View profile

Ediția #37

Bună dimineața, După ziua alegerilor din SUA, Twitter și Facebook au intervenit prompt și au marcat
Misreport
Ediția #37
By Misreport • Issue #37 • View online
Bună dimineața,
După ziua alegerilor din SUA, Twitter și Facebook au intervenit prompt și au marcat majoritatea postărilor fostului președinte american, Donald Trump, în care acesta pretindea că a câștigat alegerile, chiar dacă numărătoarea voturilor nu era încă finalizată. 

👉 În România, ministrul Educației, Monica Anisie, a marcat o postare de pe Facebook a jurnalistei Diana Oncioiu (dela0.ro) ca fiind „fake news”. Anisie a folosit și sigla Ministerului Educației în propria comunicare.
Poza atașată postării ministrului Anisie
Poza atașată postării ministrului Anisie
Postarea a fost preluată, mai departe, de pagina filialei PNL București, care a plătit bani pentru a o promova online. 
Am analizat postarea inițială a Dianei Oncioiu și am constatat că fiecare afirmație pe care o face este susținută de materiale jurnalistice documentate atent. Cu alte cuvinte, nu putem vorbi despre conținut fals în postarea sa.
Pe de altă parte, ministrul Educației anunțase săptămânile trecute și că va merge în Parlament anul viitor cu un proiect de lege care să „pedepsească aspru FAKE NEWS-ul”. Am scris despre asta pe larg în #Ediția 35 din Misreport.
O cercetare din 2019 arată că politicienii care folosesc termenul „fake news” pentru a se referi la jurnalism și la jurnaliști nu fac decât să distrugă încrederea publicului în media tradițională și să caute să câștige audiență. (International Journal of Communication)
Este modelul de comunicare pe care l-a folosit ani la rând fostul președinte SUA, Donald Trump, discreditând media și atacând jurnaliștii. (The Conversation)
Donald Trump a făcut și pasul următor, numind jurnaliștii „dușmanii poporului. (The Atlantic)
Pentru mine e puțin înfricoșător, dacă mă uit la tot anul acesta, în care au fost încercările de a modifica Legea 544, din fericire stopate, apoi în timpul stării de urgență am avut extinderea termenului de răspuns la solicitările de informații de interes public. Apoi a fost doamna Anisie, care întâi a anunțat un proiect de lege care să pedepsească fake news-ul, apoi asta. 
Mă sperie toată imaginea asta de ansamblu, pentru că mi se pare un preview la ce ar putea să fie în viitor. 
Diana Oncioiu pentru Misreport

👉 Reporterii de la RISE Moldova au identificat opt consultanți politici din Federația Rusă care au venit la Chișinău în timpul alegerilor prezidențiale și au avut acces la Președinție și Partidul Socialiștilor. Igor Dodon a negat pe tot parcursul campaniei prezența acestora.
👉 „(…) în Europa, doar România și Lituania țin școlile închise.”, a declarat fostul primar general al Bucureștiului, Gabriela Firea. Factual a verificat declarația ei și a descoperit că minte
În detaliu
👉 Ziua alegerilor, în SUA, a fost și ziua judecății pentru platformele sociale.
USA Today face un rezumat extins al intervențiilor pe care Facebook și Twitter le-au făcut după închiderea secțiilor de vot din SUA, unde fostul președinte, Donald Trump, și staff-ul său au încercat să acrediteze fie ideea unor fraude, fie s-au declarat câștigătorii alegerilor. (Washington Post)
👉 Jurnaliștii de televiziune care moderează show-urile de știri - chiar și Chris Wallace de la Fox News - au subliniat de mai multe ori că Donald Trump pretinde fals că a câștigat alegerile înainte ca toate voturile să fi fost numărate. (CNN)
👉 Nu, în Pennsylvania nu au votat 21.000 de persoane decedate. Informația, publicată de Breitbart, a ajuns, potrivit unei analize The New York Times la peste 11,3 milioane de utilizatori Facebook. 
👉 Twitter a restricționat o postare a staff-ului de campanie a lui Donald Trump, care pretindea că dezvăluie posibile fraude în Philadelphia. (The Verge)
…și a șters o rețea de 150 de conturi care răspândeau teorii ale conspirației împotriva lui Joe Biden, în ziua alegerilor. (NBC News)
👉 Facebook a șters grupul „Stop the Steal” (opriți furtul, n.a.) în momentul în care membrii grupului au început să promoveze acțiuni violente offline, după alegerile din SUA. (The New York Times)
👉 În schimb, YouTube a permis unor canale să monetizeze informații false despre rezultatele alegerilor. (Insider)
👉 Donald Trump și Joe Biden au cheltuit împreună, în cele 10 luni dinaintea alegerilor, 192,3 milioane de dolari în publicitate pe Facebook. (Bloomberg)
Internațional
👉 Redactorul șef al Russia Today, unul din instrumentele de propagandă și dezinformare a Rusiei, consideră că alegerile din SUA nu au fost nici libere, nici corecte. (EUvsDisinfo)
👉 Televiziunile de stat din China au scos și ele în evidență un presupus „haos” la alegerile din SUA și au adus în discuție chiar un posibil „război civil”. (Vice.com)
👉 Stagnarea economică din Rusia și o rată a mortalității din cauza COVID-19 mult mai mare decât cea raportată oficial ar putea însemna mai multă dezinformare și propagandă în viitor, din partea Kremlinului. (Project Syndicate)
👉 Platformele digitale din Australia au lansat în dezbatere publică draftul unui Cod de bune practici pentru combaterea dezinformării.
Documentul are mai multe obiective strategice, printre care se numără, de pildă, întreruperea accesului la monetizare pentru producătorii de conținut fals.
👉 Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, și TikTok au primit împreună o amendă de peste 1,2 milioane de euro de la guvernul turc, pentru că nu și-au nominalizat reprezentanți pentru Turcia. (Bloomberg)
👉 Un studiu realizat de Columbia Journalism Review între 1 și 5 octombrie 2020 arată că Facebook a marcat doar în aproximativ o jumătate din cazuri conținutul verificat și dovedit ca fiind fals de proprii experți. 
👉 Știrile despre știri false au dominat media din SUA în ultimele săptămâni înainte de alegeri. (Axios)
👉 Viața cu o familie care crede teoriile conspirației promovate de QAnon, în timp ce Donald Trump pierde președinția SUA. (melmagazine.com)
👉 Harmony Square e un joc care combate efectele dezinformării și te invită să exersezi rolul de troll și sabotor al alegerilor. (University of Cambridge)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue