-19 ar fi crescut brusc din cauză că statisticile oficiale adaugă cazurile confirmate și retestate la numărul cazurilor depistate zilnic. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că asta este o minciună. (spotmedia.ro)
👉🏼 Facebook nu a luat suficiente măsuri pentru a-și proteja utilizatorii de discriminare, incitare la violență și dezinformare, concluzionează un audit independent privind drepturile civile. 
O analiză suplimentară a raportului și a solicitărilor adresate Facebook de mișcarea StopHateforProfit - și cât de realiste (sau nu) sunt acestea puteți citi în NY Times.
👉🏼 #FAKE O serie de conturi de Facebook, clone ale contului oficial Maia Sandu, au promovat false donații de bani, în Republica Moldova, destinate să ajute oamenii în epidemia de COVID-19. Potrivit unei analize StopFals Moldova, scopul paginilor era de a colecta date personale.
👉🏼 #FAKE Rubrika: Într-o postare devenită virală, educatorul prenatal Ditta Depner preia o postare în limba engleză ce susține că bețișoarele folosite în testarea COVID-19 produc o leziune a barierei hematoencefalice.
Informația s-a propagat rapid în grupurile de Facebook ROEXIT (grup anti-UE) și Q-anon România (grup bazat pe o teorie a conspirației).
👉🏼 #FAKE Rubrika: Un articol publicat de siteul recentnews.ro a fost printre cele mai viralizate articole pe Facebook: “Medicii patologi din Europa, concluzie şocantă: nimeni nu a murit de coronavirus”.
Articolul a fost publicat inițial de Gândul.ro, fiind preluat și de alte publicații din presa mainstream.
Informațiile prezentate în articol au fost catalogate drept false într-un fact-check realizat de Health Feedback.
👉🏼 Săptămâna trecută am fost invitata podcast-ului Hurducast, și am discutat cu Marian Hurducaș despre ce s-a schimbat în mass media în ultimii ani, cum ne afectează știrile false și dezinformarea și, mai ales, cui folosesc ele. (Hurducast)
Internațional
Narațiunile promovate de Rusia afirmă, mințind, că UE ar duce un război economic împotriva Siriei, că sancțiunile aplicate ar fi ilegale și, în fine, că UE ar fi subordonată SUA și împreună, cele două ar susține terorismul în Siria. (EUvsDisinfo)
👉🏼 Pandemia de COVID-19 a fost o oportunitate pentru comunitatea antivaccinistă, care a crescut simțitor, arată un studiu realizat de Centrul pentru Combaterea Urii în Mediul Digital (UK).
👉🏼 Google, Facebook și Twitter ar putea decide să nu-și mai ofere serviciile în Hong Kong, după schimbările legislative promovate de China. (South China Morning Post/Abacus)
Compania a anunțat că rețeaua eliminată era conectată direct cu unul din angajații președintelui și cu fiii acestuia. Scopul rețelei era de a ataca și discredita dușmanii politici ai președintelui. (DFR Lab)
👉🏼 Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că TikTok și aplicațiile chinezești ar putea fi interzise în SUA. (CNBC)
👉🏼 Cum ar putea, tehnic, să fie interzis TikTok în SUA, după ce administrația Trump a amenințat cu suspendarea aplicației. (The Verge)
👉🏼 Reddit începe să susțină eforturile moderatorilor care cer ajutor pentru a opri perpetuarea și promovarea urii în discursurile utilizatorilor. (Los Angeles Times)
👉🏼 Experții epidemiologi din SUA sunt tot mai frustrați și obosiți din cauza evoluției pandemiei de COVID-19. (The Atlantic)
👉🏼 Pe fondul agravării pandemiei COVID-19 în SUA, chiar și președintele Donald Trump a purtat, pentru prima dată, o mască de protecție sanitară în public. (BBC)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue