View profile

Ediția #33

Misreport
Ediția #33
By Misreport • Issue #33 • View online
Bună dimineața, 
Platformele sociale au început să ia măsuri pentru a limita acțiunea grupurilor QAnon, pe fondul apropierii alegerilor din SUA. În același timp, președintele Donald Trump a construit pentru fanii săi o narațiune alternativă, în caz că va pierde alegerile. 
În România, Facebook a înlăturat săptămâna trecută mai multe grupuri QAnon care însumau aproximativ 15.000 de membri, ulterior dezactivând și conturile personale ale administratorilor acestora, urmând trendul global. (Rubrika).

👉 39% din publicul din România, potrivit unui raport GLOBSEC 2020, a devenit mai predispus să creadă în diverse teorii ale conspiraţiei ca să reducă disconfortul psihologic al lipsei de control.
În tot acest context, teoria QAnon n-a făcut altceva decât să se suprapună peste multitudinea de teme explicative „alternative” şi „anti-mainstream” pentru a umple acel „vid” informaţional şi al neîncrederii în autorităţi, explică expertul Nicolae Țîbrigan într-un interviu pentru 45North via Adevărul.
👉 „România n-a reușit să-și creeze instrumente proprii de soft power în Moldova, în afară de bețivi care vin și se îmbată în fiecare bar în Chișinău și urlă că sunt ofițeri SIE”, explică Valeriu Pașa, expert media pe Republica Moldova, într-un interviu. (PressOne)
👉 O discuție cu Cristian Tudor Popescu despre impactul știrilor false și al manipulărilor post campanie electorală și cum ne putem proteja de efectele acestora. (Buletin de Fake News/Facebook)
👉 Facebook şi Twitter au anunţat joi că au desfiinţat mai mult de 12 reţele de dezinformare de pe platformele lor. (HotNews)
În detaliu
Cercetătorii de la Centrul Berkman Klein pentru Internet și Societate din cadrul Universității Harvard, arată că Donald Trump este centrul unei operațiuni de dezinformare de proporții.
Actualul președinte al SUA și o parte din staff-ul său promovează agresiv, de la finalul lunii martie, o narațiune potrivit căreia votul prin poștă, opțiune folosită de multe milioane de americani, din cauza pandemiei de COVID-19, va crește riscul fraudării alegerilor prezidențiale.
Scopul acestei narațiuni este de a pregăti terenul pentru un eventual refuz al legitimității alegerilor, în caz că nu va fi reales. Nu există nicio dovadă sau studiu care să susțină afirmațiile sale.
O investigație The Guardian arată că există deja o pagină de Facebook cu peste 800.000 de followeri în SUA care avertizează că rezultatele alegerilor ar putea declanșa un război civil.
Studiul pe care l-am citat mai notează că, de data aceasta, în loc să folosească platformele de social media drept sursă principală de propagare a narațiunii sale, Trump folosește instituții de presă apropiate partidului republican, membrii ai staff-ului său și politicieni.
Peste 5,6 milioane de cetățeni ai SUA au votat deja prin poștă, spre deosebire de alegerile din 2016, în aceeași perioadă, când doar 75.000 de cetățeni optaseră pentru această variantă de vot. (USA TODAY)
Internațional
👉 Rusia promovează narațiuni în care fosta Germanie de Est e numită o „colonie a Vestului”. (EUvsDisinfo)
👉 Facebook a șters o rețea de troli ruși care acționau în Rusia, discreditând opozanții regimului Putin. (DFRLab)
👉 Curtea Europeană de Justiție a decis că statele membre nu au voie să colecteze date mobile sau de pe internet despre propriii cetățeni, mai puțin atunci când identifică amenințări asupra statului. (CNBC)
👉 O investigație asupra datelor deținute de Cambridge Analytica arată că probabil compania a exagerat referindu-se la cantitatea de date personale stocate, dar confirmă că a folosit inteligența artificială pentru a încerca să prezică diverse comportamente politice. (TechCrunch)
👉 Twitter creează Birdwatch, un sistem care va combate informațiile false de pe platformă, sub forma unor note care adaugă mai mult context tweet-urilor. Încă nu e clar dacă opțiunea va fi disponibilă pentru toți utilizatorii. (TechCrunch)
👉 Facebook a anunțat că a început o operațiune de ștergere a tuturor paginilor, grupurilor și a conturilor de Instagram care oferă conținut conspiraționist QAnon. (NBC News)
Euronews: Facebook bans QAnon conspiracy theory accounts
Euronews: Facebook bans QAnon conspiracy theory accounts
👉 Iată și un rezumat al ficțiunilor în care cred conspiraționiștii QAnon - și seamănă mult cu ritualurile antisemite din trecut. (The New Republic)
👉 Tot Facebook a anunțat că va interzice, în SUA, orice fel de publicitate politică pe platformă, după finalizarea alegerilor prezidențiale. (The New York Times)
👉 Pe 28 octombrie, cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale din SUA, șefii Facebook, Twitter și Google vor fi audiați de o comisie a Senatului american și vor vorbi despre protecția datelor personale, protejarea mass media, dar și pozițiile pe care le ocupă pe piață. (Politico)
👉 Facebook refuză să numească un reprezentant oficial al companiei în Turcia, pentru a evita posibile presiuni din partea regimului Erdogan. (duvaR.english)
👉 Cum ajunge propaganda Russia Today la publicul american, cu ajutorul unor site-uri conservatoare din SUA. (Wall Street Journal / varianta podcast via WSJ Podcasts)
👉 Bugetele de marketing scad, iar cititorii petrec mai mult timp pe device-uri, dar nu citesc mai multă presă - NiemanLab face o analiză a felului în care pandemia de COVID-19 a afectat presa. (NiemanLab)
👉 Un studiu comandat de Guvernul Marii Britanii arată că declinul presei locale este o potențială catastrofă pentru democrație. (PressGazette)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue