View profile

Ediția #39

Misreport
Ediția #39
By Misreport • Issue #39 • View online
Bună dimineața, 
Maia Sandu este noua președintă a Republicii Moldova, reunind 57,75% din voturile valabil exprimate în al doilea tur de scrutin al alegerilor.

👉 Este primul președinte pro european al Moldovei, iar victoria ei a venit în ciuda faptului că ultimele două săptămâni de campanie electorală din Republica Moldova au fost marcate de un război informațional de uzură îndreptat împotriva candidatei pro europene Maia Sandu.
Am scris despre asta în ediția specială Misreport pe care ați primit-o sâmbătă, 14 noiembrie. 
👉 HotNews a preluat un interviu vechi de două luni din Corriere della Sera, căruia i-a atașat un titlu alarmist, care nu se regăsește în conținutul interviului inițial. (Facebook/Paul Alexandru)
👉 Un citat mai vechi al omului de afaceri Bill Gates, scos din context, un montaj foto cu globul pământesc, seringi și măști sanitare, un titlu fals cu iz conspiraționist, creat pentru clickbait, și repostarea sa pe Facebook – sunt ingredientele pe care le-a ales PRO TV pentru a-și crește traficul pe site. (PressOne)
👉 Șirul politicienilor PNL care folosesc sintagma “fake news” adresată presei se îngroașă cu încă un membru: Tănase Stamule, consilier al premierului Ludovic Orban, a declarat că “subiectul închiderii piețelor este un «fake news»” (G4Media) deși măsura este inclusă într-o Hotărâre de Guvern care impune noi restricții populației, pe fondul creșterii cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. (Profit.ro)
👉 Premierul Ludovic Orban a declarat la B1 TV că în 6 ani, cât a fost PSD la guvernare, “pe niciun proiect mare de investiții Comisia Europeană nu a aprobat finanțarea”. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este o minciună
👉 Q, liderul mișcării QAnon, a dispărut după ce a fost anunțată înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA. (New York Times via Digi 24)
Internațional
👉 Dezinformarea și teoriile conspirației ar putea determina un grad de vaccinare anti COVID-19 atât de scăzut în SUA și Marea Britanie, încât să nu poată fi atins pragul de “imunitate de turmă”, arată un studiu citat de Reuters
👉 Nu, vaccinul anti COVID-19 nu conține cipuri și nici nu interferează cu ADN-ul uman. (BBC)
👉 Operațiunea Bonanza Media - un proiect media realizat de un fost jurnalist Russia Today și un blogger olandez s-a dovedit a fi o operațiune de dezinformare realizată în coordonare cu Direcția Principală de Informații a Rusiei (GRU). (Bellingcat)
👉 Donald Trump și-a petrecut săptămâna de după alegerile prezidențiale răspândind informații false și provocând haos. (NBC News)
Vizual: Ovidiu Mihalcea
Vizual: Ovidiu Mihalcea
👉 Cum se vede SUA la Russia Today, instrument de propagandă al Kremlinului: haos, un sistem politic defect și probleme profunde în sistemul de justiție - studiu. (Bulletin of the Atomic Scientists)
👉 O televiziune de stat din Rusia a anunțat, fără nicio dovadă, că 1,5 milioane de morți au votat în alegerile prezidențiale din SUA (EUvsDisinfo).
Presupusa informație, alături de altele, au fost dovedite ca fiind false de mai multe organizații de fact checking (Snopes.com) sau instituții media, precum BBC.
👉 Fox News a întrerupt transmisiunea în direct a unei conferințe de presă a purtătorului de cuvânt de la Casa Albă, în timp ce aceasta susținea, fără a aduce vreo dovadă, că alegerile prezidențiale din SUA ar fi fost fraudate. (Axios)
👉 Donald Trump a folosit sistematic Twitter pentru a distrage atenția presei de la subiectele care au potențialul de a-i afecta imaginea publică, arată o cercetare publicată de revista Nature.
👉 Facebook și Google prelungesc cu încă o lună interdicția de a afișa publicitate politică plătită în SUA, în contextul în care staff-ul lui Donald Trump încearcă în continuare să acrediteze ideea unei fraudări a alegerilor prezidențiale. (Los Angeles Times)
👉 Twitter dezvoltă o nouă funcționalitate care va avertiza utilizatorii cu un mesaj popup că sunt pe cale să dea like unui mesaj care conține informații false. (Tech Crunch)
👉 Marea Britanie a lansat o operațiune de contracarare a dezinformării Kremlinului în ceea ce privește vaccinul pentru COVID-19. (Reuters via The Times)
👉 Un instrument care poate recunoaște, cu ajutorul inteligenței artificiale, domeniile înregistrate cu scopul clar de a răspândi informații false. (TechRadar)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue