View profile

Ediția #25

Bună dimineața,  👉🏼 Grupurile de conspiraționiști QAnon sunt tot mai prezente în Europa, mai ales în
Misreport
Ediția #25
By Misreport • Issue #25 • View online
Bună dimineața, 
👉🏼 Grupurile de conspiraționiști QAnon sunt tot mai prezente în Europa, mai ales în zonele cu mișcări populiste. Pe scurt, adepții QAnon cred că entități netransparente încearcă să blocheze activitatea liderilor politici naționali. 
Adică ceea ce Donald Trump numește „deep state” sau ceea ce Liviu Dragnea numea „statul paralel”, de pildă. Acum, o mare parte din susținătorii conspirațiilor QAnon se declară pur și simplu împotriva „ocultei mondiale”.
👉🏼 O rețea formată din 35 de conturi și 3 pagini de Facebook, precum și alte 88 de conturi de Instagram, care acționau din România în spațiul virtual din SUA, a fost eliminată de Facebook, potrivit raportului din luna iulie al companiei. Conturile și paginile menționate susțineau realegerea președintelui SUA, Donald Trump, folosindu-se de identități false, și amplificau artificial teme din campania electorală a lui Trump. 
Facebook a arătat că rețeaua a fost eliminată din cauza comportamentului coordonat și inautentic, nu din cauza conținutului promovat. (Facebook/July 2020 Coordinated Inauthentic Behavior Report)

👉🏼 Oprește-te, investighează sursa, găsește referințe mai bune, urmărește faptele din text - sunt cei patru pași ai unui mecanism care te poate ajuta sa faci față infodemiei. (LARICS)
👉🏼 #DEZINFORMARE „Nevoia de miracol, adică nevoia de a pune ordine în haos, mai ales acum când informațiile se schimbă de la o zi la alta, e un factor important în consumul de dezinformare.
La nivel social, faptul că oamenii sunt dezamăgiți în general de instituții și politicieni lasă loc apetitului pentru conspirații și explicații fanteziste”, spune Corina Rebegea, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA). (spotmedia)
👉🏼 #FALS Președintele Klaus Iohannis a susținut, într-o conferință de presă de la finalul lunii iulie, că Guvernul a stabilit în ultimii 30 de ani data alegerilor. Informația, verificată de Factual, este falsă.
În detaliu
Un raport al Departamentului de Stat SUA face un portret consistent sistemului de actori prin care dezinformarea Rusiei referitoare la pandemia de COVID-19 a ajuns peste tot în lume. 
Potrivit raportului, întregul ecosistem al dezinformării și propagandei ruse se sprijină pe cinci componente principale: 
  1. Comunicarea oficială a guvernului rus 
  2. O rețea globală de transmitere a conținutului, finanțată de Kremlin
  3. Cultivarea surselor proxy - apropiate de Kremlin și care pot difuza mesajele favorabile Rusiei
  4. Folosirea social media ca pe o potențială armă, utilizată pentru a amplifica disensiunile din societate și neîncrederea în autorități
  5. Dezinformare prin metode cibernetice (capturarea sau clonarea de site-uri, hacking, falsuri)
Raportul documentează în amănunt câteva din publicațiile cele mai cunoscute care preiau și amplifică mesajele Kremlinului (surse proxy): News Front, New Eastern Outlook, Katehon, Strategic Culture Foundation sau Global Research, un ONG canadian ale cărui dezinformări au fost preluate, în timpul stării de urgență, chiar de către surse media mainstream din România, cea mai proeminentă fiind televiziunea PRO TV.
Dealtfel, potrivit raportului, între februarie și aprilie 2020, Global Research a avut un potențial de 350.000 de cititori pentru fiecare postare nouă de pe site. Toate publicațiile menționate și-au preluat conținutul și l-au promovat pe propriile platforme. (US Departament of State/Pilonii ecosistemului de dezinformare și propagandă al Rusiei)
Internațional
👉🏼 Twitter va eticheta conturile entităților media deținute și finanțate de guverne, precum și a oficialilor guvernamentali sau a purtătorilor de cuvânt oficiali. De asemenea, conturile deținute de ambasade sau ministere ale externelor vor fi marcate corespunzător. Compania spune că decizia va crește transparența și va oferi utilizatorilor mai mult context. (Twitter blog)
👉🏼 Europa face pași serioși pentru a limita puterea marilor companii de tehnologie. (The New York Times)
👉🏼 9 sfaturi pentru a evita informarea greșită a alegătorilor în timpul campaniilor electorale. (American Press Institute)
👉🏼 Facebook a șters de pe platforma sa un video creat de staff-ul de campanie al lui Donald Trump, din cauza informațiilor medicale greșite pe care acesta le prezenta - în cadrul video-ului, Trump spune despre copii că ar fi imuni la infectarea cu COVID-19. (The New York Times)
👉🏼 Rusia acuză SUA că ar fi răspândit intenționat informații false despre presupuse recompense pe care Rusia le-ar oferi taibanilor dacă ucid soldați americani. Problema e că aceste acuzații nu sunt susținute de dovezi. (DFRLab)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue