View profile

Ediția #3

Bună dimineața, iată știrile despre știri:
Misreport
Ediția #3
By Misreport • Issue #2 • View online
Bună dimineața, iată știrile despre știri:

Apariția primului pacient infectat cu coronavirusul care provoacă epidemia COVID-19 în România a declanșat și o adevărată avalanșă informațională în care s-au strecurat știri false (fake news).
Hotnews a identificat un mesaj fals, atribuit Ministerului Sănătății, care a circulat masiv pe rețelele sociale și în mediul online.
Rubrika: Un fake-news care anunța că un român a descoperit tratamentul pentru coronavirus a strâns peste 200.000 de reacții în social media. Sursa articolului de tip click-bait este site-ul totcenustiai.com, iar știrea falsă a fost apoi distribuită de pagini de Facebook precum Informații Online, Top Zodii sau Horoscop.
◾ O altă știre falsă răspândită anunța că Polidinul poate vindeca infecția cu coronavirusul apărut în China (Rubrika). BPnews.ro, un site care răspândește știri false și conspiraționiste, a organizat chiar un eveniment de protest, anunțat pe Facebook. „Jos labele de pe Institutul Cantacuzino! Fiţi alături de noi! Ieșim în stradă pentru a forma un lanț uman în jurul Guvernului vândut BigPharma. TREBUIE să se ocupe de acest Institut”, anunța chemarea la eveniment. Una din mizele acțiunilor de propagandă și dezinformare este să genereze realități alternative.
Headerul evenimentului organizat de BPNews
Headerul evenimentului organizat de BPNews
◾ Crearea unei realități alternative asupra unui public-țintă, în mod programatic, cu un instrumentar potrivit, face parte din obiectivele unui război informațional. Iată un interviu din 2017 care explică în detaliu cum funcționează acest tip de război (PressOne).
◾ O declarație politică falsă: „Sunt singurul primar care am făcut un plan integrat de calitate de aerului.” (sic!), a spus Gabriela Firea. Factual a descoperit că minte.
◾ Un politician român amplificat de Sputnik România-Moldova. Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor în guvernul PSD, a declarat că, în opinia sa, președintele Klaus Iohannis ar trebui suspendat (G4Media), pentru nominalizarea ca premier a lui Florin Cîțu. Sputnik a plusat: „Iohannis trebuie SUSPENDAT imediat, e singura soluție în situația actuală”.
Internațional
◾ Un blogger din Rusia pasionat de urbanism a calculat că un oraș cu un milion de locuitori ar putea funcționa cu bugetul pe care statul îl alocă pentru funcționarea televiziunii Russia Today (EUvsDISINFO), ale cărei programe răspândesc dezinformare și știri false.
◾ Facebook nu va mai aminti populației, printr-o notificare specială (Election Day Reminder), să participe la vot, în țările din Uniunea Europeană. Compania nu a reușit să precizeze transparent care sunt criteriile (TechCrunch) prin care alege persoanele cărora le amintește că pot vota și nici ce fel de date colectează de la utilizatorii cărora le transmite notificarea în timpul alegerilor.
◾ Staff-ul de campanie al lui Mike Bloomberg răspândește pe rețelele sociale citate false și video-uri editate în așa fel încât să-i fie favorabile. The Guardian arată într-o analiză că acest tip de campanie nu are nimic de-a face cu dezbaterea democratică, ci creează „gunoi” propagandistic cu care inundă rețelele sociale și le „poluează”.
◾ Cum funcționează „armata” de campanie recrutată de Mike Bloomberg. (Los Angeles Times)
Autoritățile din SUA se tem din nou de încercări ale Rusiei de a influența alegerile electorale prezidențiale (CNN), însă nu sunt capabile să explice cum anume interferează Rusia cu mesajele transmise de candidați. De cele mai multe ori, scopul final al intervențiilor Rusiei este demoralizarea cetățenilor, demotivarea lor până în punctul în care nu mai reacționează la informațiile reale. Tot printre tacticile Rusiei se numără și amplificarea controverselor din societate, pentru că aprofundează scindarea acesteia (The New York Times).
◾ Guvernul din Nicaragua a reușit să închidă cel mai vechi ziar din țară (Los Angeles Times) blocându-i accesul la hârtie și cerneală de tipar.
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue