View profile

Ediția #34

Bună dimineața,
Misreport
Ediția #34
By Misreport • Issue #34 • View online
Bună dimineața,

👉 Medicul estetician Adina Alberts - care a candidat la Primăria Sectorului 1 din partea Pro România - a scris o postare de Facebook în care recomandă albastrul de metil ca tratament eficient împotriva COVID-19. Factual a verificat recomandarea ei și a descoperit că este o minciună
👉 Propaganda Rusiei în România și Moldova (II): Kremlinul încearcă să promoveze narativa că tradiționalismul este mult mai important decât normele democratice. (PressOne)
👉 Deepfake înseamnă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, constând din înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, fără ca de fapt, ele să fi existat.
Deepfake (Wikipedia) este un termen compus din „deep learning”, o caracteristică a inteligenței artificiale și „fake”, respectiv fals. SINOPSIS face o sinteză a ce presupune tehnologia și cum este folosită în dezinformare
👉 Freedom House: Pandemia a fost folosită pentru a reduce libertățile în mediul online. Pentru al şaselea an consecutiv, China este clasată pe ultimul loc în ceea ce privește libertatea în spațiul online. (Revista 22)
👉 O campanie rusească de dezinformare care încearcă să submineze încrederea în vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca a fost dur criticată de guvernul britanic. (Libertatea via The Times)
👉 Casa Albă a fost avertizată în 2019 că Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, „este folosit pentru a furniza informații false” președintelui.
Giuliani „a fost ținta unei operațiuni de dezinformare a agențiilor de informații ruse, potrivit unor surse oficiale ale Washington Post via HotNews.
👉 Persoanele cu abilități de calcul slabe sunt mai predispuse să creadă informații și știri false privind epidemia de coronavirus, potrivit unui sondaj efectuat în cinci țări de cercetători de la Universitatea Cambridge. (The Guardian via G4Media)
👉 Facebook va interzice reclamele care descurajează oamenii să se vaccineze. Până acum compania interzicea reclamele ce conțineau informații false legate de vaccinuri, dar permitea reclame care se opuneau acestora, dacă nu conțineau dezinformări. (HotNews)
Internațional
👉 #FilmYourHospital este hashtag-ul cu care mulți utilizatori au postat imagini care arată că în spitale nu se înghesuie pacienții de COVID-19, și deci pandemia este o înșelătorie.
De fapt, mișcarea a dat naștere unei teorii a conspirației pe care The Conversation o demontează în detaliu.
👉 O teorie a conspirației promovată de Kremlin, care spune că Lady Gaga ar fi avertizat despre conflictul armat dintre Armenia și Azerbaijan, demontată de EUvsDisinfo.
👉 Echipa lui Donald Trump s-a folosit de Fox News pentru a „spăla” informații neverificate având ca sursă Rusia, referitoare la lideri puternici ai Partidului Democrat. (CNN)
👉 Facebook interzice conținutul care neagă Holocaustul. În postarea de blog în care anunță noua măsură, Facebook citează un studiu care spune că aproape un sfert din tinerii între 18 și 39 de ani din SUA cred că Holocaustul n-a existat sau că este „o exagerare”. (Facebook Official Blog)
👉 Facebook și Twitter au limitat răspândirea unui articol al The New York Post, care aducea acuzații neprobate lui Hunter Biden, fiul candidatuli democrat la președinția SUA, Joe Biden. Casey Newton a analizat cazul, numit de un consilier al lui Biden „o campanie de dezinformare a Rusiei”. (Platformer)
În ediția trecută Misreport am citat un studiu care arată că Donald Trump promovează agresiv, de la finalul lunii martie, o narațiune potrivit căreia votul prin poștă, opțiune folosită de multe milioane de americani, din cauza pandemiei de COVID-19, va crește riscul fraudării alegerilor prezidențiale.
Scopul acestei narațiuni este de a pregăti terenul pentru un eventual refuz al legitimității alegerilor, în caz că nu va fi reales.
👉 Uniunea Europeană a făcut o listă cu 20 de companii de tehnologie mari cărora le va impune noi reglementări, pentru a le limita acestora puterea. (The Irish Times)
👉 Apple a cerut aplicației Telegram să șteargă postări ale protestatarilor din Belarus, motivând că le-ar proteja astfel datele personale. (Daring Fireball)
👉 În SUA, conținutul fals de pe Facebook e mai popular acum decât înaintea alegerilor din 2016, arată un studiu al German Marshall Fund
👉 Duminică, 31 mai 2020, a fost ziua în care lumea s-a simțit cel mai tristă, în ultimii 13 ani, arată un instrument de măsurare a sentimentelor dezvoltat de Computational Story Lab din cadrul Universității din Vermont.
Denumit Hedonometru de autorii săi, instrumentul analizează cuvintele pe care alegem să le folosim în tweet-uri. (The New York Times)
👉 Ce știm până acum despre vaccinul care ne va imuniza în fața virusului SARS-CoV-2. O colecție de date realizată cu ajutorul experților medicali. (The Conversation)
👉 Un video de la BBC News care ne antrenează să descoperim dezinformările în alegerile din SUA:
US election 2020: How to spot disinformation - BBC News
US election 2020: How to spot disinformation - BBC News
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue