View profile

Ediția #28

Bună dimineața, Campania pentru alegerile locale a început oficial în 28 august. Veți putea vota doa
Misreport
Ediția #28
By Misreport • Issue #28 • View online
Bună dimineața,
Campania pentru alegerile locale a început oficial în 28 august. Veți putea vota doar în localitatea în care aveți domiciliul (sau viza de flotant) (Expert Forum) și veți alege membrii Consiliului Local, primarul, precum și membrii Consiliului Județean, care vor alege, la rândul lor, prin vot secret, un președinte pentru acest for.

Debutul campaniei a însemnat și apariția primului material dezinformativ lansat împotriva USR-PLUS.
👉🏼 #FALS Un clip video distribuit pe Facebook arată o falsă echipă de campanie USR-PLUS huiduită de locuitorii din comuna Voluntari (G4Media).
În clip apar mai mulți bărbați cu peruci de femeie, având pantalonii decupați în zona feselor și tricouri inscripționate USR-PLUS, care ar fi huiduiți de locuitori.
USR-PLUS a anunțat că materialul este fals și l-a atribuit PSD, menționând că video-ul a fost realizat pe o stradă din spatele Primăriei Voluntari, unde este primar Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. (Europa Liberă România)
👉🏼 #DEZINFORMARE Principalele teme de dezinformare online ale Rusiei în România sunt: narațiuni anti-americane sau de tipul „România – colonia SUA”, anti-NATO – inutilitatea scutului antirachetă și a bazelor NATO, narațiuni împotriva tehnologiei 5G sau discursuri de tip post-colonial și marea conspirație a Occidentului împotriva României, arată Nicolae Țîbrigan într-un interviu pentru Sinopsis, un proiect media al Balkan Insight.
Comunicatul vine exact în timp ce Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind realizarea rețelei 5G în România, iar criteriile exclud compania chinezească Huawei de la eligibilitate pentru a participa la licitația care decide cine să implementeze tehnologia în România.
👉🏼 #FALS Premierul Ludovic Orban a mințit atunci când a spus că numărul cazurilor de COVID-19 nu a crescut după organizarea alegerilor în Polonia și Croația. Factual a verificat și a descoperit că numărul cazurilor a crescut în ambele țări după organizarea alegerilor.
👉🏼 #FALS Televiziunea de stat din Belarus a schimbat sunetul de fundal pentru un videoreportaj filmat în timpul unui protest, ca să pară că mulțimea îl huiduie pe un lider al opoziției. În realitate, protestatarii scandau împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. (Radio Europa Liberă)
👉🏼 Un locotenent-colonel al armatei franceze, care lucrează la NATO, la baza din Italia, a fost pus sub acuzare în urmă cu zece zile pentru încălcarea securității. Este suspectat că a furnizat documente sau informații ultra-sensibile unui agent de servicii secrete ruse. (HotNews via Europe 1)
În detaliu
„Mens sana in corpore sano e mai mult decât un simplu dicton latin, este o conștientizare care apare sub diferite forme în cele mai diverse circumstanțe: joggingul favorizează dezvoltarea neuronală, bolile tipice ale civilizației occidentale (obezitatea, tensiunea arterială, diabetul) duc la demență.
Dansul combate demența. Lobul frontal se dezvoltă prin sport, muzică, teatru, artă și tot ce facem cu mâinille” - Manfred Spitzer, Demența digitală, Editura Humanitas, 2020
Manfred Spitzer este un psihiatru german care a urmărit efectele tehnologiei digitale asupra dezvoltării creierului, memoriei și apariției declinului mental.
Foarte critic cu utilizarea computerului în rândul copiilor, Spitzer argumentează că nu există dovezi suficiente pentru afirmația că tehnologia informatică modernă ar îmbunătăți învățarea.
În același timp, folosirea mediilor digitale este asociată cu mai puțin somn și relații sociale mai puțin satisfăcătoare, împiedică dezvoltarea capacității de autocontrol și provoacă stres, arată autorul.
Pentru adulți, munca cu computerul pentru perioade lungi de timp presupune renunțarea la exersarea memoriei și poate duce la tulburări de somn și stări depresive. Mediile digitale ne fac să ne folosim mai puțin creierul, iar eficiența acestuia scade cu timpul. 
Am consemnat doar câteva din concluziile volumului (chiar dacă ele reflectă realitatea cercetărilor de la nivelul anului 2012, când cartea a apărut prima dată) mai ales pentru că oferă o perspectivă asupra unui subiect despre care vorbim foarte puțin: ce efect au tehnologia și mediul online asupra dezvoltării creierului nostru
Spitzer răspunde la această întrebare complexă folosindu-se de cunoștințele sale vaste, un stil de scris accesibil și un ton destul de alarmist.
Vă recomand să citiți cartea, dacă vreți să înțelegeți de ce unul din cele mai bune cadouri pe care le puteți face copiilor e să le limitați accesul la mediul online.
Internațional
👉🏼 Protestele din Belarus sunt coordonate de “străini imperialiști”, iar protestatarii reacționează la așa numitele ordine ale acestora - susține media pro-Kremlin. (EUvsDisinfo)
Narativa ar trebui să ni se pară cel puțin familiară - Liviu Dragnea și o parte din liderii PSD au folosit-o pentru a da vina pe lideri străini, ca de pildă George Soros, pentru protestele din România, imediat după aprobarea OUG 13. (Foreign Policy)
👉🏼 Rusia și China vor încerca să interfereze cu alegerile din SUA, spun mai mulți experți consultați de The Dispatch. Opiniile acestora conturează o rundă de alegeri cu vulnerabilități majore legate de dezinformare și influențe maligne din partea altor state.
👉🏼 Twitter va ascunde postările „copypasta” - un termen de slang care descrie un conținut luat cu copy paste din altă sursă. (digitaltrends)
👉🏼 Afirmațiile false ale președintelui Trump de la congresul republicanilor, în care a anunțat că acceptă nominalizarea pentru candidatura la un nou mandat de președinte al SUA. (AFP Fact Check)
👉🏼 Preluate de marile pagini de meme, amplificate de algoritmii rețelelor sociale și monetizate de site-uri specializate în clickbait - așa arată, de multe ori, traseele video-urilor virale care produc revoltă în SUA. The Atlantic arată că acest traseu nu este (neapărat) organic
Un tânăr a împușcat doi protestatari, în timp ce participa la un marș al unei așa numite „miliții locale” - Kenosha Guard, reunite în urma unui apel pe pagina de Facebook a grupului.
Cel puțin doi cetățeni reclamaseră anterior pagina de Facebook a grupului armat, însă compania a dezactivat pagina abia după ce au apărut victimele. (The Verge)
👉🏼 QAnon începe să câștige teren în rândul credincioșilor care caută răspunsuri la probleme spirituale în mediul online. (MIT Techonogy Review)
👉🏼 Jaron Lanier, supranumit uneori și „părintele realității virtuale”, ne sfătuiește să ne ștergem toate conturile de pe rețelele sociale. Cât mai repede. (GQ.com)
❗ Prieteni, echipa Misreport mai are o săptămână de vacanță, înainte de începerea școlii. Asta înseamnă că veți găsi din nou newsletter-ul în căsuțele poștale începând din 16 septembrie! Până atunci, aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru :)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue