View profile

Ediția #32

Bună dimineața,  Alegerile locale din România au venit cu o porție serioasă de acuzații de fraudă, ne
Misreport
Ediția #32
By Misreport • Issue #32 • View online
Bună dimineața, 
Alegerile locale din România au venit cu o porție serioasă de acuzații de fraudă, nedovedite, care s-au transformat, mai apoi, în material de dezinformare. 
În SUA, prima dezbatere dintre candidații la alegerile prezidențiale s-a terminat fără vreo concluzie majoră - în zilele următoare, Trump a anunțat că a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

👉 Clotilde Armand, candidatul USRPLUS la Primăria Sectorului 1, și Dan Tudorache, candidatul PSD în același sector, s-au acuzat reciproc de tentative de fraudare a alegerilor locale, fără a aduce prea multe dovezi în sprijinul propriilor spuse.
De fapt, multe din acuzațiile lansate de ambii au fost demontate, iar Poliția a anunțat că a deschis un dosar penal în cazul presupuselor fraude. (Recorder)
👉 #MANIPULARE Antena 3 a încercat să acrediteze ideea că o serie de imagini pe care le-a prezentat săptămâna trecută ar dovedi o presupusă fraudă electorală la Biroul Electoral al Sectorului 1. 
Mihai Gâdea a prezentat în această seară, în exclusivitate, imagini cu mai multe persoane, presupuşi membri USR-PLUS, care umblă la buletinele de voturi, strânse în saci, într-o încăpere a Biroului Electoral de Circumscripţie a Sectorului 1”, anunța postul de televiziune.
YouTube.com / Sinteza Zilei cu Mihai Gadea
YouTube.com / Sinteza Zilei cu Mihai Gadea
De fapt, în imaginile prezentate de Antena 3, „presupușii membri USR”, cei care „umblă” la buletinele de voturi sunt președintele Biroului Electoral Sector 1 și colegii săi.
Gabriela Firea și alți lideri PSD au preluat imediat imaginile prezentate de Antena 3 pe paginile lor personale de Facebook și au clamat fraudarea alegerilor, cerând, în unele cazuri, demararea unor anchete sau chiar repetarea alegerilor. (HotNews)
În cele din urmă, PSD a decis că nu o susține pe Gabriela Firea pentru a cere anularea votului în capitală (Digi24). 
👉 #DEZINFORMARE Sorin Ioniță (Expert Forum) arată într-o analiză că ofensiva PSD și a televiziunilor de știri care promovează aceste narațiuni este inspirată de regimurile autoritare. (HotNews)
👉 Temele care contează pentru Federaţia Rusă, atunci când vine vorba de fostele state sovietice, sunt cele legate de Uniunea Europeană şi NATO.
👉 „Durează 5 minute să fabrici o știre și îți poate lua o zi sau o săptămână să documentezi ca la carte faptul că e o făcătură. Asta e frustrant, pentru că impactul știrii demascate va fi, cu siguranță, mai mic decât al știrii false”, spune jurnalistul TVR Marian Voicu. El a lansat în Republica Moldova un produs menit să combată știrile false. (Pagina de media)
Internațional
👉 Facebook dezaprobă concluziile docudramei The Social Dilemma, a anunțat compania, într-un document postat pe site-ul propriu.
Compania spune că docudrama oferă o perspectivă „distorsionată a felului în care funcționează rețelele sociale”. În timp ce admite că a făcut greșeli în 2016 - referindu-se la influența Rusiei în alegerile din SUA, Facebook respinge acuzațiile potrivit cărora ar permite informațiilor false și dezinformării să „înflorească” pe platforma sa
Polarizarea și populismul au existat cu mult înaintea apariției Facebook”, se arată în documentul publicat de Facebook. 
În același timp, compania neagă că algoritmii rețelei sociale nu ar fi creați pentru a crește timpul petrecut de utilizatori în platformă. (Facebook)
👉 Donald Trump a refuzat să dezaprobe comportamentul extremiștilor de dreapta din SUA - mare parte susținători ai acestuia, la prima dezbatere între el și contracandidatul său, Joe Biden. (The Daily Beast)
👉 După dezbatere, TikTok a anunțat că va șterge de pe propria rețea un video dezinformativ care l-ar prezenta pe Joe Biden purtând o cască în ureche. (Washington Post)
👉 Un alt material video editat astfel încât să sugereze că Joe Biden, candidatul democrat la alegerile din SUA, ar fi bolnav de COVID-19 a apărut după ce Donald Trump a anunțat că este infectat cu COVID-19. Reuters Fact Check a demontat această presupusă informație
👉 Universitatea Cornell (SUA) a realizat un studiu care arată că vectorul cel mai important de răspândire a informațiilor false legate de coronavirus în media de limba engleză a fost Donald Trump. (The New York Times)
👉 Rusia folosește conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, care vizează teritoriul Nagorno Karabah, pentru a se victimiza în fața Vestului. (EUvsDisinfo)
👉 QAnon se rebranduiește după ce tot mai multe platforme sociale au început să îndepărteze conținutul produs de membrii organizației.
Acum, membrii organizației sunt sfătuiți să renunțe la eticheta „QAnon” și să vorbească pur și simplu despre teoriile pe care vor să le transmită mai departe. (NBC News)
👉 O operațiune concertată de dezinformare ca la carte din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA. (The New York Times)
👉 Unul din patru cetățeni din Marea Britanie folosește TikTok cel puțin o dată pe lună. 17 milioane de cetățeni îl folosesc zilnic, cel puțin o oră. (Bloomberg)
👉 Generațiile tinere ar trebui să exerseze gândirea critică și să fie învățate cu valorile comunității, pentru a fi protejate de teoriile conspirației. (The Conversation)
👉 O colecție vastă de instrumente online pe care le puteți folosi în lupta cu dezinformarea: de la app-uri care detectează acțiunile coordonate online ale unor rețele de bots la site-uri de fact checking și cercetare. (The RAND Corporation)
👉 O cercetare derulată în Coreea de Sud arată că furia este unul din elementele care contribuie la propagarea teoriilor conspirației legate de COVID-19. (The Harvard Kennedy School Misinformation Review)
👉 Președintele Republicii Filipine s-a dezlănțuit împotriva Facebook, după ce compania a șters mai multe conturi false care îl susțineau pe acesta. (The New York Times)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue