View profile

Ediția #30

Bună dimineața,  Un mesaj de demobilizare la vot pentru alegerile locale din 27 septembrie a fost pri
Misreport
Ediția #30
By Misreport • Issue #30 • View online
Bună dimineața, 
Un mesaj de demobilizare la vot pentru alegerile locale din 27 septembrie a fost printre viralele săptămânii trecute în România. În SUA, apropierea alegerilor prezidențiale determină companiile de social media să ia noi măsuri.

👉🏼 Rubrika: Viralul săptămânii trecute este un mesaj care demobilizează electoratul înaintea alegerilor locale din 27 septembrie. “NU IES LA VOT!!! Dacă nu pot intra în școală/grădiniță pentru copilul meu, nu voi intra nici pentru voi.” spune mesajul, care a fost distribuit de peste 50.000 de ori pe Facebook, totalizând peste 90.000 de interacțiuni.
Postarea inițială și statisticile generate de acest mesaj pe Facebook
Postarea inițială și statisticile generate de acest mesaj pe Facebook
Am identificat postarea inițială, pe pagina de Facebook Ionuț Ghiță, care se prezintă ca fiind blogger și postează conținut pe un canal de YouTube.
De pe pagina sa, imediat după apariție, postarea a fost partajată la aceeași oră, 15:44, de alte 7 pagini de Facebook, fiind distribuită către un public total de 3.387.257 useri nededuplicați:
Postarea a mai fost amplificată de personaje care partajează constant conținut favorabil sau referitor la PSD. În total, mesajul a fost expus pe Facebook unui public potențial de peste 6 milioane de utilizatori.
👉🏼 #DEZINFORMARE Sputnik România Moldova a încercat, în mai multe materiale, să își impună propria narațiune privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi.
Germania vrea să îi închidă gura lui Navalnîi” titra săptămâna trecută organul de propagandă al Rusiei, încercând să acrediteze ideea că Aleksei Navalnîi nu crede că ar fi fost otrăvit.
Autorul Sputnik argumentează că, din moment ce Navalnîi a declarat că vrea să se întoarcă în Rusia, “acesta nu crede în otrăvirea cu Noviciok și nici în existența unui pericol pentru viața lui din partea autorităților ruse”.
De fapt, autorul își prezintă propriile opinii și judecăți ca și cum acestea ar fi niște fapte probate.
Aleksei Navalnîi a anunțat că, după însănătoșire, vrea să se întoarcă în Rusia, au mai arătat autoritățile din Germania. (The New York Times)
Rusia răspândește mai multe narațiuni care au același scop: de a nega otrăvirea opozantului rus, și în Germania, prin site-ul asociat televiziunii Russia Today și Sputnik Germania. EUvsDisinfo arată că prezența în online a acestor narațiuni este aproape la fel de mare ca cea a articolelor din surse media credibile.
👉🏼 #DEZINFORMARE Pacienții vaccinați împotriva COVID -19 au decedat sau Rusia va dona României 2 milioane de vaccinuri împotriva COVID -19 sunt printre materialele false care au circulat în ultimele săptămâni în Republica Moldova. O cronică a știrilor false din spațiul media de peste Prut oferă stopfals.md.
👉🏼 Iași: Facebook, obligată de instanță să șteargă un cont fals utilizat pentru atacuri electorale. (G4Media)
👉🏼 Peste 400 de persoane au protestat la adresa “dictaturii sanitare” în București, cu drapeluri tricolore, vuvuzele și fluiere. Participanții nu au respectat regulile de distanțare socială, nu au purtat măști și au scandat mesaje precum “Jos dictatura!”, “Libertate!” sau “Nu vă credem!”. (Ziare.com)
Proteste similare au avut loc în Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca - aici cei 30-40 de protestatari au cântat “Hristos a Înviat” si “Veșnica Pomenire”.
👉🏼 #FALS Europarlamentarul PSD Dragoș Benea a declarat că Bacăul este primul județ din Moldova în ceea ce privește fondurile europene atrase în intervalul 2014-2020. Factual a verificat declarația acestuia și a descoperit că este o minciună.
Internațional
👉🏼 Nu, vaccinul antigripal pentru copii nu este un “vaccin anti-COVID netestat”. (Reuters Fact Check)
👉🏼 O investigație BBC arată că mai mulți furnizori au vândut produse pe bază de înălbitor ca remediu la infecția cu COVID-19. 
👉🏼 SUA: Informațiile eronate în limba spaniolă se înmulțesc în mediul online și par să-l favorizeze pe Donald Trump, în apropierea alegerilor prezidențiale. (NiemanLab)
👉🏼 Facebook vrea să scape de grupurile care promovează violența sau oferă sfaturi medicale și a anunțat că promovează noi reguli pentru a limita răspândirea mesajelor acestora. (CNBC)
👉🏼 New York Times va semnala și va demonta zilnic informațiile false care devin virale în contextul alegerilor prezidențiale. (The New York Times).
👉🏼 De ce cred adolescenții teoriile conspiraționiste cu care ajung în contact pe TikTok. (Wired)
👉🏼 Twitter le cere politicienilor și jurnaliștilor să-și securizeze parolele propriilor conturi de pe rețeaua socială în apropierea alegerilor prezidențiale din SUA. (Politico)
👉🏼 Donald Trump a repostat pe Twitter o imagine care pretinde, fals, că Joe Biden, contracandidatul său, ar fi pedofil - o afirmație care se potrivește cu părerile grupurilor conspiraționiste QAnon. (CNN)
… și tot Donald Trump a lansat un apel de susținere a trupelor militare americane folosind o imagine cu avioane produse în Rusia… (Politico)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber.
Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro sau pe pagina de Facebook Misreport.
Dacă Misreport ți se pare util, te rugăm să ne ajuți să ajungem în mai multe căsuțe poștale electronice, recomandându-ne unui prieten. Mulțumim frumos!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue