View profile

Ediția #29

Bună dimineața,  Discuțiile despre metodele și efectele propagandei care vine dinspre Rusia și China
Misreport
Ediția #29
By Misreport • Issue #29 • View online
Bună dimineața, 
Discuțiile despre metodele și efectele propagandei care vine dinspre Rusia și China sunt tot mai detaliate - în România și Republica Moldova, narativele preferate sunt analizate și expuse publicului larg, însă autoritățile nu au strategii de contracarare a dezinformării. 
În SUA, apropierea votului pentru alegerile prezidențiale determină Facebook să ia măsuri noi de limitare a publicității electorale. 

👉🏼 Propaganda pro Kremlin vizează și atacă direct calitatea României de membru al NATO și UE. Restul narațiunilor preferate ale Rusiei în spațiul românesc pot fi citite în această analiză. (LARICS)
👉🏼 Propaganda Chinei în România, pe durata pandemiei de COVID-19, a urmat două direcții: pe de o parte, a încercat să minimizeze rolul Chinei în propagarea bolii și, pe cealaltă parte, a vrut consolidarea imaginii statului prieten, salvator al planetei, o națiune chineză care excelează în umanitate și ajutor, în plină criză de materiale sanitare. (Buletin de București)
👉🏼 Criza coronavirusului a fost doar un test de încălzire pentru propaganda pro Kremlin în Republica Moldova. Europa Liberă Moldova alocă un spațiu larg pentru a explica interesele și metodele propagandei ruse în zonă.
👉🏼 În același timp, autoritățile din Republica Moldova nu sunt capabile să ia măsuri utile care să contracareze fenomenul dezinformării și al știrilor false. (StopFals Moldova)
👉🏼 #FALS „Majorarea pensiilor asigurată de guvernul PNL este mai mare decât a fost în stare PSD să asigure în perioada de creștere economică”, susține deputatul PNL George Șișcu. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este o minciună.
👉🏼 Povestiri despre epidemii și vaccinuri (Editura Humanitas, 2020) este un ghid de imunizare împotriva dezinformării. Ca să înțelegem cum funcționează, cum sunt produse și cum sunt testate vaccinurile, autorul, Alexandru Toma Patrascu, ne însoțește într-o călătorie de-a lungul secolelor, de la descoperirea microbilor la îmblânzirea lor. (HotNews)
În detaliu - The Social Dilemma
Docudrama The Social Dilemma (2020, Netflix, r. Jeff Orlowski ) oferă o perspectivă asupra efectelor întunecate pe care le au rețelele sociale asupra noastră.
The Social Dilemma | Official Trailer | Netflix
The Social Dilemma | Official Trailer | Netflix
Manipularea publicului este vizată și urmărită în însăși construcția acestor rețele, arată autorii documentarului, pe care îl ilustrează cu mărturii ale experților care au părăsit, între timp, companiile. Mai mult, algoritmii par să urmărească direct transformarea utilizatorilor în prăzi ușoare pentru advertiseri și propagandiști. (The New York Times)
Tot ceea ce facem online e măsurat, supravegheat și analizat. Companiile big tech știu când ești trist sau te simți singur, susțin autorii documentarului. Iar unul din efectele timpului petrecut în rețelele sociale este alterarea propriei realității.
O perspectivă mai critică asupra producției Netflix oferă Wired, care arată că nu avem de-a face tocmai cu un produs jurnalistic echilibrat, ci, mai degrabă, cu o poveste care se folosește de emoțiile noastre pentru a ne transmite idei.
Internațional
👉🏼 Industria petrolului din SUA a păcălit publicul că plasticul pe care îl vinde poate și va fi reciclat.
O investigație NPR arată că ani de zile, companiile petroliere au “vândut” publicului ideea că reciclarea plasticului este viabilă economic - deși informațiile descoperite în investigație dovedesc exact contrariul.
👉🏼 Hackeri din Rusia, China și Iran au încercat atacuri informatice asupra unor persoane sau organizații implicate în alegerile prezidențiale din SUA, atât din partea actualului președinte, Donald Trump, cât și din partea candidatului democrat, Joe Biden, susține Microsoft. (CNN)
👉🏼 Facebook își regândește strategia în ceea ce privește dezinformarea referitoare la schimbările climatice în interiorul platformei. (Bloomberg)
👉🏼 Televiziunea de stat din Belarus a difuzat imagini înșelătoare pentru a demonstra că un eveniment restrâns de susținere a președintelui Lukashenko ar fi fost mult mai amplu
👉🏼 Industria de gaming ar trebui să fie pregătită pentru a rezolva problema dezinformării, la fel ca platformele de social media. (Slate.com)
👉🏼 The Atlantic a înregistrat 20.000 de noi abonați după ce Donald Trump a numit-o “o revistă muribundă”. (CNN Business)
👉🏼 Comisia de protecție a datelor personale din Irlanda a transmis Facebook că nu mai acceptă transferul datelor despre utilizatorii din Uniunea Europeană spre SUA. (MarketWatch)
👉🏼 Majoritatea americanilor cred că platformele de social media îi determină pe oameni să creadă că fac pași semnificativi pentru a schimba unele situații, chiar dacă asta nu e adevărat, arată un studiu. (Pew Research)
👉🏼 Donald Trump se bazează în primul rând pe YouTube pentru ca mesajul lui să ajungă la propriii votanți în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din SUA. În 2016, rețeaua sa preferată a fost Facebook. (Politico)
👉🏼 Facebook va interzice publicarea de noi reclame ce conțin publicitate politică, în SUA, în săptămâna dinaintea alegerilor prezidențiale. (ProPublica)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue