View profile

Ediția #45

Misreport
Ediția #45
By Misreport • Issue #45 • View online
Bună dimineața și la mulți ani!
Este prima zi de marți din 2021 și am pregătit o ediție light Misreport, pentru a ne da timp să ne reobișnuim cu fluxul zilnic al informațiilor.
Poate e un moment bun să ne regândim și obiceiurile de a consuma informație și să selectăm acele surse care, anul trecut, ne-au oferit informațiile cele mai relevante și corecte. Și nu ne referim aici la Facebook sau Twitter :)
2020 a venit cu un cuvânt nou - infodemie - care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății este „supra-abundența de informații - unele adevărate, altele nu - care ridică dificultăți oamenilor în ceea ce privește procesul de găsire a surselor și sfaturilor de încredere de care au nevoie”. (Scena 9)

👉 În spațiul Uniunii Europene, Rusia a acționat direct pentru a potența dezinformarea legată de pandemia de COVID-19, alegerile prezidențiale din SUA, otrăvirea lui Aleksei Navalnîi sau protestele din Belarus. (EUvsDisinfo) Printre narațiunile cele mai răspândite ale Rusiei numărăm teoria conform căreia virusul SARS-CoV-2 ar fi un virus creat în laborator/o armă de distrugere în masă creată de SUA pentru a controla lumea.
Sursa foto: EUvsDisinfo
Sursa foto: EUvsDisinfo
👉 Rusia s-a dovedit la fel de productivă și în ceea ce privește dezinformarea pe teme interne: otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi a fost subiectul unei intense campanii de manipulare și dezinformare. (Misreport, Ediție Specială)
👉 O investigație Bellingcat și o mărturie obținută de Aleksei Navalnîi însuși au demonstrat, însă, că otrăvirea acestuia a fost organizată cu implicarea FSB, principalul serviciu secret al Rusiei, urmaș al KGB.
👉 Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat la finalul anului trecut că media mainstream se confruntă cu problema tot mai mare a dezinformării: acum jurnaliștii muncesc și mai mult pentru a demonstra falsitatea informațiilor lansate în spațiul public de sursele de conținut fals, teorii ale conspirației și informații manipulatoare. (The Independent)
👉 În România, starea de urgență și izolarea din lunile de primăvară au adus adevărate valuri de informații false - însă îngrijorător a fost că ele au ajuns în sursele de media mainstream.
PRO TV a preluat și difuzat informații ale căror sursă era ediția germană a Sputnik, (Misreport, Ediția #8), iar Antena 3 și România TV au difuzat informații dovedite ulterior ca fiind false. 
Guvernul a solicitat ANCOM suspendarea mai multor site-uri care au publicat informații false sau teorii ale conspirației, măsură revocată ulterior, al cărei impact nu a fost analizat în niciun fel. 
👉 Teoriile conspiraționiste și-au găsit calea spre forurile oficiale ale statului: senatorul PSD Gabriela Crețu a declarat în cadrul unei audieri a Comisiei de afaceri externe a Senatului că „Noi trăim capitalismul supravegherii, în momentul acesta se extrag date din noi…” sau „Ăsta este primul mare experiment global, ăsta cu COVID-ul, în care vom afla care suntem utili și care suntem inutili”. (Misreport, Ediția #16)
Crețu a fost realeasă senator și, potrivit fișei sale de pe site-ul oficial al Senatului, este noul vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Media a Senatului, începând din 12 decembrie, 2020.
În același timp:
👉 Factual a verificat, în 2020, 348 de declarații făcute de politicieni și a dovedit că multe dintre acestea erau false sau trunchiate.
👉 LARICS a analizat și demascat cu precădere subiectele legate de dezinformare.
👉 Jurnalistul Marian Voicu a lansat emisiunea Breaking Fake News, difuzată duminica, pe TVR, (înregistrările emisiunilor sunt disponibile oricând și pe YouTube), în care a demontat diverse narațiuni dezinformative sau propagandistice sau informații false. 
👉 Pe PressOne, la secțiunea Dezinformare & fake news, am dezvăluit anul trecut rețele de pagini și site-uri care pozau în publicații credibile, dedicate amplificării de subiecte politice, într-un an cu două alegeri electorale: locale și generale.
👉 În cadrul proiectului Starea Nației, jurnalistul Radu Hângănuț a moderat emisiunea Măcelăria de fake news, difuzată pe platformele media ale proiectului. (YouTube)
👉 Pentru final, am păstrat trei predicții pentru 2021, nu neapărat optimiste, dar care ne oferă perspective : 
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue