View profile

Ediția #31

Bună dimineața,  Dominic Fritz este noul primar al Timișoarei, iar Nicușor Dan a câștigat fotoliul de
Misreport
Ediția #31
By Misreport • Issue #31 • View online
Bună dimineața, 
Dominic Fritz este noul primar al Timișoarei, iar Nicușor Dan a câștigat fotoliul de primar al municipiului București :) Alegerile locale din 27 septembrie au confirmat, pe de altă parte, avantajul votului într-un singur tur pentru primarii deja în funcție.

👉 Multe din jocurile electorale s-au făcut și s-au desfăcut, în această campanie, pe Facebook.
Am calculat că doar în ultimele trei luni, paginile anonime de Facebook - adică acele pagini ai căror proprietari nu pot fi identificați direct, au cheltuit 850.866 de lei (174.673 euro) pentru a plăti publicitate politică.
Sursa: Facebook Ad Library Report
Sursa: Facebook Ad Library Report
Am scris mai multe despre acest fenomen în PressOne.
👉 Grupul „Fără botniță”, inițiat de militanții anti-mască din România și care ajunsese la aproape 50.000 de membri, a dispărut de pe Facebook săptămâna trecută. (Educație privată)
Vice a demontat cinci minciuni propagate pe acel grup. 
👉 Dezinformarea și extremismul sunt două fețe ale aceleiași monede, alimentându-se reciproc pentru a crea medii periculoase și potențial violente.
Iar acest spațiu informațional suprasaturat, în care narațiunile care produc emoții puternice sunt favorizate să devină virale, e un teren perfect de joacă pentru potențialii actori cu intenții maligne. (HotNews)
👉 „Defecțiune bizară în calculatoarele MAI: Nu poate fi aflat câte vize de flotant s-au făcut în ultima perioadă”, a titrat Antena 3, citând surse. Presupusa informație a fost respinsă de către Ministerul Afacerilor Interne și catalogată drept falsă. (G4Media)
👉 Cum pompează rușii și chinezii tot mai mulți bani negri pentru a influența politica occidentală. În ultimul deceniu Rusia, China și alte regimuri autoritare au direcționat legal o sumă estimată la 300 de milioane de dolari în 33 de țări cu scopul de a influența proceduri democratice, fiind cunoscute peste 100 de cazuri. (G4Media)
👉 Facebook a anunțat marți că a șters conturi, grupuri și pagini false din China care au publicat conținut legat de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, potrivit AFP. Acestea plătiseră publicitate politică în valoare de… 60 de dolari.
…iar Moscova extinde lista cetățenilor UE care au interdicție pe teritoriul rus, motivând pașii „neprietenoși” făcuți în ultima perioadă de Uniunea Europeană față de Rusia. 
Scriam în numărul trecut din Misreport că Rusia încearcă să nege otrăvirea dizidentului rus Aleksei Navalnîi. (Europa Liberă România)
👉 „80% din bugetul de anul acesta, dedicat dezvoltării județului Sibiu, provine din fonduri nerambursabile” - a arătat vicepremierul Raluca Turcan. Factual a verificat declarația și a descoperit că este o minciună.
Internațional
👉 Cum a schimbat social media lumea în care trăim și ce mai putem repara. (MIT News)
👉 Peste o jumătate de milion de oameni au vizionat un video care pare să arate că măștile sanitare ar avea dispozitive de urmărire. Reuters Fact Check arată că presupusa dezvăluire este falsă, iar video-ul e parte dintr-o glumă online
👉 Twitter va implementa o soluție testată în vara aceasta, care le reamintește utilizatorilor să citească articolele pe care le retweet-uiesc, pentru a preveni răspândirea informațiilor false. (TechCrunch)
👉 Facebook a înlăturat două rețele de propagandă ale Rusiei care acționau în Europa și Asia, dar răspândeau mesaje referitoare la alegerile prezidențiale din SUA. Aceleași rețele ar fi interferat și cu alegerile din 2016. (Washington Post)
👉 Facebook a permis, în SUA, sponsorizarea unor postări mincinoase la adresa lui Joe Biden. (CNN Business)
…și tot Facebook a anunțat că nu le va permite lui Donald Trump sau Joe Biden să sponsorizeze anunțuri cu rezultate electorale neverificate, în zilele de după alegerile prezidențiale din SUA. (Fast Company)
👉 Trolii ruși amplifică postările de pe Twitter ale lui Donald Trump. (The New York Times)
👉 Zoom a anulat un webinar la care participa o palestiniancă din Frontul Popular al Eliberării Palestinei, la insistența unor grupuri de lobby israeliene. (The Verge)
👉 YouTube își va extinde și în Europa funcționalitatea care permite afișarea unor informații de fact checking oferite de terțe instituții independente, pentru video-urile pe care le afișează. (CNBC)
👉 Cum fabrică publicațiile propagandei rusești informații false pentru campaniile de denigrare sau propagandă pe care le promovează. (EUvsDisinfo)
👉 TikTok a șters 104 milioane de video-uri care încălcau regulile de conținut pentru comunitate, arată ultimul raport de transparență al companiei. (TechCrunch)
👉 Poliția din Los Angeles a folosit de 30.000 de ori, în ultimii 10 ani, softuri de recunoaștere facială, deși a negat constant că păstrează acest tip de date și chiar că folosește softurile. (Los Angeles Times)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue