Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat săptămâna trecută, pe pagina de Facebook, că își propune ca anul viitor să treacă prin Parlamentul României o lege care să „pedepsească aspru FAKE NEWS-ul”. Anisie a transmis acest mesaj după ce, susține ea, a fost victima unei discreditări prin propagarea unei știri false.
„Ministrul Educației: Pentru școala online, în casele fără curent electric, elevii pot urmări lecțiile la televizor” este titlul despre care Anisie susține că ar fi „fake news”, într-un vizual atașat postării sale de pe Facebook.
Ce înseamnă fake news?
Potrivit
dicționarului Cambridge, expresia „
fake news” se referă la
informații neadevărate care iau aparența știrilor și sunt create, de obicei, pentru a influența opinii politice.
Dictionary.com adaugă că, de multe ori, aceste informații neadevărate au și o notă senzaționalistă și sunt create și promovate în rețelele sociale pentru a genera profit.
Ce a declarat Monica Anisie?
Am transcris declarația ministrului Educației așa cum a fost spusă ea în emisiunea Legile Puterii, de luni, 19 octombrie.
Reporter: I-ați luat în calcul și pe cei care nu au curent electric acasă? Deci nu au cum să se conecteze cu tableta la internet? Ce șanse au în fața celorlalți?
Monica Anisie: Bineînțeles că s-au luat și astfel de măsuri. Încă din perioada în care am fost în situația de urgență și cu toții am stat acasă și am desfășurat cursurile în sistem online.
Acolo unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învățământ a asigurat materiale de lucru pentru copii, în așa fel încât să continue învățarea.
Mai mult decât atât, Ministerul Educației a realizat în parteneriat cu Televiziunea Română programul tele școala, program prin care am continuat pregătirea elevilor pentru examenele naționale.
Și cu toții știm că aceste programe s-au desfășurat în condiții foarte bune, nu au existat probleme. Pot chiar să spun că au fost organizate mult mai bine decât în anii anteriori și elevii au putut să își susțină examenele pentru care dealtfel s-au pregătit un an de zile.
***
Putem observa că, la întrebarea reporterului referitoare direct și strict la școala online pentru copiii care nu au curent electric în case, într-adevăr, Monica Anisie se referă și la programul tele școală în răspunsul pe care îl dă.
Mai observăm și că titlul pe care ministrul îl denunță ca fiind „fake news” nu este marcat de autor ca fiind citat, cu ghilimele. Este, în schimb, o relatare parțială a răspunsului dat de ministrul Educației la întrebarea reporterului.