View profile

Ediția #26

Bună dimineața,  Săptămâna trecută a revenit în feed-urile de Facebook personajul principal al pseudo
Misreport
Ediția #26
By Misreport • Issue #26 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută a revenit în feed-urile de Facebook personajul principal al pseudo documentarului Plandemic, Judy Mikovits, prezentată drept „virusolog de renume” sau „savant virusolog”. 

De data aceasta, biochimistei Judy Mikovits îi este atribuită informația potrivit căreia „nu va exista niciodată un vaccin care să funcționeze împotriva unui virus ARN”, făcând trimitere directă la virusul SARS-CoV-2.
Afirmația, care s-a viralizat în ultima săptămână pe Facebook, este tot un fragment extras din Plandemic, dar folosit, de data aceasta, pentru a induce ideea că nu va exista niciodată un vaccin pentru COVID-19. Este amuzant, pentru că în Plandemic, Mikovits avertizează, de fapt, că unii oameni de afaceri s-ar putea îmbogăți de pe urma vaccinului pentru COVID-19, amplificând teorii ale conspirației care îl menționează pe Bill Gates.
Am scris despre asta pe larg în #Ediția 13 din Misreport. Iar Sciencemag a demontat deja afirmația, arătând că există vaccinuri care funcționează împotriva virusurilor ARN - precum cele împotriva gripei, pojarului, rabiei sau Ebola.
Poza asociată postărilor despre afirmația lui Mikovits
Poza asociată postărilor despre afirmația lui Mikovits
👉🏼 #FACT Dezinformarea în legătură cu noul coronavirus a provocat mii de morţi, arată un studiu publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.
Aproximativ 800 de persoane au murit după ce au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate în încercarea de a-şi dezinfecta corpurile, iar alte 5.900 au fost spitalizate după ce au consumat metanol, 60 dintre acestea pierzându-şi ulterior vederea. (G4Media)
👉🏼 #FALS Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a afirmat pe Facebook că, între 2017 și 2019, rata inflației din România a depășit 5% și a fost cea mai mare din UE. Factual a verificat informația și a descoperit că este falsă.
👉🏼 O măsură aplicată în SUA ar putea folosi și în România, dacă ar fi transpusă. Reglementarea ar degreva Facebook-ul românesc de zeci de pagini care imită publicații, dar promovează conținut politic sponsorizat, acționând ca factori de amplificare a mesajului pentru diverse partide. 
👉🏼 #DEZINFORMARE “Poza nu e de la protest, ci de la un festival de muzică electronică, nu e din 2020 ci din 2019 și nu e din Berlin, ci din Zürich” - LARICS a verificat o postare a Coaliției pentru Familie care încerca să acrediteze ideea că la un protest din Berlin, împotriva măsurilor de stopare a răspândirii COVID-19, ar fi participat 1,3 milioane de oameni. În realitate, la protest au participat, potrivit autorităților, între 17.000 și 20.000 de oameni
Internațional
👉🏼 Televiziunile de stat din Belarus au prezentat protestele de săptămâna trecută și represiunea lor violentă ca fiind simplă „dezordine” publică orchestrată de „organizații străine”.
Aproape jumătate din conținutul prime-time difuzat de televiziunile de stat din Belarus este produs în Rusia, iar rețeaua de dezinformare pro-Kremlin se bazează și pe o serie de publicații de propagandă regionale pentru a-și promova informațiile „alternative”. (EUvsDisinfo)
👉🏼 O poveste care a circulat și în România anii trecuți este acum promovată de membrii grupului de conspiraționiști QAnon: potrivit acestora, cancelarul german Angela Merkel ar fi fiica lui Adolf Hitler. Reuters Fact Check demonstrează că informația este falsă
👉🏼 Facebook a permis paginilor conservatoare din SUA, ca de pildă Breitbart, să răspândească informații false fără a le aplica regulile restrictive la care sunt supuși ceilalți utilizatori. Același tratament favorabil l-au primit și câțiva dintre liderii conservatori. (NBC News)
👉🏼 Science Pulse este un app care ajută jurnaliștii să se conecteze cu oamenii de știință. (International Journalists’ Network)
👉🏼 7100 de informații despre coronavirus colectate din 70 de țări, verificate și dispuse pe o hartă a lumii. Puteți urmări pe hartă traseul unor adevărate valuri de informații false care traversează globul în perioada pandemiei. (Poynter Institute)
👉🏼 Rețelele de socializare sunt folosite tot mai mult ca motoare de căutare, și asta se poate dovedi periculos în perioade în care publicul își dorește foarte multe informații despre un subiect anume, însă acestea lipsesc - așa cum a fost în perioada de început a pandemiei de COVID-19.
👉🏼 Povestea Weekly World News, un săptămânal apărut în SUA între 1979 și 2007 și care prezenta informații din media mainstream ca o combinație bizară de parodie și clickbait. (mentalfloss.com)
👉🏼 Diversitatea informațiilor cuprinse în jurnalele de știri din SUA s-a redus simțitor din 2016. În 2020, pandemia de coronavirus și Donald Trump au acaparat agenda media, arată o analiză The Atlantic.
👉🏼 Cum s-a transformat Rein Lively dintr-o femeie speriată de perspectiva infectării cu COVID-19 în „QAnon Karen”, care răspândește teorii ale conspirației. O poveste despre singurătate, infodemie și dezechilibru psihic. (NBC News)

Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue