View profile

Ediția #40

Misreport
Ediția #40
By Misreport • Issue #40 • View online
Bună dimineața, 
Pe fondul creșterii numărului de pacienți confirmați cu COVID-19 și a apropierii alegerilor parlamentare, valul de informații false și înșelătoare legate de pandemia de COVID-19 prind din nou avânt, în România.

👉 #FALS Tot mai multe voci de pe rețelele sociale avansează teoria conspiraționistă potrivit căreia Organizația Mondială a Sănătății și Ministerul de resort din România ar fi interzis autopsiile, tocmai pentru a împiedica aflarea unui presupus adevăr: și anume, că virusul SARS-CoV2 nu există. 
Afirmațiile sunt false. Nu doar că OMS nu dă ordine țărilor, dar nici Ministerul Sănătății nu a interzis nimic, doar a făcut un set de recomandări, decizia aparținând unităților medicale. Motivația pentru aceste protocoale este evidentă – riscurile la care se expune personalul medical.(LARICS)
👉 #FALS Medicul oftalmolog Monica Pop a pretins, în cadrul unei emisiuni difuzate de Antena 3, că vaccinul anti-COVID-19 ar putea provoca leucemie.
Avem de-a face cu o opinie, nu un fapt, și opinia oftalmologului Monica Pop nu este susținută de nicio cercetare științifică, arată jurnaliștii de la Libertatea, după ce au verificat și demontat afirmațiile acesteia.
👉 #FACT România este țara care a avut cea mai abruptă scădere a acceptării vaccinării din lume, în perioada 2007 - 2017, explică Vlad Mixich, expert în sănătate publică și președinte al Observatorului Național de Sănătate. (HotNews)
Vă reamintesc: în #Ediția 39 din Misreport arătam că dezinformarea și teoriile conspirației ar putea determina un grad de vaccinare anti COVID-19 atât de scăzut în SUA și Marea Britanie, încât să nu poată fi atins pragul de “imunitate de turmă”, arată un studiu citat de Reuters. 
👉 #MINCIUNĂ “Problema privind autorizaţie de la ISU au toate spitalele din România”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Judeţean Neamţ, după incendiul de la secția de terapie intensivă de la Piatra Neamț, în care au decedat 12 oameni.
👉 Facebook a lansat, în premieră pentru spațiul românesc, un program de verificare a informațiilor, în parteneriat cu AFP FactCheck. (G4Media) Puteți citi informațiile verificate de AFP FactCheck în limba română aici: verificat.afp.com.
Internațional
👉 …dar faptul că Facebook atașează etichete la materialele verificare și dovedite false nu prea are efect: BuzzFeed arată că postările președintelui Donald Trump, etichetate ca fiind conținut înșelător sau fals, au înregistrat o scădere a sharing-ului cu doar 8%.
👉 Un grup de neonaziști din Ucraina a fost descoperind coordonându-și acțiunile pe Facebook la mai bine de un an după ce fusese interzis pe rețeaua socială. (BuzzFeed)
👉 Teoria conspirației care spune că pandemia de COVID-19 este un plan secret al elitei mondiale de a “reseta planeta” s-a întors.
BBC a publicat un material amplu documentat în care demonstrează că aceste afirmații sunt pur și simplu false
👉 Duma de stat din Rusia intenționează să modifice legile educației pentru a împiedica “interferența străinilor”. (Meduza)
👉 Twitter a lansat “fleets” - un fel de stories - pentru a ajuta publicul să-și folosească “gândurile pasagere” pe platformă. (Twitter Blog)
👉 Cum s-a transformat un tweet emoțional al unei asistente din SUA, care lucrează cu pacienți cu COVID-19, într-o poveste virală, dar dezechilibrată din punct de vedere jurnalistic. (Wired)
👉 Angajații Facebook care se ocupă cu moderarea conținutului în rețea cer condiții de muncă mai sigure, menționând că sunt afectați de conținutul violent și sexual explicit pe care sunt nevoiți să-l parcurgă. (Tech Crunch)
👉 Șase publicații din Franța au semnat acorduri de copyright cu Google, care le vor permite să perceapă taxe pentru conținutul indexat de motorul de căutare. (Reuters)
👉 Teoriile conspirației promovate prin articole de presă nu sunt un fenomen chiar așa de nou.
Iată un exemplu din 1835 - o serie de articole care pretinde că Luna ar fi fost populată cu oameni-lilieci, unicorni și castori inteligenți :) (The Conversation)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue