„Hai să nu-i spunem clickbait, să nu-i spunem exagerare, să nu-i spunem informație scoasă din context, să-i spunem ceea ce e de fapt: o minciună! Pur și simplu o minciună prezentată drept adevăr în fața a sute de mii de oameni!”, afirmă vlogger-ul în acest video.
În plus, el își avertizează publicul că este foarte ușor să fie manipulat și dezinformat, și că, de multe ori, dezinformarea este făcută cu o intenție malignă.
Deși mass media a prezentat evenimentul ca „o farsă făcută de vloggerul Selly presei”, ceea ce face Selly este să ofere o lecție de media literacy publicului său, format în mare parte din copii și adolescenți.
„Sunt tone de fake news care apar și majoritatea nu sunt inofensive, cum a fost ăsta, că vezi Doamne, am făcut eu accident. Majoritatea sunt rău intenționate, încearcă să vă manipuleze.
Există oameni care asta fac, ăsta e interesul lor, ăsta e business-ul lor. Încearcă să vă divizeze, să vă separe după opinii, să vă bage atâtea porcării în cap, încât nu mai distingeți adevărul de minciună”, explică Selly publicului său.
Vide-ul cu explicațiile lui Selly a fost vizualizat de peste 1,5 milioane de ori în trei zile.
România TV a mai difuzat și în trecut presupuse informații neverificate, pentru care nu au putut prezenta dovezi. Am scris în
PressOne cum a rulat postul de televiziune o presupusă informație - că trei spitale din București ar plăti familiile să declare decedați fictivi de COVID. 5000 de lei - cu atât a fost amendată România TV de către Consiliul Național al Audiovizualului pentru această dezinformare. (
Misreport/Ediția #20)
*