„Mens sana in corpore sano e mai mult decât un simplu dicton latin, este o conștientizare care apare sub diferite forme în cele mai diverse circumstanțe: joggingul favorizează dezvoltarea neuronală, bolile tipice ale civilizației occidentale (obezitatea, tensiunea arterială, diabetul) duc la demență.
Dansul combate demența. Lobul frontal se dezvoltă prin sport, muzică, teatru, artă și tot ce facem cu mâinille” - Manfred Spitzer, Demența digitală, Editura Humanitas, 2020
Manfred Spitzer este un psihiatru german care a urmărit efectele tehnologiei digitale asupra dezvoltării creierului, memoriei și apariției declinului mental.
Foarte critic cu utilizarea computerului în rândul copiilor, Spitzer argumentează că nu există dovezi suficiente pentru afirmația că tehnologia informatică modernă ar îmbunătăți învățarea.
În același timp, folosirea mediilor digitale este asociată cu mai puțin somn și relații sociale mai puțin satisfăcătoare, împiedică dezvoltarea capacității de autocontrol și provoacă stres, arată autorul.
Pentru adulți, munca cu computerul pentru perioade lungi de timp presupune renunțarea la exersarea memoriei și poate duce la tulburări de somn și stări depresive. Mediile digitale ne fac să ne folosim mai puțin creierul, iar eficiența acestuia scade cu timpul.
Am consemnat doar câteva din concluziile volumului (chiar dacă ele reflectă realitatea cercetărilor de la nivelul anului 2012, când cartea a apărut prima dată) mai ales pentru că oferă o perspectivă asupra unui subiect despre care vorbim foarte puțin: ce efect au tehnologia și mediul online asupra dezvoltării creierului nostru?
Spitzer răspunde la această întrebare complexă folosindu-se de cunoștințele sale vaste, un stil de scris accesibil și un ton destul de alarmist.
Vă recomand să citiți cartea, dacă vreți să înțelegeți de ce unul din cele mai bune cadouri pe care le puteți face copiilor e să le limitați accesul la mediul online.