View profile

Ediția #27

Bună dimineața,  La două luni după ce Consiliul Național al Audiovizualului solicita televiziunilor d
Misreport
Ediția #27
By Misreport • Issue #27 • View online
Bună dimineața, 
La două luni după ce Consiliul Național al Audiovizualului solicita televiziunilor din România să verifice informațiile pe care le difuzează, posturile România TV, Antena 3 sau DIGI24, au preluat și difuzat, fără să verifice în vreun fel, un video de pe YouTube în care vloggerul Selly părea să fi avut un accident. Presupusa știre a fost preluată și de publicațiile Libertatea, Adevărul, Evenimentul Zilei, CanCan, Gândul sau știripesurse.ro.

De fapt, video-ul fusese regizat chiar de către Selly, pentru a demonstra cât de ușor pot fi lansate dezinformări și minciuni de către mass media.
Într-un alt video, postat mai târziu pe canalul său de YouTube, Selly explică de ce a acționat astfel și arată că, în ultimele săptămâni, România TV mai difuzase încă două presupuse știri, complet false, care îl aveau drept personaj.
Youtube.com/Selly: Adevarul despre filmarea cu accidentul meu
Youtube.com/Selly: Adevarul despre filmarea cu accidentul meu
Hai să nu-i spunem clickbait, să nu-i spunem exagerare, să nu-i spunem informație scoasă din context, să-i spunem ceea ce e de fapt: o minciună! Pur și simplu o minciună prezentată drept adevăr în fața a sute de mii de oameni!”, afirmă vlogger-ul în acest video.
În plus, el își avertizează publicul că este foarte ușor să fie manipulat și dezinformat, și că, de multe ori, dezinformarea este făcută cu o intenție malignă.
Deși mass media a prezentat evenimentul ca „o farsă făcută de vloggerul Selly presei”, ceea ce face Selly este să ofere o lecție de media literacy publicului său, format în mare parte din copii și adolescenți.
Sunt tone de fake news care apar și majoritatea nu sunt inofensive, cum a fost ăsta, că vezi Doamne, am făcut eu accident. Majoritatea sunt rău intenționate, încearcă să vă manipuleze.
Există oameni care asta fac, ăsta e interesul lor, ăsta e business-ul lor. Încearcă să vă divizeze, să vă separe după opinii, să vă bage atâtea porcării în cap, încât nu mai distingeți adevărul de minciună”, explică Selly publicului său.
Vide-ul cu explicațiile lui Selly a fost vizualizat de peste 1,5 milioane de ori în trei zile. 
Pagina de media oferă un rezumat consistent al reacțiilor de după dezvăluirea vlogger-ului că a oferit presei un clip trucat.
România TV a mai difuzat și în trecut presupuse informații neverificate, pentru care nu au putut prezenta dovezi. Am scris în PressOne cum a rulat postul de televiziune o presupusă informație - că trei spitale din București ar plăti familiile să declare decedați fictivi de COVID. 5000 de lei - cu atât a fost amendată România TV de către Consiliul Național al Audiovizualului pentru această dezinformare. (Misreport/Ediția #20)
*
👉🏼 Facebook a îndrumat utilizatori spre informații false privind coronavirusul, și asta în timp ce promitea că va opri valul de teorii ale conspirației și știri false, arată un studiu Avaaz, citat de Europa Liberă România.
👉🏼 Religia „QAnon”: O stranie mișcare conspiraționistă pro-Trump, hrănită de dezinformare, crește rapid în lume și în România, înaintea alegerilor din SUA. (Libertatea)
👉🏼 Ministrul Mediului, Costel Alexe, a afirmat în direct, la DIGI24, că România are cea mai mare suprafață de păduri virgine și cvasi-virgine din Europa. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este o minciună.
Internațional
👉🏼 Cum au reacționat marile rețele sociale după apariția, săptămâna trecută, a pseudo documentarului Plandemic: Indoctornation. (The Verge)
👉🏼 YouTube este cea mai folosită platformă socială din Rusia, și video-urile canalelor care critică Kremlinul au audiențe mai mari decât cele care promovează conținutul televiziunilor de stat. (DFR Lab)
👉🏼 Grupurile online de conspiraționiști seamănă foarte mult cu cultele religioase. (WIRED)
👉🏼 Algoritmul Facebook promovează „activ” negarea Holocaustului, arată o investigație a Institutului pentru Dialog Strategic citată de The Guardian.
👉🏼 La început a fost o memă, dar acum sub acest nume se numără grupuri din SUA care protestează împotriva felului în care sunt guvernați. Ce este Boogaloo și cine sunt mebrii săi? (The New York Times)
👉🏼 Google este acuzat că dezinformează publicul din Australia, după ce guvernul a propus o reglementare care ar determina compania să plătească instituțiile de presă pentru conținutul generat de acestea și pe care îl afișează motorul de căutare. Publicul din Australia este informat de Google că felul în care accesează serviciile motorului de căutare ar putea fi afectat. (The Verge)
👉🏼 Medicii din prima linie de luptă cu COVID-19, din SUA, spun că luptă nu doar cu boala, ci și cu nesfârșitele dezinformări țesute și promovate în jurul acesteia. (The New York Times)
👉🏼 Ce face ca știrile false să ni se pară credibile? Repetarea lor pe mai multe platforme e unul dintre criterii. (NiemanLab)
👉🏼 Facebook a refuzat să ofere ajutor și asistență Gambiei în anchetarea genocidului populației Rohingya din Myanmar. (TIME)
👉🏼 Președintele SUA, Donald Trump, a cerut Curții Supreme să-i permită să-și blocheze criticii de pe Twitter.
O curte inferioară de justiție din SUA a decis deja că Trump ar încălca Primul Amendament al Constituției SUA dacă ar face asta. Trump a cerut Curții Supreme să infirme verdictul citat. (The Hill)
*
Dacă sunteți părinți și nu știți cum să abordați subiectul informațiilor false de pe internet cu copiii, s-ar putea să vă ajute episodul de mai jos din… The Powerpuff Girls <3.
Episodul le arată celor mici care sunt riscurile la care se expun atunci când cred informațiile pe care le găsesc pe site-uri obscure de știri.
Dar e okay și dacă vă uitați pentru că sunteți nostalgici sau pur și simplu nu știți ce-a mai făcut Mojo Jojo :)
Powerpuff Girls | Fake News! | Cartoon Network
Powerpuff Girls | Fake News! | Cartoon Network
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue