View profile

Ediția #36

Bună dimineața,  Cetățenii din SUA aleg astăzi președintele care va ocupa Casa Albă în următorii 4 an
Misreport
Ediția #36
By Misreport • Issue #36 • View online
Bună dimineața, 
Cetățenii din SUA aleg astăzi președintele care va ocupa Casa Albă în următorii 4 ani.
În săptămâna dinaintea alegerilor, platformele sociale au înăsprit regulile, mai ales că rezultatele votului nu vor fi accesibile în seara de după închiderea urnelor.

👉 Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și unul din candidații PSD pentru Camera Deputaților, a declarat la România TV că Suedia este statul cu cele mai puține cazuri de COVID-19 din Uniunea Europeană. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este o minciună.
👉 „Există în interiorul BOR un curent marginal de țăcăniți pentru care masca e semnul Anticristului” - Theodor Paleologu vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă România despre ficțiunile pe care le răspândesc unii membri ai BOR și care asociază măștile de protecție sanitară cu Antihristul.
👉 De la avocatul Gheorghe Piperea la „dacopatul” Daniel Roxin, de la medicul ieșean Răzvan Constantinescu la Iosefina Pascal, vloggerița care a consiliat-o și pe Maria Grapini la Parlamentul European, și de la site-uri afiliate mișcării conspiraționiste QAnon la cele dedicate Bisericii Ortodoxe sau leacurilor naturiste, în România a funcționat și funcționează încă un ecosistem de propagare a dezinformării în ton cu ultimele trenduri la nivel mondial. (Europa Liberă)
Internațional
👉 Compania Verizon a folosit tehnologie blockchain pentru a crea un instrument care poate detecta dezinformarea și informațiile false, iar revista Forbes scrie că asta ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului informațional.
👉 Unul din patru britanici crede în teoriile conspirației promovate de adepții QAnon. (The Guardian)
👉 Facebook a anunțat că a șters peste 14.200 de grupuri și 2400 de pagini asociate cu 600 de mișcări sociale cu forme de organizare militarizate. (Facebook)
👉 Cum au descoperit diplomații chinezi Twitter și îl folosesc acum pentru a răspândi propaganda de stat. (Brookings.edu)
👉 Un jurnal „științific” din SUA a publicat o lucrare care pretinde că pandemia de coronavirus a pornit de la un Pokémon.
Autorul lucrării explică într-un editorial că a scris o ficțiune și arată cum l-a citat în studiul său pe Bruce Wayne :)
👉 Cum să fii un bun „cetățean digital” în perioada alegerilor și să nu dai mai departe informațiile false sau propaganda. (The Conversation)
👉 Senatorii republicani i-au acuzat pe Mark Zuckerberg și Jack Dorsey de cenzură pe rețelele sociale pe care aceștia la conduc, în cadrul unei audieri in Senatul SUA. (The New York Times)
👉 Instagram va dezactiva posibilitatea de a vedea cele mai recente postări pentru un hashtag pentru a preveni răspândirea informațiilor false în timpul alegerilor din SUA. (CNBC)
…iar TikTok va lucra cu Associated Press pentru a oferi o platformă cu informații despre rezultatele alegerilor în timp real. (TechCrunch)
👉 În Filipine, activiștii și jurnaliștii sunt țintele unei campanii de informații false care se poate dovedi mortală pentru unii dintre ei. (RestOfWorld.org)
👉 Nicaragua are o lege împotriva criminalității în spațiul virtual. Textul legii prevede pedepse pentru persoanele care răspândesc informații false online. (Associated Press)
👉 Un presupus „raport de analiză a informațiilor” semnat de un autor cu identitate falsă stă la baza unei adevărate operațiuni de dezinformare prin care candidatul democrat Joe Biden și fiul său sunt asociați cu guvernul Chinei. (NBC News)
👉 Un video realizat de ABC News arată cum funcționează dezinformarea online în SUA, în 2020, un an cu alegeri prezidențiale și marcat de pandemia de COVID-19:
YouTube: Disinformation in 2020
YouTube: Disinformation in 2020
Unul din conturi e chiar cel al președintelui Donald Trump. (Election Integrity Partnership)
👉 YouTube ajută populația Rusiei să ajungă la informații politice relevante, bazate pe fapte și curățate de propaganda de stat. (Project Syndicate)
👉 Un rezumat al măsurilor luate de Facebook, Twitter și YouTube pentru a se asigura că utilizatorii lor vor fi informați corect în contextul alegerilor prezidențiale. (The New York Times)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue