View profile

Ediția #43

Misreport
Ediția #43
By Misreport • Issue #43 • View online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută am înregistrat cel mai mic număr de teste COVID-19 din ultimele două luni, iar duminică am votat noii membri ai Parlamentului României.
Al patrulea partid, ca număr de voturi valabil exprimate, care a ajuns în Parlament este Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o formațiune politică crescută pe fondul protestelor și teoriilor conspiraționiste care neagă măsurile de protecție sanitară - precum purtarea măștii - în timpul pandemiei de COVID-19.

👉 Partidul se bazează pe patru piloni: familia, patria, credința și libertatea, și se angajează să combată organizațiile minorităților naționale, dar și ateismul. AUR a organizat marșuri anti-avort și susține familia tradițională. (G4Media)
👉 Un astfel de partid este o nișă pentru interesele propagandei rusești, care mizează pe suveraniști și îi finanțează peste tot în Uniunea Europeană. 
Sputnik România Moldova, organ de propagandă pro Kremlin, laudă rezultatele AUR și parlamentarii aleși pe listele acestui nou partid, între ei mai ales pe generalul în rezervă Mircea Chelaru, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei, cunoscut pentru opoziția sa față de NATO și admirația față de mareșalul Ion Antonescu. (Deutsche Welle)
👉 Printre membrii și simpatizanții AUR care au participat, duminică seara, la conferința de presă de la sediul partidului l-am remarcat și pe Ninel Peia, fost deputat PSD, despre care scriam în primăvara acestui an că plătește publicitate pe Facebook pentru a promova conținutul unui site cu materiale conspiraționiste și naționaliste - bpnews.ro. Același site prelua și așa numite analize din Sputnik România Moldova (PressOne)
👉 Două agenții de publicitate cu același administrator, care derulează un contract de consultanță cu PSD, coordonează din umbră 9 site-uri și 9 pagini de Facebook care acționează concertat pentru a amplifica, pe bani, subiecte politice. (PressOne)
👉 Agenția News.ro, zeci de știri sponsorizate pe Facebook, fără marcaj publicitar, despre acțiunile lui Klaus Iohannis, ale Guvernului Orban sau ale PNL. (Libertatea)
Internațional
Comisarul Vera Jourova a numit Rusia și China printre statele vinovate de răspândirea dezinformării.
Printre măsurile la care se gândește Comisia se numără și limitarea micro-targetării reclamelor politice de pe rețelele sociale. (Tech Crunch)
👉 EUvsDisinfo trece în revistă cele mai răspândite dezinformări din surse pro Kremlin, în ultimele săptămâni. Republica Moldova și Polonia sunt printre țările vizate. 
👉 Secretarul general al ONU susține că informațiile false despre COVID-19 pun viețile oamenilor în pericol și reprezintă o adevărată „pandemie din umbră”. (The Independent)
👉 Site-urile care au răspândit dezinformare și conținut fals în momentele critice ale pandemiei de COVID-19 s-au folosit de serviciile și tool-urile oferite de marile companii de tehnologie precum Google, Facebook.
👉 Platformele de social media ar trebui să avertizeze utilizatorii asupra conținutului fals, spune ministrul de Interne al Olandei. În 2021, Olanda ar urma să aibă alegeri parlamentare. (NL Times)
👉 12 investigații care arată cum a funcționat dezinformarea în spațiul european în timpul pandemiei de COVID-19 - de la instrumentalizarea informațiilor false în campanii împotriva țărilor baltice și până la conspirațiile cu 5G. (Social Observatory for Disinformation and Social Media Analysis)
👉 Purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe din China a postat pe Twitter o imagine creată digital, înfățișând un soldat din Australia care ținea la gâtul unui copil din Afganistan un cuțit.
👉 Suporterii lui Donald Trump au catalogat drept „fake news” postul de televiziune FOX News, care a susținut constant punctele de vedere ale fostului președinte SUA.
👉 Țările democratice au la dispoziție trei metode de a contracara dezinformarea: dezvoltarea de instrumente care detectează și întrerup campaniile de dezinformare, sancțiunile financiare și economice, precum și susținerea jurnalismului independent și a investigatorilor, arată un raport CEPA
👉 Board-ul de Supraveghere al Facebook, un grup de 20 de experți în drepturile omului, jurnaliști, politicieni și avocați care pot decide repostarea conținutului șters de pe platformă, au anunțat primele șase cazuri pe care le-au luat în considerare. (Facebook Oversight Board)
O analiză a Columbia Journalism Review arată că aceste cazuri nu au legătură cu subiectele „fierbinți” ale acestui an: antivaccinism, QAnon, rezultatele alegerilor din SUA sau dezinformarea legată de pandemia de COVID-19.
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue