View profile

Ediția #44

Misreport
Ediția #44
By Misreport • Issue #44 • View online
Bună dimineața,

👉 #FACT Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, analizează temerile legate de vaccinurile menite să oprească răspândirea noului coronavirus, ca și factorii de care depinde succesul acestei campanii. (Sinopsis)
👉 #FACT Ce-i unește pe fanii QAnon și pe ultranaționaliștii români? O analiză Mindcraft Stories arată că rețelele sociale sunt mediul perfect pentru propagarea discursului radical.
👉 #FALS „Zonele roșii, carantinate, sunt preponderent în județele conduse de baronii galbeni”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este o minciună.
👉 #FALS După alegerile prezidențiale din Republica Moldova, mai multe instituții pro-Kremlin au publicat articole în care se afirmă că președinta aleasă, Maia Sandu, cere retragerea forțelor de menținere a păcii din regiunea transnistreană, iar asta ar fi un semn că s-ar pregăti de război.
👉 HotNews a publicat săptămâna trecută un articol cu titlul “Șase persoane decedate în timpul testării vaccinului Pfizer în SUA, potrivit raportului Agenției americane pentru Medicamente”.
În realitate, așa cum rezulta și din text, decesele respective nu aveau legătură cu inocularea vaccinului. Libertatea a preluat și ea materialul cu același titlu. HotNews a modificat mai târziu titlul menționat. (Paul Alexandru via Facebook)
Internațional
👉 O echipă de experți din Bruxelles a dezvăluit cea mai vastă rețea de dezinformare cunoscută până acum și care acționa de 15 ani pentru a promova interesele naționale ale Indiei.
Vorbim de o rețea de aproape 750 de false publicații răspândite în 100 de țări. Rețeaua mai este suspectată că ar avea legături și cu cel puțin 10 ONG-uri acreditate ONU.
👉 Campania de dezinformare a Rusiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 este analizată de un expert de securitate al CNN, care arată că media pro Kremlin a lansat mai multe operațiuni de dezinformare pentru a slăbi încrederea în eficacitatea vaccinului. 
👉 YouTube a așteptat o lună de la alegerile din SUA pentru a interveni și a șterge 8000 de canale care promovau conținut fals referitor la alegerile din SUA și rezultatul acestora. (CNN)
👉 Facebook a șters o rețea de pagini care distribuiau informații contrafăcute despre sănătate. Cea mai urmărită dintre acestea avea 16 milioane de likes. (The Washington Post)
👉 Google anunță că va insera informații verificate despre vaccinurile anti COVID-19 în rezultatele căutărilor, ca o măsură de contracarare a dezinformării legate de acestea. (Forbes)
Potrivit acestuia, revizuirea ar duce la reducerea conținutului fals. (RepublicWorld.com)
👉 NATO ar trebui să aibă o prezență și un răspuns continuu în conflictele din spațiul virtual, mai ales cele care privesc Rusia și China, arată un articol semnat de mai mulți experți în domeniu. (Atlantic Council)
👉 Rusia folosește autovictimizarea ca un instrument de propagandă și evitare a responsabilității în cazul agresiunilor pe care le inițiază. (EUvsDisinfo)
👉 Platformele de podcasting sunt noul spațiu în care dezinformarea și conținutul fals își găsesc loc, după ce marile platforme de social media au început să șteargă conținutul fals și conspiraționist. (The Guardian)
👉 Adobe publică un studiu despre dezinformare pentru a înțelege ce impact au uneltele de manipulare a imaginilor tot mai puternice și facile pe care compania le creează (PetaPixel).
Acum 2 luni, compania a anunțat noi opțiuni în Photoshop prin care expresiile faciale și vârsta unei persoane vor putea fi modificate instant folosind inteligență artificială. (YouTube)
👉 Fenomenul de „banalizare” a conținutului fals sau conspiraționist este „o problemă gravă”, arată experții de la Graphika.
Grupurile antivacciniste folosesc conținut despre popcult, divertisment sau politicieni pentru a crea senzația unei comunități tipice.
👉 Capacitatea de a analiza sursa unei informații și cum călătorește aceasta în rețelele sociale este o abilitate pe care tot mai mulți jurnaliști vor trebui să și-o însușească. (NiemanLab)
👉 Guvernul australian va supune dezbaterii în Parlament pachetul legislativ care impune Google și Facebook să plătească publicațiile australiene pentru conținutul preluat de la acestea. (The Guardian)
👉 42 de jurnaliști au murit în 2020 făcându-și meseria. Mexic și Pakistan sunt țările în care au fost asasinați cei mai mulți dintre aceștia. (The Associated Press)
* Tocmai ați citit Ediția #44 Misreport, newsletter-ul cu știri despre știrile false pe care l-am inițiat anul acesta, la finalul lunii martie. De atunci și până acum, peste 1700 de cititori s-au abonat la edițiile săptămânale. 
Misreport intră în vacanță până în 5 ianuarie, 2021.
Vă mulțumim pentru că ne citiți și faceți parte din comunitatea oamenilor care consumă informație responsabil :) Vă dorim Crăciun Fericit și un An Nou… well, un an nou, diferit de 2020!
Codruța Simina & Ovidiu Mihalcea
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue