View profile

Ediția #46

Misreport
Ediția #46
By Misreport • Issue #46 • View online
Bună dimineața, 
România a început campania de vaccinare anti COVID-19, care aduce cu sine un nou val de conținut fals sau conspiraționist, referitor la proveniența, siguranța sau efectele vaccinului. 
În plan internațional, săptămâna trecută a marcat o premieră controversată: conturile lui Donald Trump au fost suspendate de cele mai mari platforme de social media, pe o perioadă nedefinită. Ani la rând, acestea au susținut că nu pot restricționa dreptul la „liberă exprimare”.

👉 #FALS „În 2018 gripa a omorât mai mulţi oameni decît a omorât covidul”, a declarat Diana Șoșoacă, senatoare AUR, în 6 ianuarie la Antena 3.
👉 #FALS Nu, prima vaccinare anti COVID-19 din România nu a fost făcută dintr-o doză goală de vaccin, așa cum susține o postare mincinoasă, partajată de peste 90.000 de ori. (AFP Verificat)
👉 Un interviu acordat de medicul Anca Niţulescu în 2017 a înregistrat în ultima săptămână peste un milion de vizualizări pe Facebook.
Nițulescu vorbește despre obligativitatea vaccinării și utilizarea celulelor fetale în dezvoltarea vaccinurilor. Am verificat informațiile în contextul vaccinării anti COVID-19 și am descoperit că sunt înșelătoare. (Facebook/Misreport)
👉 7 medici din rural spun cum se luptă cu dezinformarea și neîncrederea în vaccinul anti-COVID. 
Medic în sat e unul, posturi TV sunt zece. Dezinformarea lor merge mai bine decât informarea mea.
E greu, populația e îmbătrânită și e vorba și de nivelul de educație. Când spui «genetic», îi pierzi. Eu încerc să le spun să aibă încredere în noi, în medici, în oamenii din laboratoare”, spune unul din medicii contactați de Libertatea.
👉 FACT O parte dintre cei mai cunoscuţi medici din România răspund la cele mai mari curiozităţi despre vaccinul anti COVID-19. (Adevărul)
👉 Un video realizat de LARICS ne arată ce este și cum să recunoaștem și să ne ferim de un site de clickbait
👉 Neîncrederea în autorități este printre principalele cauze ale creării și răspândirii de conspirații și conținut fals, mai ales în perioada pandemiei de COVID-19. (Libertatea)
În detaliu
Donald Trump a ajuns, săptămâna trecută, aproape de capătul unui mandat în care a folosit dezinformarea și teoriile conspirației pentru a-și manipula alegătorii. Și efectele sunt dezastruoase.
👉 Donald Trump a prezidat un miting de protest joi, în Washington, în timpul căruia a repetat informațiile false conform cărora alegerile din SUA ar fi fost fraudate. Trump i-a incitat pe participanți să avanseze spre Capitol Hill și să protesteze la adresa confirmării victoriei lui Joe Biden. (ABC News)
👉 Patru persoane și-au pierdut viața în urma ciocnirilor dintre protestatari și autorități, în aceeași zi, la Capitol Hill.
Imaginile cu protestatarii care rup cordoanele de poliție și pătrund în clădirea care este Parlamentul SUA au făcut înconjurul lumii.
👉 În urma evenimentelor, Facebook a anunțat că suspendă contul lui Donald Trump pe o perioadă nedefinită (interdicția se aplică și pe Instagram), Twitch a suspendat canalul acestuia, iar Twitter a blocat pentru 12 ore contul acestuia, după care a revenit și a anunțat o interdicție permanentă. (BBC)
👉 TikTok a interzis video-urile cu Donald Trump, în care acesta repetă diverse informații false sau greșite.
De asemenea, platforma a redus audiența pentru conținutul prezentat cu hashtag-uri specifice, cum ar fi #stormthecapitol sau #patriotparty. (TechCrunch)
👉 Organizațiile de fact-checking care lucrează în parteneriat cu Facebook pentru a verifica și eticheta conținutul fals de pe Facebook nu pot verifica declarațiile politicienilor - și asta poate fi interpretată ca o „extra imunitate”.
Poynter notează riscurile pe care le aduce suspendarea pe termen nedefinit a conturilor de social media ale lui Donald Trump. 
…și tot Poynter notează într-o analiză că evenimentele din SUA sunt un efect clar al dezinformării
👉 Un articol devenit viral, publicat de Washington Times, și care pretindea că doi participanți la protestul de la Capitol Hill ar fi fost identificați drept membri Antifa a fost dovedit ca fiind fals.
👉 Reuters Fact Check arată că nici participanții identificați de agenția de știri nu sunt membri Antifa, așa cum pretindeau unele postări pe Facebook.
👉 Canalele de media pro-Trump au fost ani la rând o gazdă perfectă pentru minciunile și manipulările care au generat protestul de la Capitol Hill, evitând sistematic să respecte faptele, adevărul și etica jurnalistică. (Washington Post)
Internațional
👉 Informațiile false și conspirațiile despre vaccinul anti COVID-19 continuă să se răspândească pe Facebook, la o lună după ce compania a decis să implementeze o serie de măsuri menite să reducă accesul la acest tip de conținut manipulator.
👉 „Cel mai popular jurnalist” din Rusia este un promotor al dezinformării pro Kremlin.
Sondajul care l-a menținut pentru al doilea an consecutiv în vârful acestui top are, însă, niște probleme serioase de credibilitate. (EUvsDisinfo)
👉 Campania de vaccinare din Israel este încetinită de conținutul fals și conspirațiile publicate în social media de limbă arabă. (Haaretz)
👉 Oamenii de știință care combat miturile despre COVID-19 pe TikTok postează materiale care se viralizează rapid. (Time)
👉 În timp ce marile platforme sociale implementează tot mai multe măsuri pentru a reduce impactul dezinformării și al conținutului fals, actorii care manipulează se întorc la instrumentele clasice de propagare a conspirațiilor: fluturași, SMS-uri, panouri publicitare sau campanii telefonice.
👉 Uneori, cea mai bună soluție ca să împiedici răspândirea unei informații false e să nu faci nimic - să nu-l contrazici pe cel care a postat-o, să nu răspunzi, să nu dai falsul mai departe :) (NiemanLab)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue