View profile

Ediția #24

Bună dimineața,  Săptămâna trecută, România a depășit pragul de 1000 de persoane confirmate cu COVID-
Misreport
Ediția #24
By Misreport • Issue #24 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută, România a depășit pragul de 1000 de persoane confirmate cu COVID-19 și s-a plasat constant peste acesta zilnic, începând de miercuri, 22 iulie.
Asta nu a împiedicat informațiile false despre pandemie să se viralizeze, în condițiile în care autoritățile din România nu au nicio strategie coerentă pentru a combate dezinformarea și știrile false.

👉🏼 Ministrul tehnologiei din Taiwan, alături de un grup de “civic hackers”, au contracarat răspândirea teoriilor conspirației cu meme, adoptând politica “humor over rumor” - în termen de două ore de la apariția unei dezinformări, echipa trebuia să găsească un “antidot” amuzant care să fie cel puțin la fel de “share-uibil” precum conspirația.
Germania a adoptat o tactică de comunicare consistentă, cu atenția îndreptată spre detalii și cât mai multe informații științifice. Ambele variante au avut succes în combaterea știrilor false și conspirațiilor. (HotNews)
Presupusa informație a fost postată inițial de fostul senator PDL Iulian Urban pe pagina sa de Facebook, de unde a fost preluată de blogul lui Ion Cristoiu și de site-ul flux24.ro, devenind virală. (Facebook/Misreport)
Potrivit Rubrika, conținutul din flux24.ro a înregistrat aproximativ 156.000 de reacții pe Facebook. În comparație, interviul Andreei Esca de pe stirileprotv.ro a înregistrat 69.000 de interacțiuni pe Facebook.
👉🏼 #FAKE Nu, un test pentru coronavirus nu “costă 17-18 euro în Germania” și 70 de euro în România.
Presupusa informație, promovată de liderul PSD Marcel Ciolacu, este falsă. Probabil că ați văzut în wall-ul de Facebook săptămâna trecută presupusa factură “din Germania” care arăta un cost de 18.74 de euro - imaginea a fost falsificată în Photoshop. Varianta originală arată un cost de 70.47 de euro. (Digi24)
👉🏼 Pseudoștiințele conferă lumii și omului un sens, restaurând centralitatea pierdută a omului, iar internetul și rețelele de socializare încurajează asta, permițând oricui să spună orice. (Dilema veche)
👉🏼 Antropologul Radu Umbreș arată că oamenii care cred în teorii ale conspirației, de obicei nu se simt incluși în societate sau nu au încredere în autorități. (Digi24)
👉🏼 #FALS Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a afirmat că statul încasează lunar 60 de milioane de euro din impozitarea păcănelelor. Factual a verificat declarația și a descoperit că este o minciună
În detaliu - China și dezinformarea despre COVID-19
În 26 februarie, 2020, jurnalistul chinez Li Zehua a fost reținut de poliție, după ce transmisese că autoritățile încearcă să ascundă adevăratul număr al infecțiilor cu COVID-19 din orașul Wuhan. Câteva luni mai târziu, când jurnalistul a reapărut, poveștile sale lăudau activitatea polițiștilor care l-au reținut. 
Este doar unul din exemplele care au stat la baza unui raport realizat de Stanford Internet Observatory și care arată că, în ultimele luni, China s-a folosit de cenzură, propagandă și dezinformare pentru a-și promova propria poveste despre pandemia de COVID-19.
Autorii punctează că autoritățile din China au promovat masiv teorii ale conspirației care să dea vina pentru apariția pandemiei pe alte state (p.32), unul din primele obiective fiind de a crea nesiguranță în ceea ce privește punctul de pornire al infectărilor. 
Raportul arată că autoritățile chineze au avut la dispoziție pagini de Facebook cu o audiență de peste 70 de milioane de followeri, cu ajutorul cărora și-au promovat dezinformarea, uneori prin publicitate orientată regional.
Un obiectiv a fost acela de a promova povești despre profesionalismul și succesul Chinei în lupta cu pandemia, iar altul a fost de a răspândi o teorie a conspirației potrivit căreia militarii americani au fost cei care au adus virusul în China.
În fine, pentru a contracara criza de comunicare, guvernul Chinez a apelat la crearea de conturi false pe rețelele sociale, mai ales Twitter, la conturi de YouTube și rețele de boți care au răspândit mesaje favorabile autorităților. 
Raportul mai notează că, spre deosebire de narațiunile Rusiei, folosite pentru a genera disensiuni în societate, în zonele de interes ale Kremlinului, China a promovat intens propria imagine ca lider mondial, insistând pe obținerea unei opinii publice globale pozitive.
Internațional
👉🏼 Uniunea Europeană ar trebui să atace site-urile care promovează dezinformare despre pandemia de COVID-19 acolo unde le doare: în veniturile obținute din publicitate pe platformele sociale. (DFR Lab)
👉🏼 O teorie a conspirației din SUA susține că sigla unui laborator de testare COVID-19 mobil este o reprezentare a lui Anubis, zeul morții la egipteni.
👉🏼 72% dintre adulții din SUA consideră că rețelele sociale au prea multă putere și influență asupra politicii. (Pew Research Center)
👉🏼 Oficiali din SUA acuză China de atacuri informatice asupra companiilor care lucrează la dezvoltarea unor vaccinuri de imunizare pentru COVID-19. (The Washington Post)
👉🏼 Angajații Facebook au început să evalueze scandalurile evitate și stricăciunile pe care rețeaua socială le-a adus în societate în ultimii ani. (BuzzFeed News)
👉🏼 Compania de fact-checking angajată de Facebook în Ucraina este acuzată că este părtinitoare în procesul de marcare a postărilor înșelătoare. (The New York Times)
👉🏼 Teoriile conspirației care spun că la protestele din SUA au participat membri Antifa sunt folosite de propagandiști iranieni și turci pentru a câștiga capital politic și, poate, sprijinul SUA, în propriile țări. (DFR Lab)
👉🏼 Twitter explorează un model de subscripție din partea utilizatorilor, după ce veniturile din publicitate au scăzut cu peste 20%. (CNN)
👉🏼 …și tot Twitter a eliminat 7000 de conturi și a restricționat alte 150.000, dezmembrând o rețea QAnon care promova teorii ale conspirației și conținut fals. (The Verge)
👉🏼 O rețea de televiziuni locale din SUA a anunțat amânarea unui interviu cu Judy Mikovits, personajul principal al pseudo documentarului conspiraționist Plandemic. Asta după ce opinia publică a semnalat că Mikovits face afirmații fără susținere științifică. (The Guardian)
QAnon, coronavirus and the conspiracy cult - BBC News [12:25]
QAnon, coronavirus and the conspiracy cult - BBC News [12:25]
👉🏼 QAnon: fenomen sau cult? Un video research creat de BBC News despre una dintre cele mai populare conspirații care câștigă teren atât în SUA, cât și în Europa.
Prieteni, marțea viitoare nu veți găsi o ediție nouă a newsletter-ului în căsuțele voastre poștale electronice. Nu e nicio conspirație la mijloc - echipa Misreport își ia prima vacanță de anul acesta.
Următoarea ediție Misreport va ajunge cu siguranță la voi marți, 11 august, dis de dimineață!
Aveți grijă de voi și de cei dragi! ❤️
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue