View profile

Ediția #23

Bună dimineața,  Săptămâna trecută am avut cel mai grav atac asupra Twitter de la fondarea rețelei so
Misreport
Ediția #23
By Misreport • Issue #23 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută am avut cel mai grav atac asupra Twitter de la fondarea rețelei sociale. Oficialii companiei nu au lămurit prea multe detalii referitoare la atac și nici ce grade de acces au avut hackerii la datele conturilor compromise. Printre acestea se numără conturile unor personalități precum Barack Obama, Jeff Bezos sau Joe Biden.
În plan național, am avut de-a face pentru prima dată cu “anularea” unei știri false publicate deja. Autorul “anulării” este agenția publică de știri Agerpres.

👉🏼 “Ştirea cu titlul “Lege promulgată/ Activităţile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen sunt interzise în şcoli”, difuzată pe fluxurile Politic, Bucureşti şi www.agerpres.ro la ora 13,23, se anulează”, a anunțat Agerpres, în 15 iulie, după ce publicase informația eronată
Pentru a înțelege absurdul acțiunii de a “anula” o știre publicată, iată definiția din DEX a verbului “a anula”:
ANULÁ vb. I. tr. 1. A face, a declara nul (un act, o dispoziție); a suprima, a desființa. V. abroga, aboli. (sursa: Dicționar de neologisme, Florin Marcu și Constant Maneca, Editura Academiei, București, 1986)
Informația falsă publicată de Agerpres a fost preluată de mai multe publicații precum cotidianul Adevărul sau Știrile PROTV.
👉🏼 #FAKE Rubrika: Un articol publicat de site-ul recentnews.ro a fost printre cele mai viralizate articole pe Facebook: “Purtarea măştii provoacă hipoxie cerebrală şi pierderi de memorie”.
👉🏼 Directorul Companiei Municipale de Publicitate înființată de Gabriela Firea, Costin Simion, sponsorizează reclame anti PNL și anti USR pe mai multe pagini de Facebook. O mare parte dintre fanii paginilor nu sunt de acord cu restricțiile impuse de Guvern sau afirmă că virusul Sars-CoV-2 nu există. (buletin.de)
👉🏼 #DEZINFORMARE Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: “Rusia și China au profitat de pandemie pentru a-și răspândi propaganda”. (G4Media)
👉🏼 #FALS “Realitatea indică în mod clar că în 18 judeţe nu s-a mai înregistrat în ultima perioadă nici un caz nou de îmbolnăvire cu noul coronavirus”, declara la finalul lunii iunie deputatul PSD Cristina Elena Dinu. Factual a verificat declarația și a descoperit că este falsă.
👉🏼 #DEZINFORMARE Care sunt principalele teme ale campaniilor de fake news și dezinformare în Republica Moldova? Cum se explică implicarea Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, în aceste campanii? Acestea sunt subiectele discutate la ultima ediție a emisiunii Breaking Fake News moderată de Marian Voicu, la TVR1.
În detaliu
👉🏼 Săptămâna trecută, Twitter a trecut prin cel mai grav incident de securitate de la apariția companiei, atacul asupra rețelei concretizându-se prin preluarea a peste 12 conturi ale unor celebrități, printre care se numără fostul președinte SUA, Barack Obama, candidatul democrat pentru fotoliul de președinte, Joe Biden, oamenii de afaceri Jeff Bezos și Elon Musk sau Kanye West. Fiecare dintre aceste conturi a început să publice mesaje care spuneau că vor dubla orice sumă care le este transmisă în Bitcoin.
Alt obiectiv al atacatorilor a fost și să obțină și să vândă unor terți conturi cu nume foarte simple, uneori compuse dintr-o singură literă sau cifră - de pildă, @y sau @6.
Proprietarul contului @6 povestește aici cum a reacționat în timpul atacului. (Medium/lucky225)
Twitter a oferit propriile explicații, destul de evazive, referitoare la atacul din 15 iulie, arătând că hackerii au ajuns să aibă acces la aproximativ 45 de conturi ale unor celebrități din rețeaua păcălind câțiva angajați ai companiei.
Potrivit datelor publicate de Twitter, accesul utilizatorilor la propriile conturi a fost restabilit în aceeași zi. (Twitter Blog)
Internațional
👉🏼 64 de actuali sau foști candidați la Congresul SUA au promovat într-un fel sau altul teoriile conspirației preferate de membrii grupurilor QAnon. (Gizmodo)
👉🏼 Rusia a încercat să fure date despre vaccinurile pe care le dezvoltă țările vestice pentru a contracara pandemia de COVID-19. (The New York Times)
👉🏼 Tot mai mulți politicieni acreditează teorii ale conspirației. Ce pot face jurnaliștii, atunci când scriu despre ei, pentru a nu le amplifica minciunile. (American Press Institute)
👉🏼 Un raport NewsWhip, o companie de social media tracking, arată că subiectele legate de pandemia de COVID-19 și protestele din SUA au generat mai multe reacții pe Facebook decât întregul conținut postat pe rețeaua socială în aceeași perioadă, în 2018. (NiemanLab)
👉🏼 Regulile rigide de fact-checking de la Twitter i-au permis președintelui SUA, Donald Trump, să continue să răspândească informații incorecte despre alegerile din SUA. (CNN)
👉🏼 ProPublica arată că și Facebook abundă în informații false sau incorecte referitoare la alegerile din SUA.
👉🏼 Instagram se pregătește să lanseze Reel, un competitor pentru TikTok, la începutul lunii august, în SUA. (TechCrunch)
👉🏼 Redactorul-șef al tabloidului german Bild se vede mai degrabă ca un antreprenor în domeniul emoțiilor.
Teoriile sale, uneori înspăimântătoare, despre ceea ce înțelege prin informarea publicului, sunt subiectul unui articol de fond consistent în The Guardian
👉🏼 Disonanța cognitivă pe timpul pandemiei: cum își justifică teoriile cei care nu cred în noul coronavirus, în ciuda evidențelor și a datelor medicale. (The Atlantic)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue