View profile

Ediția #47

Misreport
Ediția #47
By Misreport • Issue #47 • View online
Bună dimineața,
Partidele politice au plătit în campania electorală pentru alegerile parlamentare sume mai mari pentru promovarea online decât la televiziuni sau radio, arată datele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă. (Europa Liberă)
În toată lumea, campania de vaccinare anti COVID-19 întâlnește piedici, frică și neîncredere din cauza dezinformării puternice pe acest subiect.

👉 #FAKE Medici români și un fost ministru al sănătății, folosiți în promovarea unui „tratament-minune” pentru inimă pe site-uri obscure din Rusia. (Libertatea)
👉 #FAKE „Asistenta portugheză” și „medicul grec” sunt două cazuri de conținut fals și alarmist care au circulat în media românească și pe rețele sociale despre efectele secundare ale vaccinului anti COVID. Le-am demontat în PressOne.
👉 #CONȚINUT ÎNȘELĂTOR Călin Georgescu, propus de AUR premier al României după alegerile de la finalul anului trecut, a filmat un clip în care face baie în apa unui lac de munte. Am arătat în PressOne că Georgescu, supranumit de fanii săi de pe rețelele sociale „premierul nostru”, a filmat acel clip în Austria, într-un lac unde înotul este interzis din 2016.
👉 De ce cred românii în dezinformările despre COVID-19? Expertul Nicolae Țîbrigan arată, printre altele, că acestea se bazează pe „convingerea personală că nu există hazard şi că orice tragedie naţională sau globală este creată pentru a manipula masele”. (Adevărul)
👉 O scurtă istorie a conspirațiilor legate de epidemii și vaccinuri, din antichitate și până azi. (HotNews)
Internațional
👉 Marile branduri și companii au și ele responsabilitatea lor în răspândirea informațiilor false și conspirațiilor. Un raport NewsGuard arată că din 1 octombrie 2020 și până la data publicării informațiilor, 1668 de branduri din SUA au plătit 8,776 de anunțuri publicitare pe 160 de site-uri care au publicat în mod repetat conținut fals și teorii ale conspirației despre presupusa fraudare a alegerilor din SUA. 
Informațiile alterate ar putea să scadă încrederea în medicația și vaccinurile anti COVID-19, mai arată angajați ai Agenției. (TechCrunch)
👉 Cum încearcă China să controleze narațiunile despre originea COVID-19 prin cenzură, presiuni politice și o serie de stranii dispariții ale cetățenilor care încercau să investigheze apariția virusului SARS-CoV-2. (The Conversation)
👉 81 de țări au folosit, în 2020, social media pentru a răspândi propagandă politică și dezinformare în 2020, arată un studiu realizat de Oxford Internet Institute în cadrul Proiectului Propaganda Computațională. 
Printre actorii care folosesc această metodă se numără agenții guvernamentale, partide politice, companii private, influenceri și organizații ale societății civile. Raportul oferă detalii despre cum acționează acești actori și câți bani au investit în 2020 în propagandă și dezinformare online.
👉 Ideologul rus Aleksandr Dugin susține că jurnalismul nu este altceva decât persuasiune, și nu are atribuții în dezvăluirea adevărului. EUvsDisinformation demontează afirmațiile sale și arată de ce argumentația lui este înșelătoare
👉 Un cercetător în domeniul medical povestește din experiența sa cu informațiile false legate de vaccinuri și arată cum pot fi convinse comunitățile să se vaccineze apelând la știință, fapte și experți. (Business Insider)
👉 Motivul pentru care credem minciunile politice țin mai puțin de tehnologia din spatele creării lor și mai mult cu procesele mentale care ne fac să avem încredere sau nu. (NiemanLab)
👉 Conversațiile pe rețele sociale despre presupusa fraudare a alegerilor din SUA au scăzut cu 73% după ce Twitter a blocat pe termen nedefinit contul lui Donald Trump, arată un studiu realizat de o companie din SUA. (Washington Post via Seattle Times)
👉 Mai multe companii petroliere din SUA au anunțat că își vor revizui donațiile pentru politicienii care au susținut teoriile conspirației potrivit cărora alegerile prezidențiale din SUA ar fi fost fraudate. (The Intercept)
Autoritățile lucrează cu persoane considerate modele în aceste comunități, dar și cu influenceri, pentru a convinge populația că zvonurile referitoare la vaccin nu au nicio bază reală. (BBC)
👉 Atâta timp cât algoritmii care stau la baza Facebook vor continua să funcționeze ca un imens ad-server și dezinformarea va circula la fel de ușor ca până acum pe platforma de socializare. (Diginomica)
👉 O cercetare cu acoperire globală arată că în timpul pandemiei guvernele au pierdut din încrederea cetățenilor. Atacul de la Capitol Hill și faptul că doar o treime din respondenții studiului vor să se vaccineze anti COVID-19 arată dimensiunea și efectele dezinformărilor în mediul online, arată autorii studiului. (Reuters)
👉 Wikipedia, care tocmai a împlinit 20 de ani, e un loc de refugiu de pe marile platforme invadate de informații false sau greșite, propagandă și dezinformare. (CNET)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue