View profile

Ediția #42

Misreport
Ediția #42
By Misreport • Issue #42 • View online
Bună dimineața și la mulți ani, România :)
E ultima săptămână din campania electorală pentru alegerile parlamentare. Între timp, am aflat că postările politicienilor și ale paginilor administrate de partide nu sunt incluse în programul de verificare a informațiilor pe care îl va derula Facebook în parteneriat cu AFP FactCheck în România.
Pe plan internațional, cresc tot mai mult temerile că dezinformarea privind vaccinurile de imunizare la virusul SARS-CoV-2 distorsionează adevărul științific despre efectele acestora.

👉 #FACT Cum funcționează verificarea informațiilor în limba română lansată de Facebook și AFP și cum poți raporta știrile false. (Libertatea)
👉 #FACT Postările politicienilor nu vor fi verificate în cadrul programului de verificare a informațiilor lansat de Facebook în parteneriat cu AFP FactCheck în România. (Podcast Upgrade 100)
👉 #FACT Comisia Europeană urmează să propună sancțiuni împotriva entităților care dezinformează. (Europa Liberă)
👉 #CONSPIRAȚIE Ce este “Marea Resetare a capitalismului”, teoria conspiraţiei-manifest asociată programului economic promis de Joe Biden. (Adevărul)
👉 #MINCIUNĂ Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat despre guvernul PNL că a dus România pe locul al doilea în UE, dar la numărul de decese provocate de COVID-19. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că e o minciună
👉 #DEZINFORMARE O narațiune dezinformativă pe placul Rusiei: “România, colonia Vestului”, demontată și explicată la Breaking Fake News. (TVR1 via YouTube)
Internațional
👉 Teoriile conspirației promovate de grupurile QAnon fac rău chiar copiilor abuzați. Organizațiile care se ocupă cu adevărat de protejarea copiilor spun că tot mai mulți conspiraționiști sună la liniile destinate ajutorării copiilor, pentru a raporta diverse conspirații. 
În timp ce unul din consilierii noștri demontează o teorie a conspirației, un copil care chiar are nevoie de ajutor ar putea aștepta pe linia ocupată”, a explicat coordonatoarea unei astfel de organizații. (CNN Politics)
👉 YouTube, Facebook și Twitter se coalizează pentru a combate conspirațiile și dezinformarea cu privire la vaccinul anti COVID-19. (BBC)
… și un grup de oameni de știință a decis să lupte cu dezinformarea legată de vaccinurile anti COVID-19 pe platforme precum TikTok sau Twitter, răspunzând la întrebările utilizatorilor. (Euronews)
👉 Scepticismul în fața vaccinului are o istorie lungă și iată ce putem învăța din ea: nu ar trebui să ne imaginăm că toți scepticii sunt automat și adepți ai teoriilor conspirației. (The Conversation)
👉 Rusia duce o campanie de dezinformare puternică în fosta republică sovietică Georgia, promovând grupuri extremiste și narațiuni care arată că țările din Vest sunt slabe. (Deutsche Welle)
👉 O informație falsă distribuită pe rețelele sociale aproape că a închis afacerea de familie a unei nigerience de 35 de ani. (allafrica.com)
👉 Cum au ajuns platformele de social media să fie locurile propice pentru propagarea conținutului fals? O analiză The Digital Hackers
👉 Combaterea dezinformării în comunitățile de asiatici americani e o provocare, în condițiile în care există puține publicații profesioniste care comunică în limbile materne ale acestor comunități. (Vox)
O soluție ar fi ca brandurile să refuze să-și mai facă publicitate prin platformele mari (Google Ads, de pildă) pe site-urile care postează conținut fals și înșelător. (Infosecurity Magazine)
👉 Finlanda a fost victima unei campanii de informații false care susțineau că poți evita să te îmbolnăvești de COVID-19 dacă mănânci sănătos, bei o apă mai curată și petreci timp în aer liber.
👉 Canalul televiziunii favorite a lui Donald Trump, One America News Network (OANN), a fost suspendat de YouTube o săptămână pentru că a propagat informații false despre pandemia de COVID-19.
👉 EUvsDisinfo analizează amplificarea și eșecul dezinformării pro Kremlin în Moldova, în timpul turului doi al alegerilor prezidențiale, câștigate de candidata pro europeană Maia Sandu. 
Printre regulile impuse s-au numărat: verificarea conținutului paginilor partidelor politice, interdicția de a posta fotografii vechi fără a prezenta context pentru ele și verificarea știrilor (fact checking). (Rest of World)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue